Πολιτική|02.11.2018 13:42

Κατατίθεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Κατερίνα Τζαβάρα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγο ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία και μέσα στις επόμενες ώρες η ολοκληρωμένη πρόταση θα βρίσκεται στη Βουλή.

Η διαδικασία προβλέπει μετά την κατάθεση της πρότασης, τη διανομή της στους βουλευτές προκειμένου να παραπεμφθεί προς εξέταση στη διακομματική Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος όπου οι κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων θα καταθέσουν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια η Βουλή, μετά από πρόταση του Προέδρου της πρέπει να ορίσει προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης από την Επιτροπή Αναθεώρησης.

Η Ολομέλεια θα λάβει το λόγο όχι για να μπει στην ουσία των προτάσεων αλλά για να εξετάσει σε ειδική συνεδρίαση την ανάγκη για αναθεώρηση του Συντάγματος. Η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών του Κοινοβουλίου σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.

Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Βουλή, η επόμενη Βουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

ΣΥΡΙΖΑαναθεώρηση ΣυντάγματοςΣυνταγματική Αναθεώρηση