Πολιτική|07.11.2022 08:14

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Toν δρόμο της Δικαιοσύνης δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοσίευμα Documento - «Κρίσιμες ώρες για τη δημοκρατία»

Βούλα Κεχαγιά

Τον δρόμο της δικαιοσύνης δείχνει η Κουμουνδούρου μετά τις σοβαρότατες αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για την καυτή και μεγάλη λίστα προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση ανάμεσά τους αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι, από το κακόβουλο λογισμικό predator.

Οι ψύχραιμοι τόνοι και η θεσμική αντίδραση επελέγησαν από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεδομένου ότι από μόνο του το γεγονός των παρακολουθήσεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και η κρισιμότητα των στοιχείων του ρεπορτάζ για τις υποκλοπές υπαγορεύουν την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκειμένου να προστατευθούν το πολιτικό σύστημα αλλά και η ίδια η δημοκρατία. «Είναι ώρες κρίσιμες για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιμένοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι αν η δικαιοσύνη σταθεί τελικά στο ύψος των περιστάσεων και ιδίως αν το πολιτικό σύστημα προστατεύσει εν τέλει τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά του αλλά και τη δημοκρατία.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή και πριν από τις τελευταίες αποκαλύψεις με τμήμα της λίστας των παρακολουθούμενων από το Predator, o Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του ζήτησε εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη θέτοντας τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών. α. Να τερματίσει ο πρωθυπουργός τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να απαγορεύσει την εμπορία του στη χώρα μας β. Να αντικαταστήσει με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη γ. Να ζητήσει την αντικατάσταση της αρμόδιας εισαγγελέως κυρίας Βλάχου η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες και δ. να δεσμευτεί ότι την προεκλογική περίοδο θα διοριστεί διακομματικά υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξίωσε να πάρουν θέση για τις εξελίξεις όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης λέγοντας πως μετά τις αποκαλύψεις του Documento για το Predator που ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν από την κυβέρνηση, όλα τα κόμματα έχουν χρέος να τοποθετηθούν εδώ και τώρα!

Για «Δικαιοσύνη παντού» μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας πως το καθεστώς Μητσοτάκη θα καταγραφεί ως η πιο χυδαία και αυταρχική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια από όλους και όλες για να κλείσουμε τις σημερινές πληγές, τόνισε καλώντας στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης όπου «θα δοθεί μία πρώτη μαζική απάντηση από τους πολίτες, ενάντια στο καθεστώς των υποκλοπών, του αυταρχισμού και της λεηλασίας».

Ο εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου σε ανάρτησή του σχολίασε πως «οι μέρες του αποτυχημένου ΚΥΠατζή στην κυβέρνηση τελειώνουν», επισημαίνοντας πως από την πρώτη στιγμή η γραμμή άμυνας του Μαξίμου ήταν ότι χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολουθήσεων κάνουν μόνο ιδιώτες. Για να διερωτηθεί: «Εκανε η κυβέρνηση κάποιον ουσιαστικό έλεγχο πχ στην Intellexa η οποία αποδεδειγμένα εμπορεύεται το Predator;» Και να σημειώσει ακολούθως πως το καθεστώς Μητσοτάκη όχι απλώς ανέχεται αλλά συντονίζει αυτές τις πρακτικές και γι’ αυτό κρύβεται πίσω από το “απόρρητο”. Γι’ αυτό κρύβουν τους Λαβράνο, Μπίτζιο και Δημητριάδη.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στην αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τις αποκαλύψεις για να επισημάνει πως την ίδια ώρα που δήλωσε ότι όσα αναφέρει η εφημερίδα «χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές» εξαπέλυσε μία χυδαία επίθεση στον Κ. Βαξεβάνη ότι είναι «εθνικός συκοφάντης» και «παραμυθάς».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ