Πολιτική|11.11.2022 06:14

Αυξάνει την πίεση ο Τσίπρας σε Μητσοτάκη για παρακολουθήσεις: «Έχετε δει κάποιον αθώο να κρύβεται»;

Βούλα Κεχαγιά

Τον ελέφαντα στο δωμάτιο έδειξε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, για όσους δεν τον βλέπουν ακόμα: Είναι το μισό πολιτικό σύστημα, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν κάτω από ένα «μεγάλο αυτί» με κέντρο την ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέντευξή του στο Star, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιτέθηκε με δριμύτητα στον πρωθυπουργό για την άρνησή του να εμφανιστεί στη Βουλή και να απαντήσει στη δεύτερη κατά σειρά επίκαιρη ερώτησή του και διερωτήθηκε εκ νέου: «Έχετε δει εσείς κάποιον αθώο να κρύβεται»; υπονοώντας πως όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι δηλαδή δεν γνώριζε τίποτε για τις υποκλοπές δεν γίνονται σε καμία περίπτωση πιστευτά.
Από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα δεν προκάλεσαν αίσθηση μόνο τα ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλιά του για τον Κ. Μητσοτάκη «δεν δίνει απαντήσεις, άρα είναι ένοχος» αλλά και τα ερωτήματα που έθεσε δημοσίως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα οποία αποτελούσαν τον πυρήνα της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό. Ένα από αυτά είναι το εάν υπάρχει πολιτικό πρόσωπο ανάμεσα στα 31 που παρακολουθούνταν από το Predator - πέραν των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη- που παρακολουθείται από την ΕΥΠ. Μάλιστα επανερχόμενος στο θέμα διερωτήθηκε εάν υπάρχει επισυνδεδεμένος υπουργός, εάν η εισαγγελέας με αρμοδιότητα την ΕΥΠ κυρία Βλάχου έχει υπογράψει εντολή παρακολούθησης υπουργού, κι αν υπάρχει δημοσιογράφος που παρακολουθείται από την υπηρεσία.

Επιπλέον, θέλοντας να δείξει ότι η λίστα που αποκαλύφθηκε δεν αμφισβητείται στην πράξη ούτε καν από τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ είπε ότι όποιος θεωρεί ότι η λίστα είναι ψεύτικη θα μπορούσε να καταθέσει μήνυση σ’ αυτόν που την δημοσιοποίησε κι όχι να απειλεί πως αν βγάλει στοιχεία θα τον πάει 20 χρόνια φυλακή, όπως έκανε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της επιμονής του να ζητεί απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για τις υποκλοπές και σημείωσε πως “στην κοινοβουλευτική δημοκρατία θέτουμε ερωτήματα. Οφείλει (ο πρωθυπουργός) να απαντήσει γιατί τα στοιχεία δεν τα έχω εγώ κι εσείς”. Επιπλέον, σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι δεν γνώριζε για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο στην τελευταία του συνέντευξη σημείωσε καυστικά: «Εάν δεν γνώριζε ο κύριος Πρωθυπουργός τότε είναι μειωμένου καταλογισμού πρωθυπουργός, άρα ανεπαρκής. Αν γνώριζε μιλάμε για έναν πρωθυπουργό ανασφαλή, αδίστακτο και επικίνδυνο». Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός που κατηγορείται για αντιθεσμική εκτροπή δεν μπορεί να έχει το θράσος να μιλάει για λάσπη και τοξικότητα για να σημειώσει: “Αυτός είναι τοξικός, όχι αυτός που θέτει τα ερωτήματα” και να καταλήξει: Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Σικελία της μαφίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συλλέξει υπογραφές από βουλευτές και άλλων κομμάτων ώστε να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών απέδωσε. Ως εκ τούτου περί τα τέλη Νοεμβρίου θα κληθούν να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής οι κ.κ. Ταλ Ντίλιαν, Φέλιξ Μπίτζιος, Γιάννης Λαβράνος και Γρηγόρης Δημητριάδης.

Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, για την παρακολούθησή της με το κακόβουλο λογισμικό Predator . Σε δήλωσή της σημείωσε πως οι πολιτικοί των οποίων τα ονόματα αποκαλύφθηκαν δεν μπορεί να μένουν αμέτοχοι.

παρακολουθήσειςΑλέξης ΤσίπραςΜέγαρο ΜαξίμουΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα