Πολιτική|10.09.2022 18:41

ΔΕΘ 2022: Μέτρα δύο ταχυτήτων ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Στο επίκεντρο ενέργεια, ευάλωτα νοικοκυριά και στεγαστικό

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η βόλτα του πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ/Eurokinissi
Η βόλτα του πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ/Eurokinissi
Η βόλτα του πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ/Eurokinissi
Η βόλτα του πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ/Eurokinissi
Η βόλτα του πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ/Eurokinissi
Η βόλτα του πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ/Eurokinissi
Η βόλτα του πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ/Eurokinissi
Η βόλτα του πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ/Eurokinissi

Λίγη ώρα έχει απομείνει για την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ για το 2022. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει ξεκάθαρα άρωμα εκλογών καθώς πρόκειται για την τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πριν από την εκλογική αναμέτρηση που όπως υπογραμμίζει συνεχώς ο πρωθυπουργός θα διεξαχθεί στο τέλος της τετραετίας, αλλά  σε αυτήν θα εξαγγελθούν μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι καθαρά πολιτική, καθώς όπως ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού εκείνος θα αναφερθεί «στο χθες, στο σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο, με ένα στοίχημα: Ή γυρίζουμε πίσω ή πάμε μπροστά».

10 μέτρα - έκπληξη θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των πολιτών έχει ξεκάθαρα να κάνει με τα μέτρα ενίσχυσης που θα αναγγείλει ενόψει του δύσκολου οικονομικά χειμώνα που είναι μπροστά μας. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο OPEN η Σοφία Φασουλάκη, ο πρωθυπουργός ανέφερε στους δημοσιογράφους πως θα υπάρξουν 10 μέτρα – έκπληξη, για τα οποία δεν έχει γίνει καμία αναφορά όλο το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός βέβαια αναμένεται να αναφερθεί και στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, μια τοποθέτηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται πως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα αναφερθεί σε όλα αυτά κατά τη διάρκεια της αποψινής του ομιλίας ή κατά τη διάρκεια της αυριανής αναλυτικής Συνέντευξης Τύπου που θα κληθεί να απαντήσεις στις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει για το 2022 - 2023

  • Οριζόντια επιδότηση στο ρεύμα και κίνητρα για μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος
  • Επιδότηση για το φυσικό αέριο
  • Διεύρυνση των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης και μεγαλύτερα ποσά
  • Επιταγή ακρίβειας και food pass για τους ευάλωτους
  • Έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους
  • Αύξηση συντάξεων
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού
  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους
  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% (ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ανακοινωθεί)
  • Υπάρχει εισήγηση για ξεπάγωμα των τριετιών
  • Πρόγραμμα στέγασης για φοιτητές, για νέα ζευγάρια και ίσως για μεγαλύτερες ηλικίες

Στο επίκεντρο των οικονομικών μέτρων τα ευάλωτα νοικοκυριά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Κοκκαλιάρη στο ethnos.gr, στο μέτωπο της οικονομίας ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σήμερα ένα πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το τσουνάμι των αυξήσεων στην ενέργεια. Το μήνυμα που θα εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης είναι πως τα μέτρα θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί αλλά θα υπογραμμίσει πως πρόκειται για κοστολογημένες παροχές που δεν απειλούν την δημοσιονομική ισορροπία.

To μεγάλο μέρος των μέτρων θα είναι εστιασμένο στα ευάλωτα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχίζεται το γράψε - σβήσε για να οριστικοποιηθεί το τελικό πακέτο. Η καλή πορεία του τουρισμού και τα αυξημένα έσοδα έχουν δώσει ένα δημοσιονομικό αέρα, ωστόσο στην κυβέρνηση θέλουν να κρατήσουν εφεδρείες για τους επόμενους μήνες.

Μέτρα δύο ταχυτήτων

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε μέτρα δύο ταχυτήτων :

  • Το πρώτο πακέτο μέτρων θα τρέξει άμεσα και θα είναι στοχευμένο πρωτίστως στο ενεργειακό πεδίο. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται παράταση της επιδότησης στους λογαριασμούς (με ένα νέο μοντέλο επιδοτήσεων να εφαρμόζεται σε σχέση και με τη μείωση της κατανάλωσης ), ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των δικαιούχων, παρεμβάσεις  για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά και μία οικονομική στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά (επιταγή ακρίβειαςfood pass).
  • Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα τρέξει το 2023 και θα προβλέπει «ξεπάγωμα» των συντάξεων μετά από 12 έτη, αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ). Επίσης αναμένεται να διατηρηθεί η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές (και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει ένα ακόμα ψαλίδι).

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε ένα διευρυμένο στεγαστικό πρόγραμμα (επιδοτήσεις ενοικίου και επιτοκίου και κίνητρα για την ανακατασκευή παλαιών κατοικιών), το οποίο θα είναι πρωτίστως εστιασμένο στους νέους. Το πρόγραμμα θα τρέξει σταδιακά και ήδη έχουν εξευρεθεί τα πρώτα κονδύλια από τον τ.ΟΕΚ.

Στη σημερινή ομιλία του ο πρωθυπουργός θα επισημάνει πως η κρίση είναι εξωγενής, υπογραμμίζοντας πως σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα όπως είναι το ενεργειακό απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση. Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής στο θέμα αυτό, ωστόσο χθες στη σύνοδο των υπουργών  Ενέργειας έγινε φανερό πως μια σειρά θεμάτων αποτελούν δυσεπίλυτο γρίφο.

Τα διλήμματα της κάλπης

Το κεντρικό αφήγημα με το οποίο η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι τις κάλπες θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες» και αυτό θα τονίσει και στην ομιλία του σήμερα ο πρωθυπουργός.  Στόχος είναι να δοθεί μια πρόγευση της στρατηγικής με την οποία θα πορευθεί το κυβερνών κόμμα μέχρι τις επόμενες εκλογές και στα διλήμματα που θα  μπουν στους ψηφοφόρους.

Στη σημερινή του ομιλία  ο πρωθυπουργός θα αναγνωρίσει για μια ακόμα φορά πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν και θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας. Ειδικότερα αναμένεται να  αναφερθεί στην έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, στην δυναμική επαναφορά του τουρισμού, στην πορεία των εξαγωγών αλλά και στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα θα εστιάσει στους στόχους της επόμενης ημέρας για την προσέλκυση επενδύσεων, την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και την επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα κάνει μια αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και θα τονίσει πως παρά τις πολλαπλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια (πανδημία, ενεργειακό, ακρίβεια κ.α.) το γαλάζιο προεκλογικό πρόγραμμα υλοποιείται. Άλλωστε στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να φτάσει μέχρι τις επόμενες εκλογές  με κεντρικό σύνθημα «το είπαμε - το κάναμε».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είναι και η αυριανή συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, καθώς αναμένεται  να αναφερθεί τόσο στο θέμα των παρακολουθήσεων όσο και στο θέμα του εκλογικού νόμου.

Οικονόμου: Καμία κοινωνική ομάδα δεν εξαιρείται από την πολιτική στήριξης

Τη βούληση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει - μέσω ΔΕΘ - «μέτρα που θα έχουν και άμεσο αντίκτυπο και θα απαντήσουν στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών για να ανταπεξέλθουν στην πίεση που έχουμε, στον δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου στην ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει και το στίγμα του επόμενου διαστήματος, στο οποίο περιλαμβάνονται και μέτρα πιο μόνιμου χαρακτήρα. «Μέτρα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση στρεβλώσεων αλλά και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών άμεσα και έμμεσα με πιο μόνιμο τρόπο, πιο μόνιμη διάσταση» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

«Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα υπάρχει κοινωνική ομάδα που να εξαιρείται από την πολιτική στήριξης της κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις που αντιμετωπίζουμε […] Θα υπάρχουν μέτρα και πολιτικές που θα συμπληρώσουν τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει σε φορολογικό επίπεδο ή στην αντιμετώπιση εναπομείναντων στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας, που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική στον τόπο και θα βοηθήσουν επίσης αρκετές κοινωνικές ομάδες στο να αυξήσουν άμεσα ή έμμεσα το εισόδημά τους» είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και για το ενδεχόμενο αλλαγής του, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο», ενώ πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες πολίτες σύντομα θα γνωρίζουν με ποια κριτήρια θα πάνε στις κάλπες».

ειδήσεις τώραστεγαστικό επίδομαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘΔΕΘ 2022μέτραενέργεια