Πολιτική|17.10.2022 07:15

Μηνύματα Μητσοτάκη στην τελευταία… στροφή πριν τις κάλπες: Η προεκλογική στρατηγική και τα «καμπανάκια»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τη στρατηγική με την οποία θα φτάσει στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας ξεδίπλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ένα κομματικό ακροατήριο και στέλνοντας το μήνυμα «σεμνά και ταπεινά». Στον δρόμο προς τις εκλογές καλούνται να ανεβάσουν ταχύτητα οι κομματικές μηχανές, καθώς οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι από οικονομική σκοπιά και στόχος είναι να μην υπάρξει γαλάζια εσωστρέφεια αλλά ούτε και φαινόμενα αλαζονείας.

«Υπάρχει μια "λεπτή γραμμή" μεταξύ του να είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά μας και να είμαστε αλαζόνες και να θεωρούμε τους εαυτούς μας περίπου αναντικατάστατους. Πρέπει να είμαστε πάντα από τη σωστή πλευρά αυτής της γραμμής» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της συνόδου των προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟΜ του κόμματος. O πρωθυπουργός εστίασε εκ νέου στο στόχο της αυτοδυναμίας, στέλνοντας μήνυμα πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς.

«Την επόμενη μέρα η χώρα θα χρειαστεί σταθερότητα και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά και αυτή θα είναι και η γαλάζια στρατηγική σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο. Το δίλημμα άλλωστε που θα μπει από τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις κάλπες θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες» και αυτό που διαρκώς θα υπογραμμίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περιπέτειες.

Το βασικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι «το είπαμε, το κάναμε» και το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι περιοδείες σε όλη την χώρα προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνονται περιοδείες ανά δεκαπενθήμερο σε διαφορετικές περιφέρειες.

Με… μηνύματα να στέλνονται και στους υπουργούς, ώστε τα κυβερνητικά κλιμάκια τα οποία πηγαίνουν στην περιφέρεια να συναντώνται με τα κομματικά στελέχη. Άλλωστε στόχος είναι να μην υπάρξει χαλάρωση στο γαλάζιο στρατόπεδο στις εκλογές της απλής αναλογικής, καθώς αυτό που τονίζεται είναι πως η πρώτη κάλπη είναι και η κρισιμότερη.

Να σημειωθεί πως συνολικά πάνω από 350 πρόεδροι των ΔΕΕΠ και των ΔΗΜΤΟ της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν στην κλειστή ενημερωτική συνάντηση για οργανωτικά ζητήματα και ζητήματα επικαιρότητας. Κατά την διήμερη συνεδρίαση δόθηκε η δυνατότητα στους προέδρους των κομματικών οργανώσεων να μεταφέρουν στην κεντρική διοίκηση του κόμματος, τις προτάσεις, τα ζητήματα, τον σφυγμό των τοπικών κοινωνιών και τις ερωτήσεις τους.

Η δύσκολη εξίσωση της οικονομίας

Στο τερέν της οικονομίας θα διεξαχθεί η πολιτική μάχη μέχρι τις κάλπες, με την κυβέρνηση να στέλνει μήνυμα πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν όσο διάστημα χρειαστεί. Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία και να αναβιώσουν μνήμες από την μνημονιακή περίοδο.

Στα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί αναφέρθηκε -μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «και σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα τον οποίο έχουμε μπροστά μας, θα σταθούμε κοντά στους πολίτες». Ειδικότερα μίλησε για μια «μεγάλη κρίση ακρίβειας την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε» επισημαίνοντας πως «το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε και όσο αποτελεσματικότερα μπορούμε και έχουμε τους πόρους να το κάνουμε ακριβώς επειδή η οικονομία μας αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από αυτό το οποίο και εμείς εκτιμούσαμε».

Από την κυβερνητική πλευρά θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα πως παρά τα πυκνά σύννεφα στην οικονομία λόγω των εξελίξεων στο ενεργειακό υπάρχουν και θετικές ειδήσεις. «Υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο μέσα από τις επενδύσεις, μέσα από τον τουρισμό, μέσα από τις εξαγωγές» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς αυτό που τονίζεται σε κάθε ευκαιρία είναι πως το άνοιγμα των κρατικών ταμείων θα γίνεται μέχρι εκεί που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για τις οικονομικές εξελίξεις, καθώς το ενεργειακό θα συζητηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην άτυπη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε. Παράλληλα βέβαια στην κυβέρνηση επεξεργάζονταν και ένα πακέτο μέτρων σε εθνικό επίπεδο και μεταξύ άλλων στο τραπέζι είναι παρεμβάσεις σε επιμέρους τομείς (όπως για το diesel κίνησης).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίακάλπες