Πολιτική|23.02.2019 08:06

Εκσυγχρονιστική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά

Βούλα Κεχαγιά

Τα 15 πρώτα ονόµατα των υποψήφιων ευρωβουλευτών µε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αναµένεται να ανακοινώσει η Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος που συνεδριάζει το επόµενο Σαββατοκύριακο.

Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές του «Εθνους», σε πρώτο χρόνο θα ανακοινωθούν τα ονόµατα των νυν ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των ∆ηµήτρη Παπαδηµούλη και Στέλιου Κούλογλου, ενώ ακούγεται ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα δείχνει ενδιαφέρον και για τις εθνικές εκλογές και ειδικότερα για τον δυτικό τοµέα της Β’ Αθηνών.

Επίσης, θα ανακοινωθεί το όνοµα του πρώην υπουργού Παναγιώτη Κουρουµπλή, ενδεχοµένως της Ελενας Κουντουρά και πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν οι υποψηφιότητες για το Ευρωκοινοβούλιο δύο πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, της Λυδίας Κονιόρδου και του Γιάννη Μουζάλα.

Στη συνεδρίαση του οργάνου αναµένεται να επιβεβαιωθεί η στρατηγική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της συγκρότησης ενός ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού πόλου, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει συζήτηση και για την «ποιότητα» αυτής της συνεργασίας µετά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε τµήµα των «53» για την ενσωµάτωση στο κυβερνητικό σχήµα πασοκογενών στελεχών που στο παρελθόν έχουν ασκήσει οξύτατη κριτική. Βεβαίως, νωρίτερα θα έχει συνεδριάσει η Πολιτική Γραµµατεία του κόµµατος -πιθανότατα την Τρίτη-, όπου ο πρωθυπουργός αναµένεται να επαναλάβει ότι η διεύρυνση του κόµµατος προς την Κεντροαριστερά αποτελεί στρατηγική επιλογή και επί της ουσίας συνιστά το νέο αφήγηµα της κυβέρνησης στην πορεία προς τις κάλπες.

Σηµειωτέον ότι το Μαξίµου εµµέσως πλην σαφώς καθησυχάζει τους ανησυχούντες πως δεν επίκειται κάποια αλλοίωση της φυσιογνωµίας του ΣΥΡΙΖΑ, επιµένοντας πως το άνοιγµα προς την Κεντροαριστερά αποτελεί αναγκαιότητα ως απάντηση στην άνοδο των ακροδεξιών δυνάµεων στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Ο Νίκος Φίλης έχει µιλήσει για διεύρυνση και προς τα αριστερά, θέση που φαίνεται πως βρίσκει σύµφωνο και τον γραµµατέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος διατυπώνει την άποψη πως τα ανοίγµατα θα πρέπει ασφαλώς να γίνουν και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γέφυρα»

Μία ηµέρα πριν, δηλαδή τη ∆ευτέρα, θα κάνει την πρώτη της επίσηµη εµφάνιση και η Πρωτοβουλία Πολιτών, που όπως αποκάλυψε το «Εθνος» φέρει τον τίτλο «Γέφυρα» και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικότητες του κεντροαριστερού χώρου που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον εκσυγχρονιστικό χώρο. Στην εκδήλωση εµφανίζει ενδιαφέρον όχι µόνο το πάνελ των οµιλητών που έχουν αναφορές στον ΟΠΕΚ και στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, στην Ανανεωτική Αριστερά και στον κινηµατικό και συνδικαλιστικό χώρο αλλά και το ποια πρόσωπα, πλην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιλέξουν να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση, ακόµη και αν δεν έχουν βάλει τις υπογραφές τους στο κείµενο που συνοδεύει την πρωτοβουλία τους.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, έχουν προσκληθεί για παράδειγµα στελέχη της ∆ΗΜΑΡ, ο Σπύρoς Λυκούδης αλλά και ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος. Κατά τις πληροφορίες, στο κείµενο της «Γέφυρας» ασκείται κριτική σε επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αναγνωρίζεται ότι σήµερα είναι η µοναδική δύναµη που µπορεί να συγκροτήσει ένα προοδευτικό µέτωπο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες δυνάµεις και τις δυνάµεις της άκρας δεξιάς. Σύµφωνα µε την πρόσκληση της Πρωτοβουλίας Πολιτών, οµιλητές θα είναι οι Σωτήρης Βαλντέν, Νίκος Μουζέλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Κωστής Παπαϊωάννου, Μαρία Ρεπούση και Φωτεινή Σιάνου, µε συντονιστή τον Χρήστο Μαχαίρα

ΣΥΡΙΖΑδιεύρυνση