Πολιτική|08.09.2022 16:40

Παρακολουθήσεις: Τι κατέθεσαν στην επιτροπή PEGA της Ευρωβουλής Κουκάκης, Τριανταφύλλου και Μαλιχούδης – Συζήτηση και στην ολομέλεια

Newsroom

Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής (PEGA) των τριών Ελλήνων δημοσιογράφων για την υπόθεση των υποκλοπών. Θανάσης Κουκάκης, Ελίζα Τριανταφύλλου και Σταύρος Μαλιχούδης απάντησαν στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών που επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση που προκαλεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας.

Όσα έγιναν στην επιτροπή PEGA

Όπως μεταδίδει η Εφημερίδα των Συντακτών, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί Ιντ’ Βελτ αναφέρθηκε στις πληροφορίες περί διαγραφής του φακέλου του Νίκου Ανδρουλάκη, ζητώντας να μάθει εάν συμβαίνει και στην περίπτωση των δημοσιογράφων. Η ίδια αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων γιατί ενώ υπήρξε η ευκαιρία, οι ελληνικές Αρχές δεν έλεγξαν άμεσα την Intellexa, την εταιρεία που σχετίζεται με το λογισμικό παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα. «Η  κυβέρνηση αρνείται ότι αγόρασε Predator, ας το πιστέψουμε. Μπορούν να ενεργοποιήσουν όμως την εταιρεία Intellexa ή κάποιον για λογαριασμό τους; Έχει προκύψει αυτό στην προκαταρκτική συζήτηση στο Κοινοβούλιο;», ρώτησε.

«Η δημοσιογραφική έρευνα στην Ελλάδα, μέρα με την μέρα, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει συνεργαστεί με ανθρώπους που είναι πολύ σκοτεινοί», απάντησε ο Θανάσης Κουκάκης. «Ακούγεται γενικόλογο, αλλά χρειάζεται χρόνο, αν μπούμε σε πρόσωπα και εταιρείες. Αυτά τα πρόσωπα εμπλέκονται και στις προμήθειες συστημάτων ασφαλείας παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ και την Intellexa. Αναμένουμε από τις εισαγγελικές αρχές να κάνουν δουλειά τους και να αξιοποιήσουν δημοσιογραφική έρευνα, που εύκολα διαπίστωσαν ότι ο παραιτηθείς διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού συναλλάσσεται με τον εκπρόσωπο της εταιρίας Intellexa στην Ελλάδα… Το να οχυρώνεται πίσω από δικαιολογίες η ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν έχουν αγοράσει το σύστημα είναι αστείο. Το Λιμενικό χρησιμοποιεί 7 λιμενικά σκάφη που έχει αγοράσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών», συμπλήρωσε.

«Λυπάμαι που το ζήσατε αυτό. Κανείς δημοσιογράφος δεν πρέπει να μπαίνει σε τέτοια θέση», είπε ο ευρωβουλευτής Ζοιντο Αλβάρεθ από το ΕΛΚ. «Περιμένουμε να διευκρινιστούν από την εξεταστική επιτροπή.

Για μοναξιά στην έρευνα για το θέμα των υποκλοπών μίλησε η Ελίζα Τριανταφύλλου όταν ρωτήθηκε για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. «Υπάρχει αυτολογοκρισία. Πολλές φορές γνωρίζεις ότι στο μέσο που δουλεύεις δεν μπορείς να δημοσιοποιήσεις κάτι. Και μιλάω και για τη ροή στο newsroom, που «ανεβάζουν 30 ειδήσεις την ώρα. Κάποιες ειδήσεις δε θα τις δείτε ποτέ», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός Τύπος -με ελάχιστες εξαιρέσεις- αναγκάστηκε να αναφερθεί στο θέμα εξαιτίας της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Για το ότι δεν κλήθηκε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χάιντε, ο οποίος ρώτησε αν η Ελλάδα διολισθαίνει στον ολοκληρωτισμό. «Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Θα σας πω ότι έχω μιλήσει σε κρατικά κανάλια ξένων χωρών, αλλά όχι στο κρατικό της δικής μου χώρας. Και πράγματι, υπάρχει «μοναξιά» όταν χειριζόμαστε τέτοια θέματα. Αυτές είναι πρακτικές που οδηγούν σε σκοτεινή κατεύθυνση».

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου προς τον Θανάση Κουκάκη σχετικά με τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, αλλά και για το πώς είναι σίγουρος ότι δεν είναι κάποια ξένη κυβέρνηση ή οργανισμός, ο δημοσιογράφος απάντησε: «Γιατί πιστεύω ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση; Το κόστος αγοράς των υπηρεσιών σύμφωνα με Citizen lab και καταλόγους στο dark web δεν μπορεί να το αγοράσει ιδιώτης. Μπορεί να το χρησιμοποιεί ιδιώτης; Ναι».

«Ποιοι είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές υπόθεσης; Θα σας πω τα εξής: το 2019 εκλέγεται ο Κ. Μητσοτάκης και από τις πρώτες αποφάσεις του είναι να πάρει την ΕΥΠ στο δικό του χαρτοφυλάκιο. Επομένως, έχει γνώση και ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος. Ο διευθυντής του γραφείου του και ανιψιός του που παραιτήθηκε έχει την αντικειμενική ευθύνη. Επίσης, ο επικεφαλής παραιτηθείς ΕΥΠ.  Προφανώς ο πρώην αντιπρόσωπος της Intellexa που έφερε την εταιρία από την Κύπρο στην Ελλάδα. Επίσης, ένα όνομα που δεν αναφέρθηκε τον νόμιμο προμηθευτή της ΕΥΠ, Krikel, που θα ήθελα να την εξετάσετε ειδικά αν επισκεφθείτε στην Αθήνα, νόμιμο λογισμικό επισύνδεσης στην ΕΥΠ», τόνισε. «Για μένα, όπως ενημερώνομαι από δημοσιεύματα και έρευνα εξέλιξης, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους και με άλλες συναλλαγές», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Θανάσης Κουκάκης δήλωσε: «Αυτό που περιγράφεται ως σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα είναι ένδειξη για το πόσο παραβιάζεται το κράτος Δικαίου στη χώρα μου. Είναι προβληματικό ότι τα τελευταία 3 χρόνια διαπιστώνουμε διαρκή επιδείνωση ποιότητας νομοθεσίας στην Ελλάδα, δεν εξυπηρετεί κράτος Δικαίου. Το ότι είμαστε χαμηλά στις κατατάξεις για την ελευθερία του Τύπου, δεν είναι τυχαίο. Λυπάμαι που τις επιβεβαιώνω, αλλά όλα αυτά έχουν γίνει στη βάση πολιτικών αποφάσεων. Κάθε φορά που ελέγχεται, η κυβέρνηση αντιδρά υστερικά. Πρόσφατα, έχει επιτεθεί στους μισούς Έλληνες και ξένους ανταποκριτές. Δε δέχεται κριτική για αποφάσεις που λαμβάνει, αποφάσεις που παραβιάζουν σε όλο του το εύρος το Κράτος Δικαίου, το οποίο είναι βασική προϋπόθεση για εκταμίευση Ταμείου Ανάκαμψης. Ίσως να έπρεπε να απευθυνθείτε και στην ελληνική κυβέρνηση για ακριβώς τον ίδιο λόγο».

Συνεδριάζει και η Ολομέλεια της Ευρωβουλής για τις υποκλοπές

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει στις 12 Σεπτεμβρίου «για τις παράνομες υποκλοπές και τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών». Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ «παρά την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων υιοθέτησε το αίτημα των Σοσιαλιστών για εισαγωγή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του εν λόγω θέματος.

Μάλιστα στη συζήτηση θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις τόσο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ευρωβουλευτέςυποκλοπέςΘανάσης Κουκάκηςειδήσεις τώραπαρακολουθήσειςΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο