Πολιτική|14.09.2022 12:25

Συνεχίζουν να βάλλουν κατά της Ελλάδας: Νέες επιθέσεις από Ερντογάν, Τσαβούσογλου, Σοϊλού

Μαρία Ζαχαράκη

Για μήνυμα που έχει σταλεί στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΡ. Αναφερόμενος πρώτα στην Ελλάδα, ο Ερντογάν φέρεται να είπε:

«Η Ελλάδα έχει λάβει το μήνυμα ξεκάθαρα. Η Τουρκία έχει ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγχαίρουν την Τουρκία για την προσέγγισή της στη Ρωσία και το διαμεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Μάλιστα, σε ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος είπε «συγχαίρω τον Ερντογάν». Οι σχέσεις με την Αίγυπτο κινούνται πιο αργά λόγω της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης. Οι σχέσεις προχωρούν καλά».

Τσαβούσογλου: «Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα επειδή φοβήθηκαν τη δύναμη της Τουρκίας στην περιοχή»

Στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΡ τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την Ελλάδα στο Αιγαίο και υποστήριξε ότι η Τουρκία αύξησε την πολιτική της δύναμη και στον κόσμο και στην περιοχή και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την Ελλάδα να γίνει η νέα δύναμη έναντι της Τουρκίας.

«Όλοι γνωρίζουν το δίκιο μας. Έχουμε λάβει κάθε προφύλαξη σχετικά με αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, νομίζω ότι και η Ελλάδα πήρε το μήνυμα που δώσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κύριο θέμα της ατζέντας της κεντρικής επιτροπής υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν η εξωτερική πολιτική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε:

«Η Ελλάδα θέλει αυτή τη στιγμή να εμφανίζεται πιο δυνατή στα μάτια της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ακολουθούμε μια φιλική, γειτονική και φιλική στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά ελπίζουμε η Ελλάδα να μην συνεχίσει τις άδικες προκλήσεις. Η πλευρά που δεν συμμορφώθηκε με τις διεθνείς συμφωνίες που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν είναι η Ελλάδα».

Η άποψη Τσαβούσογλου σε σχέση με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, όπως την πέρασε στο κόμμα του είναι η εξής:

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εμείς δεν αλλάξαμε τη θέση μας. Είμαστε εκεί που ήμασταν. Όμως η Ελλάδα άλλαξε θέση. Εξοπλίζοντας τα νησιά, ενεργεί ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι δικαιολογημένη. Μέχρι τώρα η Ελλάδα ακολουθούσε πάντα φιλορωσική πολιτική. Για πρώτη φορά πήρε θέση στο πλευρό των ΗΠΑ. Κι αυτό το χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ. Γιατί η Τουρκία έχει γίνει πιο δυνατή στην περιοχή και σχεδιάζει να κάνει την Ελλάδα μια νέα δύναμη ενάντια σε αυτή την (τουρκική) δύναμη».

Σουλεϊμάν Σοϊλού για Ελλάδα: «Πανάθεμα την ανθρωπιά σας!»

Ένα οργισμένο Tweet κατά της Ελλάδας ανήρτησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με αφορμή τη χθεσινή τραγωδία στο Αιγαίο με τους 6 μετανάστες νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

«Πανάθεμα την ανθρωπιά σας! Συγνώμη για τις παρακάτω εικόνες... Άλλη μία σφαγή από Έλληνες μεταναστών και αθώων παιδιών που ήθελαν να περάσουν από τον Λίβανο στην Ιταλία. Από τα δύο αδέρφια, ο Asim ήταν 9 μηνών και ο Abdulvahap 4 ετών.

Ευρώπη και Ελλάδα! Είστε υπεύθυνοι για αυτές τις σφαγές», γράφει ο Τούρκος ΥΠΕΣ, κατηγορώντας την Ελλάδα για άλλη μία βίαιη επαναπροώθηση μεταναστών προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Διαψεύδει το ελληνικό Λιμενικό

Σε διάψευση των τουρκικών ισχυρισμών για νέες επαναπροωθήσεις μεταναστών από το ελληνικό Λιμενικό, με αποτέλεσμα τον «θάνατο έξι μεταναστών», προχώρησε το βράδυ της Τρίτης το Αρχηγείο του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΣουλεϊμάν Σοϊλούειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν