Πολιτική|07.09.2022 07:07

Το σχοινί της έντασης τραβά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η απάντηση της Αθήνας στα «νέο-οθωμανικά νταηλίκια»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμμένει στην προκλητική ρητορική και παράλληλα επιχειρεί να παρουσιάσει στη διεθνή σκηνή μια αλλοιωμένη εκδοχή των γεγονότων. Με την Αθήνα να στέλνει σαφές μήνυμα πως απορρίπτει τα νέο -οθωμανικά νταηλίκια και να επιδιώκει μέσα από την διεθνοποίηση του θέματος να αναδείξει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων δεν έχει τέλος και χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε νέες απειλές και μίλησε για «τέλος στην υπομονή». Επανέλαβε δε τη φράση «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», που παραπέμπει σε ένα τραγούδι συνδεδεμένο με την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έξαρση της τουρκικής ρητορικής με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μιλά για «νησιά υπό κατοχή» και τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί να ρίχνει νερό στη μύλο της έντασης λέγοντας πως «είναι εύκολο να διασχίσουμε το Αιγαίο». Σε εξέλιξη είναι και μια πρωτοφανής εκστρατεία με fake news και η Άγκυρα φτάνει στο σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της αλλά και για εκπαίδευση «τρομοκρατών» στο Λαύριο. Την ίδια στιγμή βέβαια είναι η γειτονική χώρα αυτή που προχωρά σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, επιχειρεί την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και συνεχίζει να μιλά περί δήθεν «τουρκικής» μειονότητας (σημείωση : εννοώντας την μουσουλμανική μειονότητα).

Οι κινήσεις αυτές σε ένα βαθμό συνδέονται με την προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συσπειρώσει ένα σκληροπυρηνικό ακροατήριο στο δρόμο προς τις τουρκικές εκλογές το 2023. Ωστόσο, αναλυτές πλέον επισημαίνουν πως η όξυνση της ρητορικής δεν γίνεται μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ο Τούρκος πρόεδρος κοιτά και προς το διεθνές ακροατήριο, όπως φαίνεται από την προσπάθεια του να κάνει το άσπρο - μαύρο αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή.

To αδιέξοδο blame game της Άγκυρας

Σε εξέλιξη είναι μια πρωτοφανής προσπάθεια αλλοίωσης των γεγονότων από την τουρκική πλευρά, που επιχειρεί να αποποιηθεί τις βαριές ευθύνες της για την πρωτοφανή όξυνση στις σχέσεις με τη χώρα μας. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu επιστολή που φέρει την υπογραφή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εστάλη στις αρχές Σεπτεμβρίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα στην επιστολή της κάνει λόγο για «παράνομες ενέργειες» της Ελλάδας καθώς και για ελληνικές «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» και ξεδιπλώνει όλη την αναθεωρητική της ατζέντα. Μάλιστα φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες που δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα μέσω «έγκυρων διεθνών συμφωνιών».

Η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας - που όλο και κλιμακώνεται - δεν βρίσκει πάντως απήχηση σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Αυτό γίνεται εμφανές και από μια σειρά δηλώσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που εντείνει τον εκνευρισμό στην γειτονική χώρα.

Μάλιστα, χθες το βράδυ υπήρξε σαφής τοποθέτηση από τις ΗΠΑ με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών- απαντώντας σε σχετικό ερώτημα - να σημειώνει ότι «σε μια συγκυρία όπου η Ρωσία έχει εισβάλει ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές». Μάλιστα υπογράμμισε πως «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», ενώ κάλεσε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Με ξεκάθαρο τρόπο απάντησε χθες η Αθήνα στην ακραία ρητορική που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα. «Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας «δεν πτοούμαστε ούτε φοβόμαστε». Μάλιστα συμβούλευσε τον «οποιοδήποτε ονειρεύεται επιθέσεις και κατακτήσεις, να σκεφτεί τρεις ή τέσσερις φορές» καθώς «είμαστε επαρκείς για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, την εδαφική ανεξαρτησία και την ακεραιότητά μας. Και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για τις συμμαχίες μας και για τη στάση των εταίρων μας»

Από την ελληνική πλευρά το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένας διπλωματικός μαραθώνιος και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 12 του μήνα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν. Το Παρίσι έχει ξεκάθαρη θέση για το θέμα και είναι χαρακτηριστικό πως η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών - που επισκέφθηκε την Αθήνα - αναφέρθηκε στην αμυντική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών ( η οποία προβλέπει αμοιβαία αμυντική συνδρομή σε περίπτωση που διαπιστωθεί ένοπλη επίθεση)

Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα. Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά, όπως ανέδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός χθες επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Για να υπογραμμίσει ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη είναι μια διπλωματική αντεπίθεση της ελληνικής πλευράς απέναντι στο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας έχει ήδη προχωρήσει στην άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο.

ειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΆγκυραΤουρκίακυβέρνηση