Πολιτική|23.09.2022 19:18

Μητσοτάκης: Η απάντηση που θα δώσει στον Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ - Οι κόκκινες γραμμές και η προϋπόθεση για διάλογο

Newsroom

Στις 21:30 της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΟΗΕ. Όπως μετέδωσε στο OPEN η απεσταλμένη του καναλιού στη Νέα Υόρκη Αλεξία Τασούλη, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό στα όσα ανυπόστατα ανέφερε πριν από λίγα 24ωρα στο ίδιο βήμα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε «νεκροταφείο» μεταναστών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην αναθεωρητικά ατζέντα της Άγκυρας, θα μιλήσει για «πολεμική ρητορική» της Τουρκίας και θα τονίσει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Θα δώσει παράλληλα, σκληρή απάντηση για το μεταναστευτικό και θα καταγγείλει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί fake news προκείμενου να φανεί στην διεθνή κοινότητα ως η χώρα που είναι το θύμα και όχι ο θύτης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα προστατεύει στον απόλυτο βαθμό τα σύνορά της δείχνοντας όμως τον απαραίτητο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα ξεκαθαρίσει επίσης ότι «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα αποτελεί ο η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και θα επαναλάβει ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι διατεθειμένη να μιλήσει η Ελλάδα είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και θα καλέσει την Τουρκία για συνεννόηση πάνω στη βάση αυτή. Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 λεπτά.

Γιατί ο Ερντογάν συνεχίζει να.. παραληρεί

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους κρατά αυτή της εχθρική στάση απέναντι στην Ελλάδα ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τρεις:

  1. Η εσωτερική πίεση που δέχεται στην Τουρκία κυρίως λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα
  2. Η έντονη προσωπική του ενόχληση για την ομιλία που εξέφρασε στο Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγους μήνες
  3. Η δυσφορία των Αμερικανών για το ότι η Τουρκία δεν είναι στη λίστα των χωρών που επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα μιλώντας στο CNN

Η Ελλάδα απορρίπτει με απόλυτο τρόπο την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της από την Τουρκία, είναι το μήνυμα που έστειλε για μία ακόμη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN, λίγες ώρες πριν απαντήσει επίσημα από το βήμα του ΟΗΕ, στη χυδαία επίθεση του Ερντογάν.

«Τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας με εντελώς αβάσιμους, παράλογους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κρατώντας πάντα ανοιχτή τη δυνατότητα διαλόγου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξωφρενικούς τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα πνίγει μετανάστες στο Αιγαίο και κατηγόρησε τον Ερντογάν για απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας.

«Αυτός είναι ένας εντελώς παράλογος ισχυρισμός. H Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Μόλις σήμερα, είχαμε δύο ναυάγια. Σώσαμε περισσότερα από 100 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Θα πρέπει να υπενθυμίσω σε εσάς και στους τηλεθεατές σας τι συνέβη πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Πρόεδρος Eρντογάν ενθάρρυνε ανοιχτά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά

Νέες εμπρηστικές αναφορές από τον Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν όχι μόνο επιμένει στην ακραία ρητορική αλλά παραποιεί την ιστορία για να στηρίξει με fake news το ανθεληνικό παραλήρημά του. «Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τη Σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, κατά την οποία χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι δολοφονήθηκαν βάναυσα και βάρβαρα», έγραψε στο Twitter με αφορμή τη συμπλήρωση 201 χρόνων από την άλωση της Τριπολιτσάς

Έθεσε το ζήτημα στον Μπάιντεν ο Μητσοτάκης

Μετά τη συζήτηση που είχε την Τετάρτη με τον Τζο Μπάιντεν, στο δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε χθες το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας και στον Γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Γκουτέρες, ενώ την κατάσταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο συζήτησε ο Νίκος Δένδιας με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis να βγαίνει ξανά στη Μεσόγειο νότια της Αττάλειας, από την Κυριακή, οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή μπροστά στο ενδεχόμενο η Άγκυρα να κλιμακώσει την ένταση

ΤουρκίαΟΗΕΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης