Πολιτική|07.09.2022 07:18

Η… επιχείρηση θερμοστάτης και το «πέναλτι» στο δημόσιο: Ανακοινώσεις σήμερα για την εξοικονόμηση ενέργειας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μπροστά σε ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς παράλληλα με τη μάχη για την τιθάσευση των τιμών έμφαση δίνεται και στην εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις. Σε πρώτη φάση τα… φώτα στρέφονται στο δημόσιο τομέα όπου θα υπάρχουν και συγκεκριμένες ποινές στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ωστόσο, μια σειρά μέτρων λαμβάνονται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στοχευμένων διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά.

Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα των τιμών καθώς το ράλι των αυξήσεων δημιουργεί νέα δεδομένα και απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις με… ηλεκτροσόκ.

Σήμερα θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο σε κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί το λεγόμενο σχέδιο θερμοστάτης για τον έλεγχο της θερμοκρασίας σε δημόσια κτίρια (άλλωστε ανάλογες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε κράτη όπως η Γερμανία και η Ιταλία) και το μέτρο θα συνδυαστεί με «μπόνους» και «πέναλτι».

Στόχος είναι σε πρώτη φάση η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε βάθος χρόνου μια υποχώρηση της τάξης του 30%. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι φορείς του δημοσίου καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, με ρύθμιση της θερμοκρασίας, συντήρηση των συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (π.χ στόρια) όπου χρειάζεται κ.α. Σε κάθε κτίριο αναμένεται να υπάρχει και ένας υπεύθυνος, ενώ στόχος είναι να μπει τέλος σε ξεχασμένα φώτα και ανοιχτές συσκευές θέρμανσης σε γραφεία μετά τη λήξη του ωραρίου.

Το μέτρο θα συνοδεύεται και από…. αντικίνητρα για όσες δημόσιες υπηρεσίες δεν συμμετέχουν στο στόχο για μείωση της κατανάλωσης (καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση). Αυτό για παράδειγμα μπορεί να έχει σχέση με μια μειωμένη χρηματοδότηση και πάγωμα των νέων προσλήψεων. Αντιθέτως, σε περίπτωση που μια δημόσια υπηρεσία πετυχαίνει την επιθυμητή εξοικονόμηση ενέργειας θα επιβραβεύεται για παράδειγμα με αυξημένα κονδύλια.

Μάλιστα, μέσα από ένα ψηφιακό σύστημα θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας στον δημόσιο τομέα και στόχος να υπάρχει εικόνα για τους λογαριασμούς της ενέργειας που καλείται να πληρώσει η κάθε υπηρεσία. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στους ΟΤΑ για τον φωτισμό των δρόμων, όπου επίσης αναζητούνται κίνητρα και αντικίνητρα για την μη τήρηση των στόχων (ενώ φαίνεται πως παρελθόν θα αποτελούν οι φωτισμένοι δρόμοι την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων).

Παράλληλα, βέβαια, θα υπάρξει και μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, με στόχο να προχωρήσουν τα νοικοκυριά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Μάλιστα θα ανακοινωθούν και κίνητρα για την «αντικατάσταση» του φυσικού αερίου (π.χ. επιστροφή στο πετρέλαιο), ενώ αυξημένο θα είναι φέτος και το επίδομα θέρμανσης.

Πάντως, όσο στενεύουν τα δημοσιονομικά περιθώρια τόσο θα επανεξετάζεται το σχέδιο επιδοτήσεων και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διατήρηση του ισχύοντος μοντέλου τον χειμώνα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ηλεκτρικό ρεύμαειδήσεις τώραρεύμαμέτραενέργεια