Πολιτική|15.11.2022 05:30

Απανωτά ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη για Predator και παρακολουθήσεις - «Η στάση σας μαρτυρά ενοχή»

Βούλα Κεχαγιά

Στην τρίτη κατά σειρά και πλέον φαρμακερή κατάθεση επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο των υποκλοπών προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που το πολιτικό σκηνικό συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και υπουργών της κυβέρνησης. Μάλιστα χθες το insidestory.gr αποκάλυψε πως η αγορά του κατασκοπευτικού Predator “κρύφτηκε” μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ και το κακόβουλο λογισμικό λειτουργούσε σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση.

Τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να ασκεί πίεση προς τον κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στη Βουλή γνωρίζοντας ότι τις δύο προηγούμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός έδειξε απροθυμία να εμφανιστεί και να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Στάση που κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποδηλώνει ενοχή.

Ως εκ τούτου μετά την έμμεση κατά την Κουμουνδούρου παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου για παρακολούθηση και από την ΕΥΠ υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε εκ νέου επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό με το ακόλουθο ερώτημα: “Δεσμεύεστε ότι κανένας υπουργός και μέλος της κυβέρνησης που παρακολουθούνταν από το Predator δεν παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ”;

Να σημειωθεί ότι ο κ. Οικονόμου στο briefing υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα ήταν σε παρακολούθηση με νόμιμη επισύνδεση την ώρα που όπως θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πήρε την ΕΥΠ στο γραφείο του από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησή τους.

Επί της ουσίας σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου σήμερα η κυβέρνηση απάντησε μέσω της σχετικής αναφοράς του εκπροσώπου της και στην δεύτερη επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εάν υπάρχουν πρόσωπα από τη λίστα του Predator που βρίσκονται σε επισύνδεση από την ΕΥΠ.

“Μπορείτε να δεσμευθείτε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ότι κανένας υπουργός της κυβέρνησής σας, κανένας γενικός γραμματέας, βουλευτής ή ευρωβουλευτής και κανένας δημοσιογράφος από τις λίστες που έχουν δημοσιευθεί, δεν είχε παράλληλα με το παράνομο λογισμικό predator, τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ με τη “νόμιμη” διαδικασία της επισύνδεσης κατόπιν εισαγγελικής διάταξης, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη και τον κ. Θανάση Κουκάκη;” είναι το πρώτο ερώτημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό.

Επιπλέον όμως του θέτει ένα ακόμη ζήτημα ρωτώντας από τον πρωθυπουργό να μάθει εάν προτίθεται να ζητήσει τη συγκατάθεση των υπουργών και άλλων μελών της κυβέρνησης που εμπεριέχονται στη λίστα των φερόμενων ως στόχων του predator, προκειμένου να καλέσει άμεσα την ΑΔΑΕ να διεξάγει έρευνα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε να διαλευκανθεί αν πράγματι υπήρξε κάποιον εξ αυτών που ήταν και σε διαδικασία “επίσημης” επισύνδεσης από την ΕΥΠ.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η επόμενη άρνηση του κ. Μητσοτάκη να παρουσιαστεί στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις “μαρτυρά ενοχή” την ώρα που τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα της λίστας των υπό παρακολούθηση προσώπων με το Predator και ιδιαίτερα την παρακολούθηση του υπουργείου Εξωτερικών με μήνυμα που φέρεται να έλαβε ο τελευταίος πριν από περίπου έναν χρόνο.

Στο μεταξύ χθες ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του κόμματος, Μιχάλης Καλογήρου με δήλωσή του επεσήμανε πως υπάρχει ήδη το ποινικό οπλοστάσιο που απαγορεύει τα κακόβουλα λογισμικά στη χώρα μας. Κι αυτό με αφορμή τα όσα λέει η κυβέρνηση της ΝΔ ότι ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα των υποκλοπών και τα στελέχη της “παριστάνουν τους ευαίσθητους για δήθεν κενά και “πλημμεληματοποιήσεις” στην ποινική καταστολή μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑPredatorπαρακολουθήσειςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα