Πολιτική|05.10.2022 21:11

Δημοσιογράφος Spiegel: Το βίντεο Μηταράκη έδειχνε προσπάθεια Τούρκων να σταματήσουν πρόσφυγες που πήγαιναν στην Ελλάδα – Τραβήχτηκε το 2019

Newsroom

Την ανάρτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη που περιλαμβάνανε βίντεο το οποίο έδειχνε άνδρες του τουρκικού λιμενικού να κακομεταχειρίζονται μετανάστες, σχολιάζει ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης, τονίζοντας πως πρόκειται υλικό του 2019.

Δημοσιογράφος Spiegel: Το βίντεο έδειχνε προσπάθεια των Τούρκων να σταματήσουν πρόσφυγες που πήγαιναν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το βίντεο δείχνει απόπειρα τούρκων λιμενικών να εμποδίσουν βάρκα με πρόσφυγες να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα, αναφέρει πως το περιστατικό τότε είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία με αποτέλεσμα το Λιμενικό της γείτονος να βγάλει ανακοίνωση με την οποία δικαιολόγησε τη βία με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να σταματήσει αλλιώς το σκάφος των προσφύγων.

Το βίντεο από το 2019 που έδωσε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος του Spiegel 

Οι αναρτήσεις του Γιώργου Χρηστίδη μεταφρασμένες:

«Αποδεικνύεται ότι το βίντεο με την επίθεση των ΤΚΓ σε πρόσφυγες στο Αιγαίο, που αναρτήθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης της  νωρίτερα σήμερα, δεν είναι ακριβώς καινούργιο: είναι δημόσιο στο YouTube από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Επίσης: σύμφωνα με συναδέλφους που είχαν μιλήσει με άτομο που επέβαινε στη λέμβο, οι πρόσφυγες αναχαιτίστηκαν, μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία και κρατήθηκαν στο DIkili (η ΤΟΥΡ ακολουθούσε ακόμα τη συμφωνία με την ΕΕ εκείνη την εποχή).

Κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση τον απολογισμό του υπουργού περί "προώθησης" και ελληνικής διάσωσης. Το βίαιο επεισόδιο είχε προκαλέσει τότε μεγάλη αναστάτωση, κάνοντας την τουρκική ακτοφυλακή να εκδώσει απολογητική ανακοίνωση, δικαιολογώντας τις φρικτές μεθόδους που κατέγραψε το βίντεο ως απαραίτητες για να σταματήσει τη λέμβο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


μετανάστεςπρόσφυγεςΛιμενικό ΣώμαSpiegelΝότης Μηταράκης