Πολιτική|04.10.2022 14:56

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Τουρκία επιμένει παρά τις αντιδράσεις Ελλάδας, ΕΕ και... Λιβύης - Διπλωματικός πυρετός και στρατιωτική ετοιμότητα

Newsroom

«Φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βάλει οι συμφωνίες της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» της Λιβύης με την τουρκική ηγεσία οι οποίες δίνουν την άδεια στην Άγκυρα να εκμεταλλευτεί οικονομικά την λιβυκή ΑΟΖ. Με τις συμφωνίες αυτές, οι οποίες βασίζονται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, ουσιαστικά η Λιβύη παραχωρεί σε τουρκικές πετρελαϊκές εταιρείες το δικαίωμα να διεξάγουν έρευνες αλλά και να εξορύξουν υδρογονάνθρακες εντός της λιβυκής ΑΟΖ, χωρίς να διευκρινίζεται αν οι περιοχές που περιλαμβάνει η συμφωνία είναι εντός του παράνομου μνημονίου.

Η Ελλάδα στην εν λόγω πρόκληση απαντά διπλωματικά διεθνοποιώντας το ζήτημα ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας διακαιώματα.

Κατά διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που κάποιοι πιθανώς πρόθυμα θα ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας» και τόνισε ότι «αυτές οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές», ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι οπλισμένη με το διεθνές δίκαιο. «Οι ατσάλινες ασπίδες μας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι».

Σχολιάζοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο που είναι ουσιαστικά ανενεργό και νεκρό. «Δεν είναι πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί τον διεθνή περίγυρο και να δημιουργεί τετελεσμένα. Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο» σχολίασε τονίζοντας ότι θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών.

Αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο αλλά και εντός Λιβύης

Την ίδια ώρα αντιδράσεις για τη συμφωνία της  έρχονται από το εσωτερικό της ίδια της Λιβύης, με το Κοινοβούλιο της χώρας να απορρίπτει την συμφωνία και τον Πρόεδρο Ακίλα Σάλεχ να ξεκαθαρίζει ότι η θητεία της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» έχει λήξει επομένως δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Πολλές είναι και οι αντριδάσεις σε διεθνές επίπεδο με την Αίγυπτο να απαντά άμεσα πως το μνημόνιο συνεργασίας είναι παράνομο και τον εκπρόσωπο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ να χαρακτηρίζει για ακόμα μία φορά «άκυρο» το μνημόνιο του 2019.

Προκλητική η απάντηση της Άγκυρας 

Παρά τις σκληρές αντιδράσεις όμως η Άγκυρα δεν δείχνει να πτοείται και επιμένει στην ίδια στάση. Με μία εμπρηστική ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι αγνοεί τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της ΕΕ για το εν λόγω μνημόνιο υποστηρίζοντας πως αυτές δεν έχουν καμία σημασία για την Τουρκία, διότι σύμφωνα με την Άγκυρα δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές αξιώσεις, οι οποίος μάλιστα υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκνευρισμένοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι

Όπως τονίζουν οι διπλωματικές πηγές,  σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση, ενώ αξίζει σημειώνεται πως η υπογραφή του μνημονίου δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικός άλλωστε και ο εκνευρισμός Τούρκων αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΚΠ Ομέρ Τσελίκ,ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από τον Νίκο Δένδια να σταματήσει να μιλά κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει περιθωριακούς κύκλους.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν,  Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απείλησε ότι θα «βγάλει τα μάτια» σε όσους εποφθαλμιούν τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας ενώ δεν δίστασε να δηλώσει ότι τα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά και τα Δωδεκάνησα είναι πλέον τουρκικά! 

Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές του Νίκου Δένδια

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προκλήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίζει και σήμερα τον γύρο ενημερώσεων Πρέσβεων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (χθες Γαλλία και ΗΠΑ, σήμερα Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα) και την προσεχή Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο, προκειμένου να έχει διεξοδική συζήτηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry.

Επίσης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας, δείχνοντας και σχετικούς χάρτες, σε ομάδα Αμερικανών Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Επιτροπή Στρατιωτικών Υποθέσεων), οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Ελλάδα τις μέρες αυτές.

Αίγυπτος: Δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης - Για σκανδαλώδη δήλωση μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, «η ιστορική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αναστάτωσε την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Σε μία αλαζονική δήλωση που έκανε η Αίγυπτος αναφέρει ότι ‘το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για υδρογονάνθρακες υπεγράφη από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, της οποίας η θητεία έχει λήξει και ως εκ τούτου δεν έχει καμία εξουσία να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες και μνημόνια’».

Τα σενάρια τουρκικής κλιμάκωσης που εξετάζει η Αθήνα

  1. Το πρώτο σενάριο που εξετάζουν είναι οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες νότια της Κρήτης, εντός του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη για το OPEN. Σημειώνεται πως αν και ήδη υπάρχει μία Navtex για τουρκικό ερευνητικό στον κόλπο της Αττάλειας, αυτό μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή και να δούμε ένα νέο σημείο ερευνών.
  2. Το δεύτερο σενάριο που εξετάζουν είναι μία παράλληλη έξοδος του Oruc Reis μαζί με το νέο ελικοπτεροφόρο Anadolu της Τουρκίας.
  3. Το τρίτο σενάριο είναι μία έξοδος του Oruc Reis με παράλληλη μετακίνηση του τέταρτου γεωτρύπανου Abdulhamid Han στην Ανατολική Μεσόγειο, πιθανότατα νότια της Κρήτης.

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι οι Τούρκοι πιθανότατα θα επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες σε όλη την περιοχή πλέον του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες να αντιδράσουν οποιαδήποτε στιγμή ανάλογα με το πού θα κινηθεί το γεωτρύπανο, καθώς η Αθήνα δεν θα επιτρέψει καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Θα φτάσει έως τα νότια της Κρήτης ο Ερντογάν;

Την ίδια ώρα, παραμένει η ερώτηση «μέχρι πού θα φτάσει ο Ερντογάν». Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ηττηθεί κατά κράτος στον τομέα της οικονομίας που τον κράτησε στην εξουσία για 20 χρόνια. Αποφασίζει πλέον να παίξει δυνατά το εθνικιστικό χαρτί ενόψει εκλογών.

Είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και ξέρει ότι αν χάσει, χάνεται και ο ίδιος, αφού μπορεί να καταλήξει ακόμα και στη φυλακή. Πριν μήνες έκανε απόπειρα να εισβάλει στη Συρία, εισέπραξε απαγορευτικό από ΗΠΑ και Ρωσία και αναγκάστηκε να βάλει τα σχέδια αυτά στον «πάγο». Έτσι, τώρα στρέφεται εναντίον της Ελλάδας.

Αυτή την περίοδο είναι πολύ δύσκολο να τραβήξει κι άλλο το «σχοινί» ο Τούρκος πρόεδρος, με δεδομένη την αστάθεια που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και γιατί η Ουάσιγκτον δεν θα άφηνε τον Ερντογάν να σκοράρει πόντους εναντίον της Ελλάδας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Δανέζη για το OPEN.

Βέβαια, ο ίδιος είναι απρόβλεπτος, παίζει και το τελευταίο του πολιτικό χαρτί και προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από το βατερλό της οικονομίας και επιχειρεί να ενώσει τους Τούρκους κάτω από τη σημαία και να τους πείσει ότι έχει αυξήσει την επιρροή της χώρας στο εξωτερικό, ότι είναι μεγάλος ηγέτης.

Το σχέδιο αυτό και ταυτόχρονα τη μεγαλομανία του υπηρετεί η ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Δεν αποκλείεται να φτάσει έως και τα νότια της Κρήτης για να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδας, καθώς μία γλώσσα καταλαβαίνει ο Ερντογάν, της ισχύος και των κυρώσεων. Η Ελλάδα έχει τη δύναμη των όπλων για την άμυνά της, αλλά το όπλο των κυρώσεων το έχουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία