Πολιτική|10.09.2022 22:43

Για επεισόδιο κοντά στην Τένεδο μιλούν οι Τούρκοι: «Το ελληνικό λιμενικό έριξε προειδοποιητικά πυρά σε πλοίο και έφυγε»

Μαρία Ζαχαράκη

Μονάδες της Ελληνικής Ακτοφυλακής εξαπέλυσαν προειδοποιητικά πυρά στο πλοίο «Anatolian» με σημαία Κομορών, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Τενέδου, υποστηρίζουν οι Τούρκοι. Αφού τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής πήγαν στην περιοχή, τα ελληνικά σκάφη εγκατέλειψαν γρήγορα το σημείο, αναφέρουν.

Σύμφωνα με δήλωση της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, σήμερα στις 13.27, η Υπηρεσία Κυκλοφορίας Πλοίων του Τσανάκκαλε (VTS) εκτόξευσε πυρ παρενόχλησης κατά του πλοίου Ro-Ro «Anatolian» με σημαία Κομορών, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα 11 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Bozcaada (Τένεδος) , από 2 στοιχεία του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Κατόπιν ειδοποίησης, στο σημείο στάλθηκαν 2 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Αναφέρθηκε ότι τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής εγκατέλειψαν γρήγορα την περιοχή κατά την άφιξη των τουρκικών σκαφών.

Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωής μεταξύ των 18 ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο (6 Αιγύπτιοι, 4 Σομαλοί, 5 Αζέροι και 3 Τούρκοι πολίτες) και ότι δεν υπήρξαν τραυματίες μετά τα προειδοποιητικά πυρά που ανοίχθηκαν κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Επί του παρόντος, το σκάφος συνοδεύεται από 2 σκάφη της Τ/Ακτοφυλακής και έχει ξεκινήσει έρευνα σύμφωνα με την εντολή εισαγγελέα στα Δαρδανέλια.

Επί του παρόντος, το σκάφος συνοδεύεται από 2 σκάφη της Τ/Ακτοφυλακής και έχει ξεκινήσει έρευνα σύμφωνα με την εντολή του εισαγγελέα υπηρεσίας στο Τσανάκκαλε.

Τι αναφέρει η Γενί Σαφάκ

Η «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζει ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο. Σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής επιτέθηκε στο πλοίο Ro-Ro με το όνομα «Anatolian». Στη δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα, το περιστατικό καταγγέλθηκε από το Ship Traffic Services. Το Ro-Ro με σημαία Κομόρες έπλεε σε διεθνή ύδατα 11 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά. της Τενέδου. Δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εστάλησαν αμέσως στο σημείο και τα ελληνικά σκάφη εγκατέλειψαν γρήγορα την περιοχή, μετά την καταδίωξή τους από τα τουρκικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λιμενικό ΣώμαΤουρκίαΤένεδοςειδήσεις τώραεπεισόδιο