Πολιτική|21.02.2019 08:25

Θετική ατζέντα και όχι άσκοπες διαμάχες το μήνυμα Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Τη «μεγάλη εικόνα» ζητά ο Αλέξης Τσίπρας να δουν οι υπουργοί του καλώντας τους να μην εμπλέκονται σε ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο επειδίωξε να προβάλει τη λεγόμενη «θετική» ατζέντα της κυβέρνησής του, στέλνοντας ωστόσο μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της όσο και στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Μηνύματα επεφύλαξε και για ορισμένα ΜΜΕ, σχολιάζοντας δηκτικά τουλάχιστον τρεις φορές ότι προσπερνούν τα θετικά της κυβέρνησής του. Είναι φανερό πως θέλοντας να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από την αντιπαράθεση Πολάκη με τον κεντρικό τραπεζίτη υποβάθμισε τη διένεξη των προηγούμενων ημερών και κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας αφήνοντας μικρές αιχμές, πλην όμως αιχμές, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις καταστάσεις. «Να συνεχίσετε αφοσιωμένοι στους μεγάλους στόχους που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και πετυχαίνουμε. Και να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά» είπε και όλοι κατάλαβαν ότι το μήνυμα πήγαινε ευθέως προς την πλευρά του Παύλου Πολάκη.

Εκ παραλλήλου όμως καυτηρίασε τη στάση του Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας «να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες, που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία την έριξαν στα βράχια κι αργότερα δεν πέτυχαν σε ούτε μία από τις προβλέψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία, να τους αφήσουμε αυτούς να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού». Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε στο νέο κυβερνητικό σχήμα τα νέα μέλη του και εκ των πραγμάτων αναφέρθηκε στον προοδευτικό μετασχηματισμό του κράτους συνδέοντας τις εθνικές εκλογές, για τις οποίες επανέλαβε ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο, με τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου και τις αλλαγές που προωθούνται στο Σύνταγμα.

Το Σύνταγμα «Θα είναι και το Σύνταγμα ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης» είπε χαρακτηριστικά για να σημειώσει: Στις εθνικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει ότι αν δώσει μία ισχυρή πλειοψηφία στις δυνάμεις του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αλλάξουν στο Σύνταγμα προτάσεις που βοηθούν στον προοδευτικό θεσμικό μετασχηματισμό. «Καλωσορίζω στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τους καινούργιους και τις καινούργιες υπουργούς, που σε αυτή την κρίσιμη φάση ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για να γίνουν τα πρώτα βήματα της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης» είπε.

Ως εκ τούτου εμμέσως πλην σαφώς απάντησε και στις αιτιάσεις τμήματος των «53» για την εισδοχή στη νέα κυβέρνηση των Θάνου Μωραΐτη και Αγγελου Τόλκα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στην καλή εικόνα που διαμορφώνεται για τη χώρα μας στο εξωτερικό ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στον ρόλο των εγχώριων μέσων ενημέρωσης, λέγοντας πως η πλειονότητα μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τις καλές ειδήσεις, «αλλά σήμερα θα ήθελα να σας ζητήσω να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά ζητήματα και όχι με αυτά που κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει να ασχοληθούμε».

Για τα ΜΜΕ

Επίσης δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά πως στα πρωτοσέλιδα «δεν θα δούμε ειδήσεις πως οι αγορές έκλεισαν με επιτόκιο στο 3,74% για το δεκαετές και στο 3,08% για το πενταετές».

Όπως επίσης απαρατήρητο δεν πέρασε και το πρωθυπουργικό σχόλιο πως τα καλά νέα δεν υπάρχουν στα πρωτοσέλιδα ορισμένων κυριακάτικων εφημερίδων, πολλές από τις οποίες ζουν από θαλασσοδάνεια «γιατί δεν ελέγχθηκαν από τους ιθύνοντες του τραπεζικού μας συστήματος», τα ίδια μέσα που επιμένουν να επικαλούνται δημοσκοπήσεις που συνήθως αστοχούν. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σχολιάζοντας πως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που στην πλειονότητά τους βρίσκονται έξω από τα ραντάρ του πολιτικού συστήματος αλλά και των μετρήσεων δεν περιμένουν να διαβάσουν τις θετικές ειδήσεις σε κάποια πρωτοσέλιδα.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Παύλος ΠολάκηςΑλέξης ΤσίπραςΥπουργικό Συμβούλιο