Πολιτική|07.09.2022 07:38

Παρακολουθήσεις: Ξεκινούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής - Τα ερωτήματα και η επικείμενη άτυπη διεύρυνση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με την εκλογή του Προεδρείου ξεκινά σήμερα τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, η οποία θα κληθεί να διερευνήσει ορισμένες από τις πιο «σκοτεινές» υποθέσεις. Προς ώρας, η επιτροπή θα ασχοληθεί με δύο συγκεκριμένα γεγονότα: την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη και τις υποκλοπές του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ, που έχει καταγγείλει ο Περισσός. Ωστόσο, τόσο η συνέντευξη του Στέργιου Πιτσιόρλα όσο και αυτή του Παναγιώτη Λαφαζάνη δημιουργεί νέα δεδομένα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν «γαλάζια» στελέχη. Όπως τονίζουν, πλέον υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες και συνεπώς εκτιμούν ότι θα πρέπει να είναι αντικείμενο εξέτασης, αφού η πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - όπως την αντιλαμβάνονται- έδωσε το πράσινο φως.

Εν ολίγοις, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να προχωρήσει στην κλήση συγκεκριμένων μαρτύρων για τις δύο παραπάνω υποθέσεις, περιμένοντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι ουσιαστικά η Ολομέλεια δεν έχει δώσει το πράσινο φως. Στην πλειοψηφία εκτιμούν ότι είναι εκπεφρασμένη άποψη όλων των κομμάτων αν υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνα, τονίζοντας ότι θα ήταν χαμένος χρόνος να δοθεί νέα εντολή από την Oλομέλεια.

Η υπόθεση Ανδρουλάκη

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη αναμένεται να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας. Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα είναι αν θα υπάρξει ενημέρωση για τους λόγους παρακολούθησης του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. Μια πρώτη απάντηση έδωσε ο Κωνσταντίνος Τασούλας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει ο φάκελος του στην Εξεταστική Επιτροπή.

«Βλέπω ότι αρνείται αυτή την κατ’ ιδίαν ενημέρωση και έχει ζητήσει αυτή να γίνει σε συλλογικούς θεσμούς. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί. Προσέξτε όμως: Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι Εξεταστική.

Είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος. Και το απόρρητο εκεί πρέπει να τηρείται και τηρήθηκε. Η Εξεταστική έχει άλλο χαρακτήρα, να το πω απλά, είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος έχει άλλες αρμοδιότητες και άλλες δυνατότητες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το απόρρητο

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το απόρρητο, που επικαλέστηκαν τόσο ο Παναγιώτης Κοντολέων όσο και ο Γρηγόρης Δημητριάδης στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπερ της άποψης ότι δεν δύναται να το επικαλεστούν, εκτιμώντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο η επιτροπή δεν θα έχει τη δυνατότητα να ερευνήσει την υπόθεση. «Εδώ έχουμε μία παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας. Για να διορθώσουμε και για να εξιχνιάσουμε μία παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας, δεν χρειάζεται να παραβιάσουμε άλλα απόρρητα, τα οποία ισχύουν», απάντησε ο Κ.Τασούλας, προαναγγέλλοντας(;) τι μέλλει γενέσθαι…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

παρακολουθήσειςΣτέργιος Πιτσιόρλαςειδήσεις τώραεξεταστική επιτροπή