Πολιτική|04.10.2022 11:00

Live streaming η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ

Newsroom

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Σε μια ομιλία εφ όλης της ύλης, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση και στην αντιπολίτευση.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, με φόντο την κλιμάκωση των απειλών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την εκμίσθωση της ΑΟΖ της Λιβύης στην Τουρκία για έρευνες για υδρογονάνθρακες.

«Είμαστε οπλισμένοι με το διεθνές δίκαιο», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «ατσάλινες ασπίδες μας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι».

Διαμήνυσε δε πως «τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Γαλανό όμως θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Αν κάτι με κάνει αισιόδοξο είναι ότι το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει στους λαούς. Οι πολίτες ξέρουν πως η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες. Ξέρουν οι λαοί μας ότι οι συνθήκες είναι για να τηρούνται. Η Ελλάδα περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στη λογική της ειρήνης».

«Οι ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές»

Στρέφοντας το βλέμμα του στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «συμπαραστεκόμαστε στον αμυνόμενο στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που ενδεχομένως θα ήθελαν ορισμένοι να μιμηθούν στη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές».

«Την ίδια ώρα οικοδομούμε ισχυρά αναχώματα απέναντι στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο και την εισαγόμενη ακρίβεια σε μοχλό αποσταθεροποίησης των κοινωνιών», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα στήριξης

Επέμενε πως «σε εθνικό επίπεδο ό,τι και να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχουμε ανακοινώσει θα συνεχιστεί με μέτρα ρεαλιστικά αλλά και αποτελεσματικά».

«Είναι η πολιτική που με θαυμαστή ωριμότητα αντιλαμβάνονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες νιώθοντας ότι με αντίπαλο μία διεθνής καταιγίδα η κυβέρνηση μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μας προστατέψει. Χωρίς ποτέ όμως να βάζει σε κίνδυνο την επόμενη μέρα ούτε και να αναστέλλει την εφαρμογή του προγράμματος μας», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα θέματα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Συνεχίζεται ο κύκλος ανάπτυξης της οικονομίας παρά την διεθνή αστάθεια οι εξαγωγές μας σπάνε κάθε ρεκόρ, τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας. Και οι επενδύσεις εξακολουθούν να φέρνουν νέες δουλειές και δημόσια έσοδα στο 2022 θα είναι ακόμη μία χρόνια ρεκόρ στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων».

«Επεξεργαστήκατε πάνω από 330 νομοσχέδια, σταθήκατε ως κοινοβουλευτική ομάδα στο ύψος των απαιτήσεων που έχουν οι πολίτες, σας ευχαριστώ από καρδιάς» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δύσκολα κάποιος πρωθυπουργός θα ανέμενε περισσότερα από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Σε δεκάδες περιπτώσεις αναζητήσατε ευρύτερες συναινέσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε: «Σχεδόν μισό αιώνα μετά και ύστερα από 39 μήνες γόνιμης διακυβέρνησης, η ΝΔ είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά. Οι εξελίξεις απαιτούν να θέσω το πλαίσιο, που κινούμαστε».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν