Πολιτική|10.10.2022 13:51

«Καμία πρόκληση της Τουρκίας δεν θα μείνει αναπάντητη»: Νέο μήνυμα Αθήνας σε Άγκυρα – Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Καμία πρόκληση αναπάντητη»

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει καμιά πρόκληση της Τουρκίας αναπάντητη, είτε στο πεδίο των λόγων είτε στο πεδίο των έργων. Είμαστε ψύχραιμοι αλλά κι απολύτως αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε αποφασιστικά σε οποιαδήποτε πρόκληση υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο πάνω στο οποίο εδράζεται τα δικαιώματα αυτά», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «το μήνυμά μας είναι σταθερό και ξεκάθαρο: Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που προκαλείται. Κρατά ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο, αλλά  κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις. Και δεν πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός-  να αφήσει καμία τουρκική πρόκληση αναπάντητη».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Τουρκία ξεδιπλώνει μια κλιμακούμενη στρατηγική όξυνσης από τις αρχές του 2020. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει περιοριστεί μόνο σε λεκτικές απειλές, αλλά έχει χρησιμοποιήσει και υδριβικού τύπου μεθοδεύσεις σε βάρος της χώρας μας. Είχαμε διαγνώσει έγκαιρα τη στρατηγική αυτή, εξ ου και η σοφή σπουδή του Κυριάκου Μητσοτάκη να θωρακίσει αμυντικά την Ελλάδα με την προμήθεια υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, με τις συμμαχίες και αμυντικές συμφωνίες που συνάψαμε με σημαίνουσες δυνάμεις και με την αναβάθμιση του διεθνούς κύρους και ρόλου της Πατρίδας μας. Η Ελλάδα έχει τη δική της στρατηγική, που μας έχει οδηγήσει στο να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι σε κάθε επίπεδο, ψύχραιμοι και λειτουργούμε με άρτιο σχεδιασμό. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις τουρκικές προκλήσεις, γιατί αυτό επιδιώκει να κάνει η Τουρκία. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα μείνει κανένας λόγος και καμία πράξη της Τουρκίας αναπάντητη», είπε.

Σε ότι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο πέραν από την Αίγυπτο, έχει προκαλέσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας:

  • «Πρώτα απ’ όλα ο Εκπρόσωπος του State Department τόνισε ότι «η προσωρινή Κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται -σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη- να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού Κράτους».
  • Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων επανέλαβε ότι «το “Μνημόνιο” Τουρκίας- Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα».
  • Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι «το “μνημόνιο” παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη».
  • Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η χώρα του «δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τα δύο κράτη δεν μπορούν να κάνουν συμφωνίες σε βάρος τρίτων και η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να έχει την παραμικρή νομική επίπτωση».

«Βλέπουμε λοιπόν ότι η Δύση έχει δείξει ότι το Διεθνές Δίκαιο και ο απόλυτος σεβασμός της κυριαρχίας είναι οι καταστατικές αρχές του παρόντος κόσμου. Και αυτή είναι μια θέση που η Ελλάδα αναδεικνύει και υπερασπίζεται με συνέπεια», κατέληξε χαρακτηριστικά.

ειδήσεις τώρατουρκικές προκλήσειςΤουρκίαΓιάννης Οικονόμου