Πολιτική|13.09.2022 18:15

Δραβίλλας: Νόμιμη, τυπικά, η παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Έως εννιά μήνες τηρούνται τα αρχεία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Νόμιμη επανέλαβε ότι ήταν σε επίπεδο εγγράφων και υπογραφών η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ (2012- 2015), Θεόδωρος Δραβίλλας. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της πεντάωρης κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή, με δεδομένο ότι υπάρχουν οι υπογραφές της αρμόδιας εισαγγελέα αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων των μυστικών υπηρεσιών δεν προκύπτει ζήτημα νομιμότητας.

Πάντως, φέρεται να υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν η ΕΥΠ να παρακολουθεί πρόσωπα για πολιτικούς λόγους», καθώς κάτι τέτοιο «δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία». Κατά πληροφορίες, ο κ. Δραβίλλας φέρεται να υποστήριξε ότι «δεν γνωρίζω ποια μέσα μετέρχονται οι πληροφοριοδότες της ΕΥΠ, για να συλλέξουν πληροφορίες. Ωστόσο, με την ατάκα του αυτή αναφέρεται σε εξωτερικούς συνεργάτες της Υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Δραβίλλας τόνισε ότι δεν παρακολουθούνταν επί θητείας του τόσο ο Σπύρος Σαγιάς όσο και ο Στέργιος Πιτσιόρλας καθώς επίσης και το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Να σημειωθεί ότι φέρεται να είπε πως η ΕΥΠ την περίοδο που ήταν διοικητής ερευνούσε την υπόθεση της Οξιάς, ωστόσο σημείωσε ότι το αίτημα για παρακολούθηση κατατέθηκε από την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου Χρήματος.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η απάντησή του σε ό,τι αφορά την διαδικασία της καταστροφής υλικού. Όπως σημείωσε ο ευρωπαϊκός μέσος όρος τήρησης αρχείων είναι έως τρεις μήνες ενώ για την Ελλάδα η περίοδος αυξάνει από έξι έως εννιά μήνες, κάτι που θεωρητικά σημαίνει ότι ο φάκελος Ανδρουλάκη δεν θα έπρεπε να είχε καταστραφεί.

Κόντρα για τα διαδικαστικά

Στην έναρξη της συζήτησης η αντιπολίτευση έθεσε το θέμα του απορρήτου, το οποίο είχαν επικαλεστεί ορισμένοι στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημάνθηκε ότι το απόρρητο δεν αντιτάσσεται στην εξεταστική επιτροπή και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενώ ζητήθηκε να ληφθεί η απόφαση να αρθεί το απόρρητο και «να χυθεί άπλετο φως για να τελειώσει η υπόθεση».

Επί τάπητος, δε, τέθηκε η πρόταση να ζητηθεί γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής α) για το θέμα του απορρήτου και β) για το αν χρειάζεται απόφαση της Ολομέλειας για να επεκταθεί το αντικείμενο της Εξεταστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα απορρίφθηκε, καθώς η ΝΔ που διαθέτει την πλειοψηφία διαφώνησε.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι εργασίες της επιτροπής θα συνεχιστούν αύριο με την κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ επι ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Ρουμπάτη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΕΥΠπαρακολουθήσεις