Πολιτική|13.09.2022 07:11

Παρακολουθήσεις: Στο... κυρίως μενού μπαίνει η εξεταστική στη Βουλή - Ρουμπάτης και Δραβίλλας οι πρώτοι μάρτυρες

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με την εξέταση των δύο πρώην διοικητών της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη (2015-2019) και Θεόδωρου Δραβίλλα (2012- 2015) ξεκινά σήμερα τις εργασίες της η εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, υπό το φως της καταγγελίας του Χρήστου Σπίρτζη καθώς και των δημοσιευμάτων που μιλούν για «παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ». Το κλίμα ήδη μυρίζει μπαρούτι, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία δεν κάλεσε πολιτικά στελέχη (όπως για παράδειγμα τον Γ. Δημητριάδη, τον Κ. Πιερρακάκη ή τον Γ. Γεραπετρίτη), την στιγμή που στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν και την διερεύνηση της υπόθεσης του Χρήστου Σπίρτζη.

Ο κατάλογος των μαρτύρων ναι μεν παραμένει ανοικτός, ωστόσο -όπως όλα δείχνουν – η πλειοψηφία επιθυμεί μια σχετικά γρήγορη διαδικασία (που πιθανών να μην ξεπεράσει τον ένα μήνα). Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα γίνει αποδεκτή μια διεύρυνση της λίστας, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε εντάσεις και… πολεμικό κλίμα. «Η αποκάλυψη του Χρήστου Σπίρτζη μας αναγκάζει να ξεκινήσουμε από την αρχή», τόνιζε σε πρόσφατη συνέντευξή της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σήμερα, πάντως, τα φώτα στρέφονται στον Γ. Ρουμπάτη, ο οποίος θα βρεθεί στο επίκεντρο, μετά τα δημοσιεύματα που μιλούν για παρακολουθήσεις πρώην Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των καταγγελιών της πρώην προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τόσο ο ίδιος ο κ. Ρουμπάτης όσο και ο Αλ. Τσίπρας έχουν ξεκαθαρίσει σε παλαιότερες δηλώσει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν «άκουγε» πολιτικά στελέχη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρουμπάτης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας φέρεται να σημείωσε ότι επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πολύ περισσότερου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «άκουγε» (μέσω επισυνδέσεων σε άλλα πρόσωπα) τον Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον Σπύρο Σαγιά πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ρουμπάτης αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο των νόμιμων επισυνδέσεων την εποχή που διετέλεσε επικεφαλής της ΕΥΠ.

εξεταστική επιτροπήΒουλήειδήσεις τώραυποκλοπέςπαρακολουθήσεις