Πολιτική|16.09.2022 10:54

Οικονόμου: Ευθεία πρόκληση στην κοινή λογική να μιλά η Τουρκία για δικαιώματα μειονοτήτων - Να πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ για Ζεϊμπέκ

Newsroom

Για τεράστιο ατόπημα από πλευράς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ζεϊμπέκ, ο οποίος μίλησε για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη έκανε λόγο μιλώντας στο OPEN ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τον κ. Ζεϊμπέκ ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Το να μιλά η Τουρκική πλευρά για δικαιώματα μειονοτήτων με τον τρόπο που έχει μεταχειριστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις αντίστοιχες μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο σε άλλες περιοχές νομίζω ότι συνιστά ευθεία πρόκληση στην κοινή λογική. Μόνον έτσι μπορεί να εκληφθεί. Δεύτερον, δεν έχει την ανάγκη καμίας ξένης υπηρεσίας, κανενός ξένου υπουργείου οποιοσδήποτε πολίτης ζει στη χώρα για προστασία φυσική ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν οι ελληνικές αρχές, υπάρχουν οι κανόνες. Τρίτον, είναι νομίζω οφθαλμοφανές το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε. Αυτοπροσδιόρισε τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τον εαυτό του. Μιλάμε για τεράστιο ατόπημα που δημιουργεί μία σειρά από θέματα. Νομίζω ότι επιβάλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση αποδοκιμάζοντας».

«Αδιανόητο Έλληνες βουλευτές να χαρακτηρίζουν ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, τουρκικό»

Αναφορικά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Ζεϊμπέκ που μίλησε για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Είναι σοβαρότατα ζητήματα αυτά. Κατ' αρχήν να πω ως προς τις απειλές δεν νοείται στην Ελλάδα να απειλείται κανείς. Και υπάρχουν όργανα και υπηρεσίες να μεριμνήσουν για αυτό το πράγμα. Αλλά, είναι αδιανόητο Έλληνες βουλευτές ανεξαρτήτως θρησκεύματος να χρησιμοποιούν τέτοιος χαρακτηρισμούς, να πυροδοτούν εντάσεις, να χαρακτηρίζουν ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, τουρκικό. Είναι αδιανόητο. Είχαμε και άλλα τέτοια ατυχή περιστατικά στο παρελθόν και από βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής. Ανασκεύασε, έγινε η κίνηση που έπρεπε να γίνει, καλοδεχούμενη. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη αντίδραση και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι συμπεριφορές που είναι μη ανεκτές».

«Θεωρώ κατ' αρχήν ότι πρέπει να ανασκευάσει και από εκεί και πέρα αν επιμείνει στους χαρακτηρισμούς του γεννάται μείζον θέμα για τη συμμετοχή του στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντίδραση του κ. Τσίπρα», συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία φτάνει στα όρια της υβριστικής συμπεριφοράς»

«Είναι πολύς καιρός που συνεχίζουν σε υψηλούς τόνους (σ.σ. οι Τούρκοι) κυρίως σε επίπεδο ρητορικής με προκλήσεις πολλές φορές στα όρια της υβριστικής συμπεριφοράς με ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς και από την άλλη και με μία κλιμακούμενη πρόκληση στο πεδίο. Η αλήθεια είναι χωρίς να ξεπερνούν κάποια όρια. Θυμάστε ότι όλοι φοβόμασταν ένα πολύ πιο δύσκολο καλοκαίρι. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί πουθενά τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να τρομάξει. Γι' αυτό άλλωστε έχουμε προετοιμαστεί σε όλα τα πεδία όλο το προηγούμενο διάστημα. Διπλωματικά, με την εξήγηση των θέσεών μας, με τις απόψεις μας να έχουν πολύ μεγάλη απήχηση, με την αποδόμηση των ισχυρισμών της Τουρκίας σε όλα τα φόρα και βλέπουμε ότι αυτή της η τακτική δεν αποδίδει καρπούς, δηλαδή δεν έχει κάνει βήματα η Τουρκία στις βασικές και τις μεγάλες της επιδιώξεις. Λέω για παράδειγμα εκεί κοντά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι τελείωσε, ξεμπλοκαρίστηκε το αμυντικό πρόγραμμα της Τουρκίας, παίρνει F-16. Βλέπουμε ότι τα πράγματα παραμένουν δύσκολα για την Τουρκία στο επίπεδο αυτό. (...) Η χώρα μας ψύχραιμα, νηφάλια, αποφασιστικά αλλά και ανυποχώρητα (σ.σ. υπερασπίζεται τα δικαιώματά της). Νομίζω ότι το γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα και η αποτρεπτική ισχύς μας βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών», είπε ο κ. Οικονόμου στο Open και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη.

«Έχουν σημαντικό πρόβλημα με τον Μητσοτάκη»

«Έχουν με τον Έλληνα πρωθυπουργό πολύ σημαντικό πρόβλημα. Το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας. Έφτασε ο Τούρκος πρόεδρος να καλεί τους έλληνες πολίτες να τον καταψηφίσουν. Και κάποιος άλλος, συγγενής του Οζάλ σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο είπε εντάξει θα πάμε στην Ελλάδα αλλά όχι τώρα που είναι ο Μητσοτάκης, θα περιμένουμε να πέσει ο Μητσοτάκης. Εντάξει, αυτά που είναι και στα όρια της γραφικότητας, προφανώς τους δίνουμε τη σημασία που πρέπει να τους δώσουμε, δεν μπορούμε να προσπερνάμε το συνεχή απειλητικό τόνο και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Από την άλλη όμως η χώρα δεν παρασύρεται. Σοβαρά και αποτελεσματικά κοιτάμε τη δική μας δουλειά στην εξωτερική πολιτική», συμπλήρωσε.

«Άριστη η συνεργασία Μητσοτάκη - Δένδια»

Σε σχέση με τα όσα είπε σε συνομιλία με διαπιστευμένους δημοσιογράφους ο Νίκος Δένδιας και ερωτηθείς αν «κάνει αντιπολίτευση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών είναι άριστη, απολύτως ευθυγραμμισμένη και παράγει άμεσα αποτελέσματα στο λεπτό. Την ώρα που παρατηρούνται προκλήσεις τα αποτελέσματα της ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην αντίδραση, αλλά σε ό,τι αφορά και την ενίσχυση της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι άμεσα».

Όποιος και αν επιχειρήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές δεν θα πετύχει τίποτα

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν πληροφορίες για ρωσική διείσδυση στην Ελλάδα, σε κόμματα, σε οργανώσεις και πρόσωπα αλλά και αν υπάρχει πιθανότητα παρέμβασης στις ελληνικές εκλογές σημείωσε: «Κατ' αρχήν δεν έχουμε κανένα φόβο ότι όποιος και αν επιχειρήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές θα πετύχει τίποτα. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Γιατί βλέπω διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, κατασκοπικά. Μου θυμίζουν κάτι σειρές στο Netflix που έχω δει κατά καιρούς. Οποιοσδήποτε έχει οτιδήποτε στο μυαλό του (να ξέρει ότι) η ελληνική δημοκρατία έχει παρα πολύ ισχυρούς δεσμούς που θα διαφυλάξουν ότι αυτό που θέλει ο κόσμος να προκύψει από τις εκλογές, θα προκύψει όπως το θέλει ο κόσμος ό,τι και αν είναι αυτό».

«Δεν έχουμε πληροφορία για κάποια συγκεκριμένη διείσδυση. Δεν έχουμε πληροφορία για παράδειγμα αν η χώρα μας συγκαταλέγεται σε αυτές τις 20 που αποκαλύφθηκε από μία πηγή του State Department ότι κάποια εκατοντάδες δολάρια επενδύθηκαν από τη ρωσική πλευρά για να επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό. Δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή αυτό. Ενδιαφερόμαστε να το μάθουμε. Ξέρουμε ότι υπήρχε πριν από 5-6 χρόνια, το ξέρουμε διότι υπήρξε δίωξη από αμερικανικό δικαστήριο για ένα ρώσο ολιγάρχη τον Μαλοβέγεφ ότι υπήρξαν δέκα εκατομμύρια δολάρια τα οποία διατέθηκαν εδώ για να φτιαχτεί ένα κανάλι, χρηματοδοτήθηκε από ρωσικά κεφάλαια για να γίνει ένα κανάλι για να... τελείες. Όταν χρηματοδοτείς για να γίνει ένα κανάλι προφανώς το κάνεις για να βραχίωνας προώθησης των απόψεών σου λέω εγώ. Και το λέω και πολύ χαλαρά», συμπλήρωσε.

«Έχουμε ένα γεγονός ότι υπήρξε πριν από χρόνια ένα ουσιαστικό παράδειγμα εμπλοκής ξένου παράγοντα με το να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού. Αυτό το ξέρουμε, δεν αμφισβητείται. Υπάρχουν διώξεις από την αμερικανική πλευρά σε περίοδο που υπήρχε εμπάργκο, που υπήρχαν κυρώσεις για τη Ρωσία», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου

Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη

«Εμείς από την πρώτη στιγμή τοποθετήσαμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. Αναγνωρίσαμε το πρόβλημα, αναλάβαμε ευθύνη. Ανελήφθη και έμπρακτα πολιτική ευθύνη και δεσμευτήκαμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας μέσα στα πλαίσια των διαδικασιών και των κανόνων που ορίζει η Δημοκρατία για να διερευνηθεί αυτό το θέμα. Ξεκίνησαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Νομίζω ότι ορισμένοι για αλλού ξεκίνησαν και άλλα βγαίνουν στην πορεία. Διαβάστε λίγο τις εφημερίδες τις προηγούμενες ημέρες. Αυτά που είπε ο κ. Ρουμπάτης που βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με αυτά που δήλωσε με μεγάλη αυτοπεποίθηση από βήματος Βουλής ο κ. Τσίπρας ότι δεν παρακολουθούνταν κανένα κυβερνητικό στέλεχος επί των ημερών του. Παρακολουθούνταν άτομο που ήταν πολιτικό στέλεχος, γιατί και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ ήταν πολιτικό στέλεχος και μετέπειτα έγινε και υπουργός. Και για να μάθουμε ότι παρακολουθείται έπρεπε να περάσουν έξι χρόνια. Έπρεπε να έρθει στην επιφάνεια η περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη. (...)», είπε για τις παρακολουθήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αν με βάση το σκεπτικό της κυβέρνησης περί απορρήτου ο κ. Ρουμπάτης διαπράττει αδίκημα και πρέπει να διωχθεί τόνισε: «Το σκεπτικό περί απορρήτου είναι βασισμένο στους κανόνες και στους νόμους που διέπουν το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Υπάρχει ένα επιστημονικό debate και διαφορετικές απόψεις από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο νόμος είναι συγκεκριμένος, δεν είναι τωρινός, δεν τον διαμόρφωσε η κυβέρνηση της ΝΔ και διέπει το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας».

Δεν ξέρω πώς και με ποιο κριτήριο τοποθετήθηκε ο Ρουμπάτης

«Εγώ δεν ξέρω γιατί ο κ. Ρουμπάτης επέλεξε να κινηθεί πέραν του πλαισίου του νόμου και ο κ. Κοντολέων επιμένει να κινείται στο πλαίσιο του νόμου. Κατ' αρχήν δεν ήμουν μέσα στην επιτροπή για να ξέρω τι ακριβώς είπε. Με βάση αυτά που βλέπουμε λέω ότι ο νόμος και οι κανόνες όπως είναι διαμορφωμένοι επιβάλλουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά του να επικαλούνται το απόρρητο όσοι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν διαχειριστεί κάποια θέματα. Δεν το γνωρίζω (σ.σ. αν έχει κάνει παράνομη πράξη ο κ. Ρουμπάτης). Δεν ξέρω πώς τοποθετήθηκε ο κ. Ρουμπάτης και τις είπε και δεν ξέρω με βάση ποιο κριτήριο θεώρησε ότι πρέπει να πει αυτά που είπε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτό που γνωρίζω σε κάθε περίπτωση είναι οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι», συμπλήρωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κυβερνητικός εκπρόσωποςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραπαρακολουθήσειςμουσουλμανική μειονότητα