Πολιτική|14.10.2022 12:33

Παράθυρο Μητσοτάκη για παρέμβαση στο πετρέλαιο ντίζελ – Τι είπε από το βήμα της Βουλής

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ακρίβεια, είπε ο πρωθυπουργός, είναι μία απειλή που πολιορκεί όλες τις χώρες της Ευρώπης και την χώρα μας. Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο ντίζελ κίνησης λέγοντας: «Το ντίζελ μας απασχολεί και θα το εξετάσουμε».

Παράθυρο Μητσοτάκη για παρέμβαση στις τιμές του ντίζελ

«Το παράδοξο της συνεδρίασης είναι ότι δεν διαφωνούμε στα βασικά σημεία. Οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί σε σχέση με αυτό που πλήρωνε ο Έλληνας πολίτες πριν από δύο χρόνια. Η λειτουργία των επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός γίνεται μια πιο δύσκολη εξίσωση, ναι οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για το δύσκολο χειμώνα των οποίων έρχεται», είπε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε εντελώς διαφορετικά τόσο τις αιτίες όσο και τις απαντήσεις σε αυτό το πρόβλημα.

«Και λυπάμαι ότι σε ένα κείμενο μίας σελίδας στην επίκαιρη ερώτηση που μου κατέθεσε ο κύριος Τσίπρας μπορέσατε να χωρέσετε τρία αυθαίρετά συμπεράσματα τα οποία καταλήγουν σε δύο αμήχανα ερωτήματα». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είτε δηλώνουν επικίνδυνη άγνοια είτε επικίνδυνες προθέσεις, με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Και μάλιστα, κατά τον πρωθυπουργό όταν στις 470 λέξεις της ερώτησης σας δε βρήκατε ούτε μία για να κατονομάσετε το πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα περίμενα κατ' ελάχιστον έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικές διακήρυξης περί Ειρήνης γενικά που εξισώνουν  τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο, θα περίμενα για λόγους όχι μόνο εθνικούς αλλά και βαθύτατα οικονομικούς μια σαφή καταδίκη του κυρίου Πούτιν. Να καταγγείλετε ευθέως την ρωσική επιθετικότητα η οποία πυροδοτεί την σημερινή αναταραχή και να παραδεχτείτε επιτέλους ότι ο παραλίγο δανειστής σας το 2015 αποτελεί εχθρό της Δημοκρατίας και της σταθερότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση του φυσικού αερίου από την Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης, «γιατί όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει τα σύνορα και την ασφάλεια της Ηπείρου έτσι και με το φυσικό αέριο πιέζει για να υπονομεύσει την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών».

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι »την καταιγίδα στη πατρίδα μας προσπαθούμε να την περιορίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,  με μέτρα για την ενέργεια αλλά και με στήριξη του εισοδήματος κόντρα τις ανατιμήσεις«. «Μόνο για το 2022 η δεσμοί στήριξης πλησιάζει τα 13 δις εκατομμύρια ευρώ», είπε. Είπε, δε, ότι με τις επιδοτήσεις που δίνονται, το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε ότι αφορά τον μηχανισμό επιστροφής των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας αποκάλυψε ότι έχουμε εισπράξει 2, 7 δισεκατομμύρια ευρώ. «Και έρχεστε και λέτε ότι δεν έχουμε πάρει τίποτα. Αυτός ο μηχανισμός είναι μία εθνική επιτυχία όχι γιατί αποδίδει αλλά διότι αυτό το μοντέλο ανάκτησης των υπεριωδών ποιες υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται πια υποχρεωτικό για όλες τις χώρες. Άρα κάτι καλό κάναμε», είπε. Μάλιστα, όπως είπε θα υπάρξει ρητή πρόβλεψη στην Ευρώπη  για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων και το ποσό αυτό θα εισπραχθεί στο τέλος του 2022, και αυτό ήταν ελληνική πρόταση. Και θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού δηλαδή θα έχει στοιχεία υποχρεωτικότητας», σημείωσε με νόημα.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο ντίζελ κίνησης λέγοντας: «Το ντίζελ μας απασχολεί και θα το εξετάσουμε».

Μητσοτάκης: Είμαστε ικανοποιημένοι με τις παρεμβάσεις που κάνουμε αλλά... 

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αυτονόητο να υπάρξει μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα  γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Δεν ζητάτε πάντως εκλογές  και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό», προσέθεσε ο πρωθυπουργός. 

Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ακολούθησε μία συγκεκριμένη πολιτική παραλαμβάνοντας μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Μιλώντας για τον μηχανισμό επιστροφής των υπερκερδών είπε ότι ο μηχανισμός των οποίων έχουμε επιβάλει και λειτουργεί από πρώτης  Ιουλίου είναι ένας μηχανισμός που δεν επιτρέπει να παράγουν υπερκέρδη διότι έρχεται και τα αποσπά για το λογαριασμό του ταμείου μετάβασης εν τη γένεση τους. 

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί κάνουμε παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει ομιλία μου στην οποία να μην αναφέρω ότι η χώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλή ως αποτέλεσμα μίας κρίσης δεκαετίας και ότι πρέπει να κάνουμε ένα άλμα αναπτυξιακό και παραγωγικότητας για να φτάσουμε στο μέσο όρο. Δε ζούμε σε κανένα ροζ συννεφάκι», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Καταλόγισε, δε, στον Αλέξη Τσίπρα «πλήρη αδυναμία να δει τι έγινε στη χώρα εδώ και πέντε χρόνια και να φέρνει ουσιαστικά νέα προγράμματα Θεσσαλονίκης». Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα που παρουσίασε στην Αγγλία η Λιζ Τράς και το οποίο δημιούργησε αρκετά προβλήματα. 

Κατέληξε, αναφερόμενος σε μια πρόσφατη φράση του Γιώργου Τσίπρα  τονίζοντας: «Όποιος μιλάει καλά για την Ελλάδα δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε είναι στο pay roll της κυβέρνησης». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒουλήΑλέξης Τσίπραςdieselακρίβειαειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης