Πολιτική|11.09.2022 15:52

ΔΕΘ 2022 - Μητσοτάκης στο ethnos.gr: Η αύξηση για τις συντάξεις είναι αυτή που προβλεπόταν από τον νόμο Κατρούγκαλου

Newsroom

Οι αυξήσεις στις συντάξεις στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο το Σάββατο δεν είναι πρόσθετες προσαυξήσεις αλλά εκείνες που προβλέπονταν από τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ερώτηση του ethnos.gr, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αυξήσεις αυτές θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που αναμένονταν.

Σε ερώτηση για τον ΕΦΚΑ ο οποίος δείχνει ακόμα να «πελαγοδρομεί» και για το γεγονός ότι υπάρχουν πολίτες που μπορούν ακόμα και 3,5 χρόνια για να βγουν οι συντάξει τους και μάλιστα χωρίς έναντι, ο πρωθυπουργός απάντησε: 

«Η πρόοδος στην απονομή των συντάξεων είναι πολύ σημαντική. Δεν έχουμε τελειώσει με όλες τις εκκρεμότητες αλλά έχουμε κάνει την εκκαθάριση του μεγαλύτερου ποσοστού των εκκρεμών συντάξεων. Και νομίζω πως είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί στο υπουργείο και στον υπουργό προσωπικά και αυτό έγινε με συστηματική δουλειά, όμως ακόμα δεν έχουμε τελειώσε».

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αυξήσεις στις συντάξεις

Όσον αφορά στην αύξηση των συντάξεων ο πρωθυπουργός έδωσε την εξής διευκρίνηση: «Η αύξηση των συντάξεων για το 2023 θα είναι της έκτασης που προσδιορίζεται από το νόμο Κατρούγκαλου, πλην όμως θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Για έναν κακό και έναν καλό λόγο: Υψηλότερος πληθωρισμός, αλλά και υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, άρα η αύξηση θα είναι πολύ σημαντικότερη από αυτή που υπολογίζαμε.

Αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, υπάρχει η προσωπική διαφορά, η οποία προστατεύει τις συντάξεις από τη μείωσή τους και ότι οι συνταξιούχοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν αύξηση συντάξεων. Αλλά η αύξηση θα "τρώει" την προσωπική διαφορά μέχρι που θα μηδενιστεί για να δουν αύξηση συντάξεων στην επόμενη αύξηση. Αντίθετα, οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά θα δουν αμέσως μια αύξηση της τάξης του 6%, μπορεί και μεγαλύτερη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΘειδήσεις τώρασυντάξειςαύξησηΓιώργος ΚατρούγκαλοςΔΕΘ 2022Κυριάκος Μητσοτάκης