Πολιτική|22.02.2019 12:51

«Πυκνώνει» ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας- ΗΠΑ

Γιώργος Σκαφιδάς

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με τις συναντήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, τις συνομιλίες να πυκνώνουν και το μέλλον να κινείται προς κατευθύνσεις διεύρυνσης αλλά και εμβάθυνσης των στρατηγικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη εργασίας, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να υποδέχεται αμερικανική αντιπροσωπεία της οποίας προΐστατο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ (ο οποίος λίγη ώρα αργότερα είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή).

Οι κύριοι Κατρούγκαλος και Πάιατ είναι προγραμματισμένο να μοιραστούν το ίδιο βήμα και την ερχόμενη Τρίτη (26 Φεβρουαρίου) στις 6 το απόγευμα, ως ομιλητές σε ανοιχτή εκδήλωση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο ξενοδοχείο Hilton. Στην εκδήλωση της Τρίτης με θέμα: «Η Προστιθέμενη Γεωπολιτική Αξία της Ελλάδας και οι Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις: Προκλήσεις και Ευκαιρίες» αναμένεται, μάλιστα, να πάρει μέρος ως κεντρικός ομιλητής και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Οι ελληνοαμερικανικές επαφές πρόκειται, όμως, να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα, στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος το οποίο έχει συμφωνηθεί. Για το μήνα Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε επίπεδο τεχνοκρατών, ενώ στις αρχές Απριλίου (3-4 Απριλίου) ο κ. Κατρούγκαλος μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για να πάρει μέρος στην επετειακή Σύνοδο για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ, «στο περιθώριο της οποίας θα μπορούσε να δοθεί περαιτέρω ώθηση στη συνεργασία Ελλάδος-ΗΠΑ» όπως σημειώνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, Αθήνα και Ουάσιγκτον έρχονται επί της ουσίας να προωθήσουν μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις το στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ που εγκαινίασαν στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον. Η αξία που έχει, άλλωστε, ο συγκεκριμένος διάλογος και για τις δύο πλευρές τονίστηκε και κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 19 Φεβρουαρίου ο κ. Κατρούγκαλος με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν. Όσο για την ατζέντα των συνομιλιών, είναι ενδεικτικό ότι στη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποίησαν χθες οι δύο πλευρές στο υπουργείο Εξωτερικών δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας, της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας και των επαφών μεταξύ των πολιτών.

Γιώργος ΚουμουτσάκοςΗΠΑΕλλάδαυπουργείο ΕξωτερικώνΓιώργος ΚατρούγκαλοςΤζέφρι Πάιατστρατηγικός διάλογοςΕΛΙΑΜΕΠ