Πολιτική|26.09.2022 17:23

Τουρκία: Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο - Διάβημα στην Ελλάδα για τεθωρακισμένα - Κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Έλληνας Πρέσβης κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία και η τουρκική πλευρά διαμαρτυρήθηκε με κάθε επισημότητα για την μεταφορά οπλισμού στη Λέσβο και τη Σάμο, η οποία τις τελευταίες ώρες είναι κυρίαρχο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα TRT, του ζητήθηκε όπως η Ελλάδα τερματίσει τις παραβιάσεις στα νησιά του Αιγαίου και να επαναφέρει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

Η απάντηση της Αθήνας

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα απαντούν: «Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤουρκίανησιάΑιγαίοπρέσβης