Πολιτική|20.09.2022 07:15

Ρήγμα στις σχέσεις Καϊλή - Ανδρουλάκη: Το παρασκήνιο της απόφασης να πάει κόντρα στους ευρωσοσιαλιστές

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αναταράξεις τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών προκάλεσε η απόφαση της Εύας Καϊλή να «σπάσει» την κομματική γραμμή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του επόμενου γραμματέα της Ευρωβουλής.

Συγκεκριμένα η κυρία Καϊλή (μαζί με την επίσης προερχόμενη από τους σοσιαλιστές Ιταλίδα, Pina Picierno ψήφισε υπέρ του εκλεκτού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Alessandro Chiocchetti. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση των ευρωσοσιαλιστών ήταν επισήμως να απέχουν από την διαδικασία, καθώς η υποψηφιότητα του κ. Chiocchetti ήταν μη αποδεκτή. Ωστόσο, αυτό που αφήνουν να εννοηθεί από την πλευρά της κυρίας Καϊλή είναι πως ούτως η άλλως κάποιος από το ΕΛΚ θα λάμβανε τη θέση, οπότε προτιμήθηκε πρόσωπο από τον ευρωπαϊκό Νότο.

Σε κάθε περίπτωση, από το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της ευρωβουλευτή (την ίδια ημέρα ο Νίκος Ανδρουλάκης βρισκόταν στις Βρυξέλλες χωρίς οι δύο τους να μιλήσουν) και πάντως τονίζουν ότι ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις τους, «το ίδιο και η κυρία Καϊλή». Θυμίζουν δε με νόημα την πρόσφατη απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη σε ερώτηση για τη στάση της κυρίας Καϊλή στο ζήτημα των υποκλοπών: «Τώρα αν κάποιος σε αυτή? την υπόθεση δεν στρατεύεται απολύτως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δίκαιου θα κριθεί και αυτός, όλοι κρινόμαστε και εγώ ο ίδιος και για να κλείσω το θέμα της συζήτησης για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να είστε σίγουρος ότι δεν υπάρχουν εκεί? δυνάμεις παρα? ελάχιστοι που δεν καταλαβαίνουν το βάρος της υπόθεσης».

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι την κύρια αρμοδιότητα την έχει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα και το οποίο, όπως λένε αξιόπιστες πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, λαμβάνει τις όποιες αποφάσεις (για… κυρώσεις ή ό,τι άλλο).

Η ίδια η κυρία Καϊλή αφήνει να διαρρεύσει ότι και οι 4 υποψήφιοι προερχόντουσαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και κανείς από το Σοσιαλιστικό και συνεπώς μαζί με την συνάδελφό της από την Ιταλία αποφάσισαν να ψηφίσουν τον «πιο ικανό». Πάντως, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα, ενώ η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει συνομιλώντας με δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Προς το παρόν, πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη δεν φέρεται αποφασισμένη να λάβει… μέτρα εναντίον της κυρίας Καϊλή, μολονότι η εν γενεί στάση της δεν κρίνεται ως θετική, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα.

Εύα Καϊλήειδήσεις τώραΚΙΝΑΛΕυρωπαϊκό Λαϊκό ΚόμμαΠΑΣΟΚΕυρωπαίοι Σοσιαλιστές