Πολιτική|06.10.2022 15:18

Τσίπρας σε Μπορέλ: «Όχι άλλες δηλώσεις - Η ΕΕ να υιοθετήσει κυρώσεις για την τουρκική προκλητικότητα»

Newsroom

«Την αναγκαιότητα η ΕΕ να μην περιοριστεί σε δηλώσεις απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, αλλά να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον  Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών.  

Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει η ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας με την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε κατά την συνάντηση με τον κ. Μπορέκ τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να περιορίζεται σε δηλώσεις απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα (όπως η πρόσφατη συμφωνία στη Λιβύη) αλλά οφείλει να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα από πλευράς της θα πάρει τις αποφάσεις της για την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει η ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας με την Ελλάδα, στη βάση ενός νέου πλαισίου ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να παρακολουθεί ανθρώπους να πεθαίνουν στο Αιγαίο»

Με αφορμή τα τραγικά ναυάγια με μετανάστες στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Μπορέλ ότι η Ευρώπη που υποδέχθηκε ορθώς πάνω από 5 εκατομμύρια Ουκρανούς δεν μπορεί να παρακολουθεί να πεθαίνουν άνθρωποι στο Αιγαίο και μάλιστα να επωμίζεται η Ελλάδα τις ευρωπαϊκές, νομικές και επιχειρησιακές ευθύνες. Πρέπει να υπάρξει δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, πίεση στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην εργαλειοποιεί το προσφυγικό, καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων προς την ΕΕ.

«Ανάγκη ο τερματισμός του πολέμου»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τέλος τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να καταθέσει σχέδιο ειρήνης και τερματισμού της ρωσικής εισβολής και να αναπτύξει μια ουσιαστική πολιτική στρατηγικής αυτονομίας. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι μια θετική πρωτοβουλία, αλλά το κρίσιμο είναι η προώθηση της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι η ίδια ευρωπαϊκή προοπτική χρειάζεται και για την Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία, στις οποίες όμως πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαΖοζέπ ΜπορέλΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώρα