Πολιτική|20.09.2022 16:14

Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Νόμιμη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, λέει ο Δεμίρης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στη νομιμότητα της επισύνδεσης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη επέμεινε ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να υποστήριξε ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη δηλαδή υπήρχαν όλες οι απαραίτητες υπογραφές από την αρμόδια εισαγγελέα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ερωτηθείς για την ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη τόνισε ότι θα μπορούσε αν το επιθυμούσε να τον ενημερώσει ο αρμόδιος εισαγγελέας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν οι λόγοι. Σε ερώτηση αν παρακολουθούνταν άλλοι πολιτικοί το προηγούμενο διάστημα πλην του Ανδρουλάκη είπε ότι δεν το γνωρίζει γιατί πρέπει να γίνει έρευνα. Είπε ότι τώρα, όσο είναι αυτός, δεν παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα. Ξεκαθάρισε, δε, ότι η ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά και πως υπάρχουν φίλτρα ελεγκτικά όπως είναι η ΑΔΑΕ, η εισαγγελία και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Την ίδια ώρα, φέρεται να είπε ότι το 2018 οι επισυνδέσεις ήταν πολύ περισσότερες από το 2021.

Αναφορικά με τον φάκελο Ανδρουλάκη δήλωσε ότι ο ίδιος έχει τηρήσει το απόρρητο, σημειώνοντας πως η καταστροφή των ψηφιακών αρχείων είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που επί των ημερών του ωστόσο έχει σταματήσει. Εκτίμησε, πάντως, πως η επισύνδεση δεν περιείχε κάτι, αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει πια το αρχείο Ανδρουλάκη.

Όλγα Γεροβασίλη: Να συγκληθεί η Θεσμών και Διαφάνειας

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της γραμματέας της ΚΟ, Όλγας Γεροβασίλη, υπενθύμισε την ανάγκη σύγκλησης της Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση παρακολούθησης του Χ. Σπίρτζη.

Ειδικότερα, η κυρία Γεροβασίλη σε δήλωσή της τόνισε μεταξύ άλλων:

  • -Για τις καταγγελίες Σπίρτζη για παρακολούθηση και κακόβουλο λογισμικό Predator, ο Τσίπρας είχε στείλει επιστολή στον Τασούλα, ΠτΒ. Η κυβέρνηση με τη γνωστή της αλαζονεία την απέρριψε δείχνοντας την απαξίωσή της προς τους θεσμούς.
  • - Ο Κανονισμός της Βουλής επιβάλλει τη σύγκλιση της Θεσμών και αύριο στη Διάσκεψη των Προέδρων ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει άλλο ένα ατόπημα γιατί αλλιώς θα πρόκειται για παραβίαση δημοκρατικών διαδικασιών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΘεμιστοκλής Δεμίρηςπαρακολουθήσειςεξεταστική επιτροπή