Πολιτική|28.09.2022 14:44

Οικονόμου για τουρκικό παροξυσμό: Δεν φοβόμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε, είμαστε έτοιμοι για κάθε πρόκληση

Newsroom

«Δεν φοβόμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε» είναι το μήνυμα που στέλνει στην Άγκυρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην εμπρηστική γραμμή που ακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία.

«Ούτε φοβομάστε, ούτε τρομοκρατούμαστε από την τουρκική προκλητικότητα, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει ότι εδώ και καιρό υπάρχει ένας παροξυσμός στην Τουρκία εναντίον της Ελλάδας», είπε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη. Όσον αφορά στον στόχο της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι η τουρκική ηγεσία θέλει η ελληνική πλευρά να χάσει την ψυχραιμία της όμως ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να δίνουμε την απαραίτητη σημασία σε όσα γίνονται στην απέναντι πλευρά».

«Συντεταγμένα και αποτελεσματικά διευρύνουμε την πολιτική μας και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει αυξήσει την αποτρεπτική της ικανότητα στο πεδίο καθώς είναι ισχυρότερη σε σχέση με το παρελθόν διπλωματικά αλλά και εξοπλιστικά. Παράλληλα, όπως έχει κάνει επανηλλειμένα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι ο δίαυλο επικοινωνίας με τη Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτός.

Αναφορικά με την στάση και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας εκτίμησε ότι έχει επιλέξει «να δηλητηριάζει τα μυαλά των πολιτών στο εσωτερικό της χώρας». Απαντώντας στο ενδεχόμενο να συναντηθούν Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Πράγα, ο κ. Οικονόμου είπε αν και με τα σημερινά δεδομένα κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί μέχρι τότε.

Σχολιάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πώς εκείνος εξελίσσεται σχολίασε ότι είναι «καλό για όλους, να είμαστε μέρος της λύσης. Η αστάθεια και ο αναθεωρητισμός του Πούτιν δεν πρέπει να αναπαραχθεί, πρόσθεσε.

Θα δώσουμε στην κοινωνία όποια δυνατότητα υπάρχει για την ακρίβεια

Σχετικά με το θέμα της ακρίβειας και τον δύσκολο χειμώνα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο κ Οικονόμου τόνισε ότι αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει ξετυλίξει εδώ και καιρό σχέδιο για να περιοριστεί η κρίση και πως θα υπάρξει παρέμβαση για να πέσει και η τιμή στην αντλία για το πετρέλαιο». «Όποια δυνατότητα υπάρχει, θα δίνεται πίσω στην κοινωνία για την στήριξή της» τόνισε.

Για την επιστολή 15 χωρών της ΕΕ στην Κομισιόν

Ο Κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «ευχάριστη εξέλιξη» την επιστολή των 15 χωρών μελών της ΕΕ στην Κομισιόν για το πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι στην πρωτοβουλία αυτή είχε πρωτοστατήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τον σχεδιασμό για να μην διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα στο φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι δεν θα φτάσουμε σε ακραία σενάρια (πχ μπλακ άουτ).

Τι είπε για την έκθεση Λύτρα για τους θανάτους από κορονοϊό

Για την έκθεση Λύτρα, σύμφωνα με την οποία υπήρχε πολύ μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών που νόσησαν με κορονοϊό τόσο εντός όσο και εκτός ΜΕΘ, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι κάθε μελέτη πρέπει να αξιολογείται και την σχολιάσουν οι ειδικοί. Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να μην φτάνουν οι πολίτες ΜΕΘ, και στο πλαίσιο του δυνατό ενίσχυσε και τις ΜΕΘ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ