Πολιτική|17.10.2022 20:04

Επιστολή Θεοδωρικάκου σε ΕΕ για τους γυμνούς μετανάστες στον Έβρο: «Προσβλητικό περιστατικό για την ανθρώπινη ζωή»

Newsroom

Στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή ο Τάκης Θεοδωρικάκος όπου και ενημέρωσε την Ίλβα Γιόχανσον, ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για το περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες οι οποίοι φέρεται να έχουν ωθηθεί στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο από τούρκους συνοριοφύλακες.

«Είμαι σοκαρισμένος», δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός προστασίας του πολίτη, με την επίτροπο να τού απαντάει, «είναι απαράδεκτο». Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έδειξε, στη συνέχεια, τη φωτογραφία με τους γυμνούς μετανάστες στην Ίλβα Γιόχανσον, στην οποία έστειλε και μία επιστολή σχετικά με το τραγικό περιστατικό που συνέβη στις 14 Οκτωβρίου. Παραλήπτες της επιστολής, εκτός από την ευρωπαία επίτροπο, ήταν και οι 27 ομόλογοί του στην ΕΕ.

Στην επιστολή, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρεται στις καταθέσεις των μεταναστών, σύμφωνα με τις οποίες έπεσαν θύματα ληστείας, σωματικών βλαβών και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από το προσωπικό της τουρκική ακτοφυλακής και στην επιχείρηση διάσωσης από την ΕΛ.ΑΣ. και τη Frontex. Ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. εκφράζει, ακόμα, την έντονη ανησυχία του και για τη συνεχιζόμενη και διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική συμπεριφορά ενώ επισημαίνει ότι, η Τουρκίας εξακολουθεί να εργαλειοποιεί τους μετανάστες , να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ατόμων, καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού και των ευρωπαϊκών αξιών, όπως αποδεικνύεται και από το τελευταίο αυτό, απάνθρωπο περιστατικό.

Η επιστολή Θεοδωρικάκου

«Αγαπητέ συνάδελφε,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σου σ’ ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου. Στις 14 Οκτωβρίου, την ημέρα που συμμετείχα στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, άλλη μία προκλητική και απάνθρωπη ενέργεια έλαβε χώρα από πλευράς Τουρκίας. Το πρωί της 14ης Οκτωβρίου, στις 09:00, εβδομήντα οκτώ (78) παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν γυμνοί από αστυνομικούς της Συνοριακής φύλαξης λίγα μέτρα από την κοίτη του ποταμού Έβρου. Στις 10:30 άλλα δεκατέσσερα (14) άτομα επίσης γυμνοί εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο. Οι Έλληνες αστυνομικοί τους είχαν δει νωρίτερα να εισέρχονται στην Ελλάδα από την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου, με πλαστικές λέμβους. Συνολικά, εντοπίστηκαν 92 παράτυποι μετανάστες (61 υπήκοοι Αφγανιστάν, 3 υπήκοοι Ιράν, 4 υπήκοοι Μαρόκου, 3 υπήκοοι Μπαγκλαντές και 5 υπήκοοι Πακιστάν, εκ των οποίων 6 παιδιά).

Οι μετανάστες, που διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι μεταφέρθηκαν στην τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, σε περιοχή έναντι του σημείου που εντοπίστηκαν, με τουρκικά οχήματα, πριν επιβιβαστούν σε πλαστικές βάρκες για να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, είχαν πέσει θύματα ληστείας-σωματικών βλαβών-προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από προσωπικό των τουρκικών αρχών, οι οποίες τους υποχρέωσαν, μέσω απειλών και βίας, να περάσουν το ποτάμι.

Η Ελληνική Αστυνομία αμέσως μετά τον εντοπισμό των παράτυπων μεταναστών, ενημέρωσε τη Frontex και ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης, σε συνεργασία με τη Frontex.

Αγαπητέ συνάδελφε, με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για αυτό το προσβλητικό για την ανθρώπινη ζωή περιστατικό και να επαναλάβω τη μεγάλη μου ανησυχία για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα που μας απασχολεί όλους. Δυστυχώς, το τελευταίο απάνθρωπο περιστατικό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού και των ευρωπαϊκών αξιών.

Η Τουρκία όχι μόνο απέτυχε να εφαρμόσει πλήρως τις διεθνείς της υποχρεώσεις όπως απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους μετανάστες και να τους εργαλειοποιεί, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Η τελευταία σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να καταδικαστεί κατηγορηματικά και πλήρως από όλους.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας διαβεβαιώσω ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο, στη βάση του σεβασμού των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και των δεσμεύσεων που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ και του μέλους Σένγκεν.

Οι Αρχές μας δραστηριοποιούνται τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία αποδίδοντας τη μέγιστη προσοχή στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και σεβόμενες τα άτομα που δικαιούνται διεθνή προστασία. Αυτό αποδεικνύεται απ’ όλα τα πρόσφατα περιστατικά και τις επιχειρήσεις διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των Ελληνικών Αρχών υποστηρίζονται από τον Frontex, εντός πολύ συχνά ενός ιδιαίτερα περίπλοκου και ασταθούς επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μεταναστευτική πίεση που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ευρώπη, θα πρέπει να δράσουμε από κοινού, να συνεργαστούμε στενά εντός πνεύματος ειλικρινούς αλληλεγγύης».

«Η Τουρκία να δώσει εξηγήσεις»

«Πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις από την Τουρκία για τον χειρισμό του μεταναστευτικού. Το προχθεσινό γεγονός, με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο, είναι πράγματι σοκαριστικό. Είναι μία εικόνα απάνθρωπη. Είναι μία συμπεριφορά βάρβαρη η οποία παραπέμπει στο μεσαίωνα και όχι στον 21ο αιώνα», τόνισε την Κυριακή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι περισσότεροι από τους 92 παράνομους μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί, είναι Αφγανοί αλλά και ορισμένοι Σύριοι. Οι ίδιοι περιέγραψαν στους αξιωματικούς του Frontex ότι στον Έβρο τους μετέφεραν τρία οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

«Στον Έβρο υπάρχει μία καθημερινή απειλή, μέσα από τη βάρβαρη εργαλειοποίηση των παράνομων μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία συστηματικά δημιουργεί πρόβλημα κατά μήκος όλου του ποταμού», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ισχυροποιηθεί στρατιωτικά μέσα στα τελευταία 3-3,5 χρόνια, έχει ενισχύσει σε καθοριστικό βαθμό και έχει αναβαθμίσει τις στρατηγικές της συνεργασίες, ιδίως σε απόλυτο βαθμό τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και με τη Γαλλία.

«Εδώ υπάρχει ένας λαός απολύτως ενωμένος, ο οποίος δεν δέχεται καμία συζήτηση που αφορά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά στην Τουρκία και υπάρχει απόλυτη επαγρύπνηση, ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε περιστατικό οποιασδήποτε συνθήκης» επεσήμανε ο Υπουργός και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, μέρα και νύχτα γνωρίζουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά τα σύνορα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο σύνολο των συνόρων μας με την Τουρκία είναι εκεί και δεν αφήνουν να περάσει τίποτα», πρόσθεσε.

Για την υπόθεση του βιασμού της 12χρονης στα Σεπόλια ο υπουργός δήλωσε: «Όλα στο φως, όλοι οι ένοχοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται ούτε ένα από αυτά τα κτήνη, αν αποδειχτεί η κατηγορία που υπάρχει σε βάρος τους να γλιτώσει».

Για τους δύο αστυνομικούς που συνελήφθησαν για βιασμό 19χρονης στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας ο υπουργός ανέφερε: «Ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ο νόμος είναι νόμος, ισχύει απαρέγκλιτα για όλους. Εάν, οι δυο αστυνομικοί, έχουν διαπράξει αυτή την αποτρόπαια πράξη, δεν έχουν, καμία δουλειά, φυσικά, με την ελληνική αστυνομία, θα φύγουν την ίδια στιγμή… Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ο σεβασμός του νόμου οφείλει να είναι απόλυτος και πρέπει να είναι απόλυτη και η εφαρμογή του».

Τσαβούσογλου: «Ξεδιάντροπο να εμφανίζεται η Ελλάδα ότι έχει δίκιο»

«Πρέπει πραγματικά να είσαι ξεδιάντροπος και απερίσκεπτος να προσπαθείς να φαίνεσαι ότι έχεις δίκιο ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση όπως η Ελλάδα. Μόνο η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βάλλοντας κατά της Ελλάδας για το θέμα των 92 γυμνών μεταναστών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε και την Κύπρο ότι κάνει το ίδιο, ενώ χαρακτήρισε συνένοχο και την Frontex.

«Φυσικά, θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου. Δεν είναι κακοί και σε αυτό το θέμα.

Το ιστορικό της Ελλάδας και του υποστηρικτή της, της Frontex, είναι γνωστό. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ΜΚΟ και ο Τύπος έχουν εξετάσει εξονυχιστικά την απάνθρωπη μεταχείριση αυτών των μεταναστών από την Ελλάδα και τη Frontex. Έχει ασχοληθεί επίσης και το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρόλο που οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών (της ΕΕ) κλείνουν τα μάτια σε αυτήν την απάνθρωπη μεταχείριση της Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βάλει χέρι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση χάρη σε ορισμένους ευσυνείδητους βουλευτές.

Από την άλλη, όπως είπα πριν από λίγο, η Frontex είναι συνένοχη. Και μάλιστα πρόσφατα αποκαλύφθηκε πώς άλλαξε τις συντεταγμένες για να φαίνεται ότι αυτά γίνονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα», ανέφερε.

«Αυτοί οι άνθρωποι σκέφτονται ως εξής», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και να κατηγορούμε την Τουρκία. Ή να κατηγορούμε τις χώρες διέλευσης και όλοι θα το πιστέψουν. Αλλά τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα και θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα πραγματικά γεγονότα».

«Η ΕΕ πιστεύει τα ψέματα της Ελλάδας»

«Αλλά δυστυχώς υπάρχουν κράτη μέλη της ΕΕ που θέλουν να τα πιστεύουν αυτά, που θέλουν να αποδεχτούν όλα όσα λέει η Ελλάδα ως αληθινά. Αυτό είναι που ενθαρρύνει την Ελλάδα. Το υπουργείο Εσωτερικών μας έχει ήδη προβεί και συνεχίζει να κάνει τις απαραίτητες δηλώσεις», ανέφερε.

«Το κερί της ψεύτρας Ελλάδας έσβησε νωρίς»

«Ναι, το μεταναστευτικό, το προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα τους, που ήταν 70-80 εκατομμύρια πριν από τον Covid, έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα στον κόσμο. Δεν είναι όμως εύκολο θέμα ούτε για την Τουρκία. Από τη μια είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Είναι όμως κι ένα κοινωνικό ζήτημα. Έχει γίνει ακόμη και πολιτικό ζήτημα πρόσφατα, με ορισμένους πολιτικούς να το εκμεταλλεύονται. Αλλά ποτέ δεν ξεχάσαμε ή παραμελήσαμε να το δούμε από ανθρωπιστική σκοπιά. Πρέπει να συμπεριφερθούμε ανθρώπινα, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και αν πρόκειται να επιστρέψουν, θα πρέπει να το κάνουν με αξιοπρεπή τρόπο. Η επιστροφή περισσότερων από 520.000 Σύριων στη Συρία πραγματοποιήθηκε σε ασφαλές και ασφαλές περιβάλλον και με αξιοπρεπή τρόπο. Στείλαμε μετανάστες στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες προέλευσης, γιατί μας διακατέχει η ίδια αντίληψη και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας με αυτές τις χώρες. Επομένως, το κερί της Ελλάδας, το κερί του ψεύτη καίει μέχρι τη νυχτερινή προσευχή. Τα ψέματά τους αποκαλύφθηκαν χωρίς καν να περιμένουμε τη νυχτερινή προσευχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης ότι την τελευταία εβδομάδα ανασύρθηκαν ακόμη 4 νεκροί μετανάστες στο Αιγαίο.

«Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν επειδή η Ελλάδα τρυπάει τα σκάφη, κάτι που έχει αποτυπωθεί οπτικά ευρέως και αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στη μέση της θάλασσας», είπε, για να επιρρίψει ευθύνες απάνθρωπης μεταχείρισης της Ελλάδας και στον Έβρο.

«Από την άλλη πλευρά, έχουμε δει πώς γυμνοί άνθρωποι παγώνουν μέχρι θανάτου στα σύνορα. 19, αν θυμάμαι καλά, πάγωσαν μέχρι θανάτου στα ελληνικά σύνορα. Και πέθαναν γυμνοί. Γιατί όταν η Ελλάδα τους απωθεί, κατάσχουν ό,τι έχουν πάνω τους. Για να μην ξαναγυρίσουν. Όχι μόνο ταυτότητες και άλλα έγγραφα, αλλά και τα ρούχα τους», σημείωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤάκης Θεοδωρικάκοςσύνοραυπουργείο Προστασίας του ΠολίτημετανάστεςΈβροςΕΕΤουρκία