Πολιτική|20.02.2019 07:50

Ο Τσίπρας ρίχνει τώρα το βάρος στη διεύρυνση

Βούλα Κεχαγιά

Αναφορές στην κεντροαριστερή διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ αναµένεται να συµπεριλάβει ο Αλέξης Τσίπρας στη σηµερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, το οποίο θα καλωσορίσει τα νέα του µέλη, συµπεριλαµβανοµένων των δύο πασοκογενών στελεχών.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει το νέο πολιτικό αφήγηµα του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα συγκρότησης µιας µεγάλης προοδευτικής συµµαχίας, αλλά συγχρόνως θα απαντήσει και σε όσα στελέχη του κόµµατός του εκφράζουν ενστάσεις για την ποιότητα της διεύρυνσης και το µονοµερές άνοιγµα προς τη Σοσιαλδηµοκρατία.

Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιµείνει πως το προοδευτικό µέτωπο µε κεντρικό κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προτεραιότητά του, για να αντιπαρατεθεί στο αντίπαλο µέτωπο των νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών δυνάµεων. Θα υπερασπιστεί τις επιλογές του και θα αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει πρόσκληση προς όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάµεις του τόπου για να συµπορευτούν στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.

Με αυτόν τον τρόπο θα απαντήσει και σε όσους από τους «53» αγωνιούν για τα κριτήρια µε τα οποία γίνεται η διεύρυνση αλλά και στην πρόσφατη αρθρογραφία του Νίκου Φίλη, που κάνει λόγο για ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου µέσα από αµφίπλευρο άνοιγµα αφενός προς την Αριστερά και αφετέρου προς τις διάφορες εκδοχές της Κεντροαριστεράς. Εµµέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός θα δώσει απάντηση και στις αιτιάσεις πως ο σχεδιασµός για συγκλίσεις µε προοδευτικές δυνάµεις δεν έχει συζητηθεί στο κόµµα.

Τη Δευτέρα παίρνει σάρκα και οστά η πρωτοβουλία πολιτών για τη σύγκλιση προοδευτικών δυνάµεων µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ

Σηµειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές θα κατεβάσει ψηφοδέλτια µε το όνοµά του, χωρίς να αλλάξει ο τίτλος του πολιτικού οργανισµού. Παρ’ όλα αυτά, για να καταδείξει τη σύγκλιση των δυνάµεων της Κεντροαριστεράς δεν αποκλείεται στις προεκλογικές πολιτικές του συγκεντρώσεις ή στις ανακοινώσεις του να αναφέρεται µε έναν νέο τίτλο, τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία ή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικοί Πολίτες, που θα αποφασιστεί στην πορεία. Αυτό το θέµα είναι προς συζήτηση και δεν έχει ακόµη διασαφηνιστεί.

Η «Γέφυρα»

Ωστόσο, τη ∆ευτέρα παίρνει σάρκα και οστά η «Γέφυρα», η πρωτοβουλία πολιτών που εργάζεται για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάµεων µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριµένα, έχει προγραµµατιστεί συνέντευξη Τύπου («PolisCafé») κατά την οποία οι συµµετέχοντες στην κίνηση θα παρουσιάσουν κείµενο για τη συµπόρευση των προοδευτικών δυνάµεων µε υπογραφές που πρακτικά θα µεταδίδουν ένα κλίµα συσπείρωσης του παραδοσιακού κοµµατιού της Κεντροαριστεράς. Πρόκειται για πρόσωπα που στο παρελθόν είτε συµµετείχαν στον Οµιλο Προβληµατισµού για τον Εκσυγχρονισµό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), όπως, για παράδειγµα, οι καθηγητές κ. Λιάκος και Μουζέλης, είτε σε κινήσεις και πολιτικά κόµµατα, όπως, π.χ., οι Παναγιώτης Παναγιώτου και Χρήστος Μαχαίρας στη ∆ΗΜΑΡ, είτε στον χώρο των Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, όπως ο Κωστής Παπαϊωάννου.

Σηµειωτέον πως στο πάνελ της εκδήλωσης θα βρίσκονται περί τους 7 οµιλητές, ανάµεσα στους οποίους και οι Νίκος Μπίστης, Φωτεινή Σιάνου και Αννα Παπαδηµητρίου-Τσάτσου. Οµως το ενδιαφέρον στο συγκεκριµένο πολιτικό γεγονός εστιάζεται και στο ποια πρόσωπα από εκείνα που έχουν προσκληθεί θα αποφασίσουν να δώσουν το «παρών». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προσκληθεί και προσωπικότητες όπως οι καθηγητές κ. Τσουκαλάς και Σταθόπουλος, ωστόσο ακόµη δεν έχουν απαντήσει.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι διοργανωτές έχουν επιλέξει σε πρώτη φάση να µην πραγµατοποιήσουν µία µαζική εκδήλωση και περιορίζουν το κείµενο και τις υπογραφές που το συνοδεύουν σε στελέχη που προέρχονται από συγκεκριµένους κοινωνικούς χώρους. Ως τώρα έχουν συγκεντρωθεί κάποιες δεκάδες υπογραφές και η συλλογή τους θα συνεχιστεί και τις επόµενες ηµέρες.

κεντροαριστεράΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ