Πολιτική|11.11.2022 10:00

LIVE η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκκρεμείς συντάξεις

Newsroom

Ομιλία για την πορεία των εκκρεμών συντάξεων πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις προχωρούν και ο διοικητής του ΕΦΚΑ και ο υπουργός Εργασίας.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως «Από όλο αυτό το εγχείρημα που παρουσιάσαμε σήμερα πρέπει να κρατήσουμε τρία συμπεράσματα ως υποδείγματα καλών πρακτικών για τις πολιτικές που η κυβέρνηση επιθυμεί να ασκεί:

  • Το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα δημόσιες πολιτικές.
  • Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας.
  • Μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές του τρόπου που λειτουργεί ο σκληρός πυρήνας του κράτους, δημιουργώντας πλαίσια κινήτρων και αντικινήτρων για να αλλάξουμε συμπεριφορές και να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

«Το 2019 παραλάβαμε μία κατάσταση τραγική. Εκκρεμότητες από το παρελθόν, μια πρόχειρη δημιουργία του ΕΦΚΑ», δήλωσε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «Επιμένω πολύ στα πριμ παραγωγικότητας, τα οποία μπορούν να επιβραβεύουν εκείνους που πιάνουν και ξεπερνούν τους στόχους που έχει θέση η διοίκηση. Άρα ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, πλέον, για το ίδιο το κράτος».

Έκδοση συντάξεων μέσα σε δύο μήνες - «Αναμένουμε μία πολύ ουσιαστική αύξηση»

«Το γεγονός ότι καταφέρατε να εκδώσετε πάνω από 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες είναι ένας πολύ εντυπωσιακός αριθμός (...). Μπορούμε πια να εκδίδουμε κύριες συντάξεις μέσα σε δύο μήνες, ανταγωνιζόμενοι τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. Και βέβαια, όπως ειπώθηκε, δεν σταματάμε εδώ. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι πρέπει να γίνει «πολλή δουλειά» στις εκκρεμείς συντάξεις, στις διεθνείς και στα εφάπαξ.

«Επειδή είμαστε σε μια εποχή μεγάλων δυσκολιών, το υπουργείο σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ στηρίζει τους συνταξιούχους και για αυτό αναμένουμε μία πολύ ουσιαστική αύξηση των συντάξεων που θα ξεπεράσει το 7% από 1/1/2023 σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και το έκτακτο επίδομα των 200 ευρώ που θα δοθεί τον Δεκέμβριο», τόνισε προς το τέλος.

«Πριμ παραγωγικότητας στους υπαλλήλους ΕΦΚΑ από το 2023»

«Πριμ παραγωγικότητας στους υπαλλήλους ΕΦΚΑ από την 1/1/2023», ανακοίνωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, κατά την τοποθέτησή του.

Παράλληλα, γνωστοποίησε προσλήψεις 173 υπαλλήλων στην ΕΦΚΑ.

Επίσης, όπως είπε ο διοικητής του ΕΦΚΑ ανοίγοντας την εκδήλωση, «καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων της εξαετίας 2016-2021» με τον μέσο χρόνο έκδοσης να έχει περιοριστεί πλέον στους δύο μήνες.

Χατζηδάκης: Ο χρόνος απονομής σύνταξης μειώθηκε

Από πλευράς του, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για μία «μέρα μεγάλης ικανοποίησης και συγκίνησης για την προσπάθεια που έχει γίνει με την εκκαθάριση των κυρίων συντάξεων».

Όπως πρόσθεσε, «ο χρόνος απονομής σύνταξης, για αιτήματα που υποβλήθηκαν το 2022, μειώθηκε στους δύο μήνες».

Σε άλλο σημείο δήλωσε πως «είχεξεκινήσει μια προσπάθεια από τον προκάτοχό μου, Γιάννη Βρούτση και τον πρώην διοικητή του ΕΦΚΑ αλλά δεν ήταν εύκολο καθώς τον Ιούνιο του 2019 είχαμε 1.059.000 διαφορετικές ασφαλιστικές εκκρεμότητες».

«Δώσαμε μια μάχη για πολλούς μήνες και θέλω να ευχαριστήσω όσους νυχθημερόν εργάστηκαν για αυτό το αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςσυνταξιούχοισυντάξεις