Πολιτική|22.02.2019 08:14

Οργή Μαξίµου για την «αντιπολίτευση των fake news»

Βούλα Κεχαγιά

Στη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονοµίας από τους θεσµούς και στην τελική συµφωνία για τα κόκκινα δάνεια εστιάζει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι αυτά τα δύο µαζί «ξεκλειδώνουν» και την εκταµίευση της δόσης µέσα στον Μάρτιο.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισµού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, τονίζει µάλιστα πως το πλαίσιο για τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια και η εκταµίευση των επόµενων δόσεων είναι τα σηµαντικότερα διακυβεύµατα στο πεδίο της οικονοµίας, δίνοντας έµφαση στη σηµασία που έχει ένα θετικό report από τους θεσµούς στο πλαίσιο της ενισχυµένης µεταµνηµονιακής εποπτείας.

Ο κ. Κουτεντάκης τονίζει πως είναι ιδιαίτερα σηµαντικό να κλείσει ευνοϊκά η αξιολόγηση και να εκταµιευτεί η δόση, αλλιώς -εξηγεί- θα σταλεί ένα αρνητικό µήνυµα στη διεθνή κοινότητα ότι βρίσκεται σε κάµψη η προσπάθεια σταθεροποίησης.

Αφορολόγητο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίµου θεωρεί πως εάν κλείσουν όλες αυτές οι εκκρεµότητες που συνδέονται µεταξύ τους, ανοίγει ο δρόµος ώστε ο πρωθυπουργός να πάρει σηµαντικές αποφάσεις ως προς τον χρόνο των εκλογών. Η κυβέρνηση παρακολουθεί την προσπάθεια της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να µεταφέρει τη συζήτηση στην οικονοµία, στο επίπεδο υποσχέσεων του αρχηγού της για µειώσεις στη φορολογία και επαναδιαπραγµάτευση των πρωτογενών πλεονασµάτων, και περνά στην αντεπίθεση.

Για παράδειγµα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δηµήτρης Τζανακόπουλος µιλώντας το βράδυ στην Κατερίνη είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει µάχη για να καταργηθεί η µείωση του αφορολογήτου -όπως έγινε και µε τις συντάξεις-, διότι είναι ένα µέτρο αχρείαστο. Τ

ην ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος µε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασµό στο Twitter απαντά στον Κ. Μητσοτάκη για τα πρωτογενή πλεονάσµατα, θυµίζοντάς του τις δεσµεύσεις που περιλαµβάνονται στο Μεσοπρόθεσµο που ψήφισε η κυβέρνηση Σαµαρά τον Μάιο του 2014. Βάσει αυτού, τα πρωτογενή πλεονάσµατα για το 2016 και το 2017 ήταν της τάξης του 4,5%.

Στρεβλή µετάφραση

Νωρίτερα βεβαίως τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και το Μέγαρο Μαξίµου κατηγόρησαν τη Νέα ∆ηµοκρατία ότι επιδίδεται σε παραγωγή fake news, αφού έκαναν στρεβλή µετάφραση των λεγοµένων του υπουργού Οικονοµικών σε συνέντευξή του στο CNBC για τα πρωτογενή πλεονάσµατα και πρώτιστα για διατυπώσεις του κ. Τσακαλώτου µε τις οποίες δήθεν υπαινίσσεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές.

Οταν ο υπουργός Οικονοµικών ρωτήθηκε από τη δηµοσιογράφο του CNBC για το εάν στην υποθετική κατάσταση ότι η Ν∆ σχηµατίζει κυβέρνηση µετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να επαναδιαπραγµατευτεί µε τους πιστωτές (τα πρωτογενή πλεονάσµατα), ο υπουργός απάντησε: «∆εν θα αλλάζαµε τη θέση µας µόνο και µόνο επειδή η Ν∆ θα ήταν κυβέρνηση. Θεωρώ πολύ απίθανο να είναι κυβέρνηση, αλλά στο απίθανο και ατυχές ενδεχόµενο να είναι κυβέρνηση και εφόσον αυτή είναι κύρια επιδίωξή τους, θα τους υποστηρίζαµε». Νωρίτερα είχε σχολιάσει ότι ο στόχος (των πρωτογενών) για ένα τόσο µακρύ χρονικό διάστηµα είναι πολύ υψηλός, ειδικά για µια χώρα που έχει χάσει το 30% του ΑΕΠ της.

∆εν νοµίζω ότι διαφωνούµε επ’ αυτού, πρέπει να απευθυνθούµε µαζί στους πιστωτές και να πούµε στην Ευρώπη, που έχει πάρει το µάθηµά της από την άνοδο της ριζοσπαστικής ∆εξιάς και τις λαϊκιστικές δυνάµεις, ότι πρωτογενή πλεονάσµατα τόσο υψηλά τρέφουν τη δυσαρέσκεια όχι µόνο προς τα πολιτικά κόµµατα αλλά και προς την ίδια την πολιτική διαδικασία».

H ερµηνεία της Πειραιώς πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι επόµενη κυβέρνηση θα είναι αυτή της Ν∆ εξόργισε το Μαξίµου, το οποίο µε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου τονίζει πως «πλέον δύσκολα κανείς µπορεί να διακρίνει πότε η Ν∆ και ο κ. Μητσοτάκης παράγουν τα fake news και πότε απλά γελοιοποιούνται γιατί τα καταναλώνουν αµάσητα από τα ΜΜΕ τους, όπως µε τις δήθεν δηλώσεις του υπουργού Οικονοµικών. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, το αποτέλεσµα είναι το ίδιο: Αντιπολίτευση για κλάµατα»

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Ευκλείδης Τσακαλώτοςfake newsπρωτογενές πλεόνασμαΝέα Δημοκρατία