Πολιτική|14.11.2022 07:00

Σκληρό ροκ στην πολιτική σκηνή για το θέμα των παρακολουθήσεων: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το νέο «κύμα» δημοσιευμάτων για το θέμα των παρακολουθήσεων έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση και στην κυβέρνηση βλέπουν πως πρόκειται για ένα θέμα που δεν κλείνει. Στο γαλάζιο στρατόπεδο σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να οδηγηθούν στις κάλπες με μία μονοθεματική ατζέντα και ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ πως επενδύει σε ένα «πόλεμο λάσπης».

Δεδομένο είναι πως στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να μπουν σε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων, ωστόσο ταυτόχρονα δεν θέλουν να αφήσουν την αντιπολίτευση να παίξει μόνη της «μπάλα» σε αυτό το κρίσιμο θέμα. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται σε δημόσια διαβούλευση μια σειρά διατάξεων που θα περάσουν από την Βουλή με στόχο την θωράκιση του πλαισίου (μεταξύ των οποίων είναι η απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών)

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης- μια εβδομάδα μετά και από την τηλεοπτική συνέντευξη του - ετοιμάζεται να κάνει εκ νέου αναφορές στο θέμα σήμερα το απόγευμα στην πολιτική επιτροπή του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει πολιτικά διλήμματα για την επόμενη ημέρα (όπως για παράδειγμα αν η χώρα θα πάει μπροστά ή θα κάνει βήματα πίσω) και θα εξαπολύσει πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που τηρεί στο φλέγον αυτό θέμα (κάνοντας λόγο για σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης)

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σκοπεύει να μιλήσει στη Βουλή όταν έρθουν προς ψήφιση οι διατάξεις για την αυστηροποίηση του πλαισίου. Και από την κυβερνητική πλευρά εστιάζουν σε αυτή την παρέμβαση, απαντώντας έτσι στη σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το ό,τι δεν έχει απαντηθεί η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση πως προσπαθεί να διχάσει την κοινή γνώμη και πως υιοθετεί άκριτα όσα γράφονται στον Τύπο. Την ίδια στιγμή - με αφορμή δημοσιεύματα πως παρακολουθούνται κορυφαίοι υπουργοί και άλλα ακόμα πρόσωπα - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της αντιπολίτευσης».

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε πως «με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά». Και ανάλογη ρητορική αναμένεται να υιοθετεί από το γαλάζιο στρατόπεδο το επόμενο διάστημα.

Πάντως, μετά την δυναμική επαναφορά στο προσκήνιο του θέματος των παρακολουθήσεων «ζεστάθηκαν» και τα σενάρια για τον χρόνο της επόμενης αναμέτρησης. Δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που θα έβλεπαν θετικά μια επίσπευση των εκλογών (τους πρώτους μήνες του 2023) με ένα αφήγημα πως η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται σε ένα κλίμα τοξικότητας. Βέβαια ανάλογα σενάρια έχουν υψηλό βαθμό ρίσκου, με δεδομένο πως οι επόμενοι μήνες κάθε άλλο παρά εύκολοι θα είναι από οικονομική σκοπιά.

Το κλίμα στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τον αντίκτυπο που θα έχει το θέμα των παρακολουθήσεων στην κοινή γνώμη και κυρίως σε ένα κεντρώο ακροατήριο. Με δεδομένο πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα (ακρίβεια, υπόθεση Πάτση κ.α.) σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι γαλάζιοι βουλευτές να πάνε για τις γιορτές των Χριστουγέννων στις εκλογικές τους περιφέρειες έχοντας να αντιμετωπίσουν αναπάντητα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις.

Προς το παρόν επιλέγεται μια στρατηγική ευθείας αντιπαράθεσης με την Κουμουνδούρου, με τη Νέα Δημοκρατία να κοιτά κυρίως προς ένα κοινό με αντι - ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αναγνωρίζεται πως όσο συνεχίζεται αυτή η συζήτηση τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την Πειραιώς να κάνει πολιτικά ανοίγματα σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο αν συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα αυτή η ονοματολογία στο θέμα των παρακολουθήσεων να ενισχυθεί η.. χαλαρή ή ακόμα και η αντισυστημική ψήφος στις επόμενες κάλπες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κυβέρνησηΚυριάκος ΜητσοτάκηςπαρακολουθήσειςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα