Πολιτική|10.10.2022 22:00

Ερντογάν: Ζητεί από την ΕΕ να πείσει την Αθήνα για διάλογο και κατηγορεί ξανά την Ελλάδα - «Είναι μοχλός τρίτων»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται από τρίτους για να προβαίνει σε εχθρικές ενέργειες κατά της Τουρκίας και συνέστησε στην ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να συνομιλήσουν σε διμερή βάση Αθήνα και Άγκυρα.

«Από την προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέχρι σήμερα, όπως και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αξιολογήσαμε τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Ειδικά όσον αφορά τις εχθρικές συμπεριφορές που επιδεικνύονται απέναντι στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας ως μοχλό την Ελλάδα, ανακοινώσαμε για άλλη μια φορά τη στάση μας».

Η ΕΕ να προτρέψει την Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία

Στη συνέχεια ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη σύνοδο της Πράγας, υποστηρίζοντας ότι ζήτησε διάλογο για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Την Πέμπτη, εκπροσωπήσαμε την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων 44 ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε διεθνή ζητήματα, όπως το μέλλον της ασφάλειας και της ευημερίας της Ευρώπης. Είδαμε ότι εκτιμήθηκε η ισορροπημένη στάση της χώρας μας, ιδιαίτερα ο μεσολαβητικός ρόλος της στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Στην Πράγα είπαμε ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένουμε από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο, σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό».

«Το θέμα της ασφάλειας των συνόρων της χώρας μας και της ειρήνης του έθνους μας είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Υπό αυτό το πλαίσιο, επιχειρούμε 24 ώρες το 24ωρο με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, την ασφάλεια, τη χωροφυλακή και την ακτοφυλακή και μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών και των διπλωματικών καναλιών. Εξουδετερώνουμε τους αρχηγούς των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπου τους βρούμε και δεν αφήνουμε καμία επίθεση εναντίον των στρατιωτών και των δυνάμεων ασφαλείας μας αναπάντητη και ατιμώρητη», συνέχισε.

Νέο πεδίο συνεργασίας με τη Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο νέο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι «με τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε με τη Λιβύη, δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και των παραγώγων του, εντός της υφαλοκρηπίδας αυτής της χώρας (Λιβύη)».

Θα εμφανιστούμε μια νύχτα ξαφνικά στους εχθρούς μας

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» αναφερόμενος γενικότερα σε όσους εχθρεύονται τη χώρα του και ειδικότερα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Διεξάγουμε τις διασυνοριακές μας επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις δικές μας προτεραιότητες και τα σχέδια. Απέναντι σε όσους τρέφουν μαζί με τις τρομοκρατικές οργανώσεις εχθρικά συναισθήματα κατά της χώρας μας, φέρνουμε εις πέρας κατά γράμμα τις απαιτήσεις του λόγου που έχουμε δώσει κι έχει γίνει εφιάλτης τους ότι μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα».

ΤουρκίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΛιβύηειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν