Πολιτική|03.10.2022 11:18

Μητσοτάκης: Πράξη κοινής λογικής και κυριαρχίας η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

Αλέξανδρος Διαμάντης

Υπέρ της επιβολής πλαφόν στο ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου αρθρογραφεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν αργά ή γρήγορα, οι αγορές θα ισορροπήσουν – αλλά χωρίς ανώτατο όριο στις τιμές, το κόστος αυτής της εξισορρόπησης θα μετρηθεί σε ζωές που θα καταστραφούν και θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές ενέχει φυσικά κινδύνους, ωστόσο -όπως λέει- καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, οι κίνδυνοι της αδράνειας επιτείνονται.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της αγοράς εναντίον μας. Είναι πράξη κοινής λογικής, και κυριαρχίας, να παρέμβουμε και να σχεδιάσουμε κανόνες που θα ανταποκρίνονται στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου είναι ένα αναπόφευκτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία», υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τον ίδιο, ο κοινός παρονομαστής είναι η επιθυμία να επιβληθεί ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο εν συνόλω, όχι μόνο στις μικρές ποσότητες που εξακολουθούν να έρχονται από τη Ρωσία. «Το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι τόσο υψηλό ώστε να λειτουργεί ως «αυτόματος διακόπτης» αλλά να επιτρέπει τη συνέχιση της δραστηριότητας της αγοράς σε λογικά επίπεδα. Έχω κατά νου ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο, αλλά το ποσό αυτό αποτελεί αντικείμενο εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών τις οποίες θέλω να σεβαστώ – γι' αυτό και δεν θα το αποκαλύψω εδώ. Στο μεταξύ, με αρκετά υψηλές τιμές, οι προμηθευτές θα εξακολουθούν να στέλνουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη και οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να έχουν λόγους να μειώσουν τη ζήτησή τους. Ένα πλαφόν θα πρέπει να είναι ένα όριο σχετικά με το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι τιμές, όχι ένας τεχνητά χαμηλός αριθμός που θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές», τονίζει ο πρωθυπουργός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τιμέςειδήσεις τώραBloombergφυσικό αέριοπλαφόνΚυριάκος Μητσοτάκης