Πολιτική|17.10.2022 17:14

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με την ομιλία του Χρήστου Σταϊκούρα ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, πρόκειται για  έναν ιστορικό Προϋπολογισμό για την Ελλάδα, ένα ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, διότι είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.

«Κλείνει έτσι ένα δύσκολο, επίπονο κεφάλαιο για τη χώρα μας, έχοντας ήδη ανοίξει μια πιο ελπιδοφόρα σελίδα στο τόσο ρευστό περιβάλλον και απαιτητικό μέλλον που διαμορφώνουν οι διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις.  Ένα μέλλον που μπορούμε να κατακτήσουμε, από βελτιωμένη - παγκοσμίως - θέση, επιδεικνύοντας ήδη μεγάλες αντοχές, έχοντας ισχυρά εφόδια και διαθέτοντας υψηλή αυτοπεποίθηση», είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Κατά τον ίδιο πρόκειται για ένα προϋπολογισμό δύσκολων ισορροπιών, που καλείται να συγκεράσει προκλήσεις, μέσα σε ένα ασταθές, γεμάτο υψηλές αβεβαιότητες, ανοδικούς κινδύνους, νέες απειλές και μεγάλη μεταβλητότητα διεθνές περιβάλλον, που επηρεάζει και την Ελλάδα. «Είναι όμως και ένας Προϋπολογισμός συνέχειας, συνέπειας και σταθερότητας. Είναι ένας Προϋπολογισμός που αναδεικνύει τις αυξημένες αντοχές, τη σημαντική ανθεκτικότητα, τις ισχυρές δυνάμεις, τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι ένας Προϋπολογισμός που επισφραγίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Είναι ένας Προϋπολογισμός που αναδεικνύει την ευθύνη – όλων μας – απέναντι στο σήμερα και το αύριο της χώρας μας, απέναντι στις θυσίες των πολιτών και τις προοπτικές της νέας γενιάς», σημείωσε.

Αχτσιόγλου: Η κοινωνία βιώνει την ακρίβεια Μητσοτάκη

Απαντώντας η βουλευτής και τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας δε βιώνει μόνο τις συνέπειες μιας παγκόσμιας κρίσης, αλλά μια ειδική, μια πιο επώδυνη, μια πρόσθετη κρίση. Το εκρηκτικό μείγμα των ακραίων τιμών και των αδύναμων εισοδημάτων. Βιώνει την ακρίβεια Μητσοτάκη. Η κρίση της ακρίβειας δεν χτυπά την ελληνική κοινωνία με τον ίδιο τρόπο που χτυπά τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στην Ελλάδα εδώ και πάνω από έναν χρόνο εξελίσσεται μια ακραία συνθήκη. Κάποιοι σωρεύουν ανεξέλεγκτα υπερκέρδη, κερδοσκοπούν σε βάρος της πλειονότητας της κοινωνίας, όταν τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν όχι απλώς τον μήνα, αλλά ούτε το δεκαπενθήμερο. Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για την αισχροκέρδεια που λεηλατεί καθημερινά το εισόδημα των εργαζομένων».

Στη συνέχεια η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις επιλογές της κυβέρνησης η οποία: «1. Δεν παρεμβαίνει ρυθμιστικά στην αγορά ενέργειας, ώστε να τεθεί πραγματικό πλαφόν στις τιμές, να παταχθεί η αισχροκέρδεια και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του.

2. Δε μειώνει κρίσιμους έμμεσους φόρους, όπως ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ΕΦΚ στα καύσιμα για να ελεγχθεί το κόστος ιδίως για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Μέτρα που πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόζουν εδώ και καιρό».

προϋπολογισμόςΣΥΡΙΖΑΧρήστος ΣταϊκούραςΒουλήυπουργείο ΟικονομικώνΈφη Αχτσιόγλουειδήσεις τώρα