Πολιτική|16.09.2022 11:57

Απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα για τη Μειονότητα της Θράκης: «Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία»

Newsroom

Ηχηρή απάντηση εδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα για την ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα από το τουρκικό ΥΠΕΞ, η οποία μιλούσε για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. «Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», σημειώνει η Αθήνα και προσθέτει:

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία.

Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Ζεϊμπεκ: «Στεκόμαστε δίπλα στην “Τουρκική Μειονότητα” - Αναμένουμε από την Ελλάδα τιμωρία των δραστών»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με την καταγγελία για απειλή κατά του βουλευτή Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ζητά από τις ελληνικές Αρχές την τιμωρία των δραστών, ενώ μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. Σε ανάρτησή του στο Twitter, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρόλες τις απειλές και πιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές Αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσει τους δράστες».

Χθες, ο βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου είχε καταγγείλει σε τουρκικό κανάλι ότι στις 12 Σεπτεμβρίου, ένας πολίτης τον απείλησε ζωντανά σε εκπομπή ελληνικού καναλιού. Είπε ότι «αν γινόταν πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ζεϊμπέκ θα ήταν το πρώτο άτομο που θα σκότωνα».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει την ιστορία για την Μικρασιατική Καταστροφή - Διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η Τουρκία δεν έμεινε ωστόσο σε αυτήν την ανακοίνωση, αλλά με νέα ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επιχειρεί για ακόμαμία φορά να... γαναγράψει την Ιστορία. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ουσιαστικά υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ουδέποτε Μικρασιατική Καταστροφή και πως είναι μια επινόηση των Ελλήνων «για την ήττα τους». Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει μάλιστα ότι ήταν η ελληνική πλευρά εκείνη που διέπραξε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές, με εκτός πραγματικότητας και παράλογες δηλώσεις και δραστηριότητες με την ονομασία ‘Μικρασιατική Καταστροφή’, προσπαθούν να ξεχάσουν την ήττα του ελληνικού στρατού κατά την εισβολή του στην Ανατολία και τα βάρβαρα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας ως αποτέλεσμα της περιπέτειας στην οποία μπήκε πριν από εκατό χρόνια, και να παραπλανήσουν με ψέματα την ίδια την κοινή γνώμη τους και τη διεθνή κοινότητα διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα.

Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και έχει καταδικαστεί να καταβάλει αποζημίωση για τις μαζικές δολοφονίες και καταστροφές που διέπραξε κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ανατολία, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης της Λωζάνης, το οποίο αναφέρει ότι "η Ελλάδα αναγνωρίζει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις ενέργειες του ελληνικού στρατού ή της ελληνικής διοίκησης στην Ανατολία, κατά παράβαση των νόμων του πολέμου".

Όλος ο κόσμος είναι μάρτυρας ότι η Ελλάδα, η οποία δεν παίρνει κανένα μάθημα από την ιστορία, ακόμα και σήμερα, συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τις αδίστακτες ενέργειές της, αφήνοντας αβοήθητους μετανάστες να πεθάνουν, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ γυναικών και παιδιών.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στην Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα με ψέματα, τα μελανά σημεία της ελληνικής ιστορίας και παρόντος, και θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια στη διεθνή κοινότητα. Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνέλθει και να σταματήσει να υποκινεί το μίσος μέσω της παραποίησης των γεγονότων».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υπουργείο Εξωτερικώνειδήσεις τώραμειονότηταΘράκηΤουρκία