Πολιτική|22.09.2022 07:12

Η τριπλή «αντεπίθεση» της Αθήνας στην τουρκική προκλητικότητα: Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με συντονισμένες κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα η Αθήνα απαντά στην ωμή προπαγάνδα της Άγκυρας που διασπείρει fake news για τη χώρα μας. Η «μάχη» της Νέας Υόρκης είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε μια άνευ προηγούμενου κλιμάκωση της ρητορικής του ισχυριζόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως «η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων». Συνέχισε δε την προσπάθεια να κάνει το άσπρο - μαύρο μιλώντας περί «διακρίσεων» κατά της μουσουλμανικής «τουρκικής» μειονότητας και για «διώξεις κατά των Τουρκοκυπρίων».

Ήταν μια επίθεση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τόσο λόγω της έκτασης των fake news όσο και λόγω του χώρου που αυτή πραγματοποιήθηκε. Φυσικά οι ανυπόστατες αυτές κατηγορίες δεν είναι δυνατόν να μείνουν αναπάντητες και είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θύμισε τη στάση της Τουρκίας σε μια σειρά θεμάτων και χαρακτηριστικά σημείωσε πως «δεν δικαιούται δια να ομιλεί».

Η Αθήνα απαντά με ένα διπλωματικό ντεμαράζ και σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση του πρωθυπουργού θα είναι εστιασμένη σε τρία κομβικά θέματα :

1.Θα παρουσιάσει τα πραγματικά γεγονότα στο μεταναστευτικό και θα αναφερθεί στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το θέμα. Αυτό που υπογραμμίζεται εμφατικά από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η Τουρκία είναι αυτή που συστηματικά παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάνοντας πλάτες σε λαθροδιακινητές.

2.Θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε μια συγκυρία που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων. Η Αθήνα με συγκεκριμένα στοιχεία - και με χάρτες- έχει διεθνοποιήσει την τουρκική προκλητικότητα και ανάλογη στρατηγική θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Άλλωστε ενδεικτικό της αλλοπρόσαλλης τακτικής της Άγκυρας είναι πως ενώ κατηγορεί την Αθήνα για την ένταση στην περιοχή, την ίδια στιγμή συνεχίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

3.Θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική πλευρά.

«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη. Μια εικόνα των επόμενων κινήσεων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, που υπογράμμισε πως « ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται και προφανώς δεν αμαυρώνεται από τις ασυναρτησίες, από όσα ανυπόστατα ειπώθηκαν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης»

Πώς διαβάζει η Αθήνα την τουρκική στάση

Να καλύψει τα αναθεωρητικά του σχέδια επεχείρησε στις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτοξεύοντας ανυπόστατες κατηγορίες για την χώρα μας. Και επιδόθηκε σε μια εκστρατεία δυσφήμισης της Ελλάδας για να φιλοτεχνήσει ένα προφίλ του «αδικημένου» και «παρεξηγημένου» από την διεθνή κοινότητα.

Πηγές της ελληνικής αποστολής σημείωναν πως ο Τούρκος πρόεδρος στον ΟΗΕ φρόντισε να μην προβάλει τα νεο- οθωμανικά του όνειρα και δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι γνωρίζει πως αυτή η ρητορική δεν στέκει σε διεθνές ακροατήριο και την κρατά μόνο για το εσωτερικό κοινό.

Πάντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του για το ό,τι δεν βρίσκει ευήκοα ώτα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Παρά τις τουρκικές προσπάθειες να ξεπαγώσουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ - που τα τελευταία χρόνια δεν είναι και στο καλύτερο σημείο λόγω των ρωσικών S 400- δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικά αποτελέσματα. Το γεγονός πως δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα F 16 είναι κάτι που δεν μπορεί να «χωνέψει» η γειτονική χώρα.

Τέλος να σημειωθεί πως η πρωτοφανής ρητορική «εξαλλοσύνη» της Άγκυρας δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για την βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Άλλωστε όσο ο ορίζοντας «κονταίνει» για τις τουρκικές εκλογές τόσο θα υψώνει τους τόνους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την τρωθείσα δημοτικότητα του. Με την Αθήνα να απαντά πως κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις αλλά ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως αυτός θα γίνει με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκία