Πολιτική|06.09.2022 12:17

Απειλεί ξανά την Ελλάδα ο Ερντογάν: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»

Newsroom

Σε νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ενόψει περιοδείας του σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία και Κροατία που ξεκινάει σήμερα, αναφέρθηκε και πάλι στην Ελλάδα επαναλαμβάνοντας τη γνωστή ρήση «Μια νύχτα μπορεί να πάμε ξαφνικά».

Σε ερώτηση του CNN Turk: «Η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει τις εντάσεις στο Αιγαίο. Μέχρι το σημείο τουρκικά αεροσκάφη να εγκλωβιστούν με ραντάρ των συστοιχιών S-300. Η Τουρκία θα στείλει τα αρχεία αυτού του εγκλωβισμού στο ΝΑΤΟ. Τι είδους βήμα αναμένεται από το ΝΑΤΟ το επόμενο διάστημα; Επίσης, ποιες είναι οι προσδοκίες της Τουρκίας από τους άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε αυτό το πλαίσιο;», ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε:

«Αγαπητοί φίλοι, το υπουργείο Άμυνάς μας συνεχίζει τις συνομιλίες με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και άλλους εκπροσώπους σχετικά με αυτό το θέμα. Η ευαισθησία μας στο θέμα αυτό του εγκλωβισμού μέσω ραντάρ συνεχίζεται. Είμαστε αποφασισμένοι. Η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό. Καθώς λοιπόν το γνωρίζουν αυτό, μπήκαν σε ένα δρόμο συμμόρφωσης. Νομίζω ότι οι δηλώσεις μου για αυτό το θέμα, ειδικά στις ομιλίες που έκανα την περασμένη εβδομάδα, έγιναν αντιληπτές. Το επόμενο διάστημα η Ελλάδα μάλλον θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία, σκεπτόμενη πολύ περισσότερο. Διαφορετικά, όπως λέω πάντα, το ξαναλέω: "Μια νύχτα μπορούμε να πάμε ξαφνικά"».

Οι κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα

Με ένα νέο μπαράζ επαφών σκοπεύει η Αθήνα να ενημερώσει εταίρους και συμμάχους για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί ο μαραθώνιος επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.  Ο κ. Δένδιας αποστέλει επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες  αλλά και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Στις επιστολές αυτές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων οι οποίες χαρακτηρίζονται «εξωφρενικές» από την Αθήνα και παράλληλα προχωρά και σε ξεκάθαρες δηλώσεις.

«H Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών» είναι το σαφές μήνυμα του υπουργείου Εξωτερικών. Επισημαίνεται, παράλληλα, πως «θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο».

Η Αθήνα δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας και όπως τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά θα απαντά με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Είναι πάντως δεδομένο πως επικρατεί αυξημένη ετοιμότητα, καθώς δεν αναμένεται μέχρι τις τουρκικές εκλογές να χαμηλώσουν οι τόνοι από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε «ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας» οι οποίες το τελευταίο διάστημα «έχουν ξεπεράσει κάθε όριο» αναφέρθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως η συνάντηση αυτή ήταν ευκαιρία να συζητηθούν θέματα που χρήζουν συντονισμού, «λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως και τις απειλές που δέχεται τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα και όχι μόνο, από μία κατά τ' άλλα υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική πλευρά στη διεθνή κοινότητα είναι πως η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή. Τονίζεται επίσης πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αντίδραση που υπήρξε έδειξε πως αναθεωρητικές πρακτικές δεν μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος στη διεθνή σκηνή. «Η Ρωσία και η Τουρκία φαίνεται να έχουν υιοθετήσει παρεμφερή μοντέλα συμπεριφοράς, με μια προώθηση του αναθεωρητισμού, προβολή δηλαδή ενός μοντέλου αλλαγής συνόρων που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη και της διεθνούς έννομης τάξης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

S-300ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνF-16Τουρκία