Πολιτική|23.02.2019 09:04

Τα «γαλάζια» εύσηµα στον... Τσακαλώτο

Σπύρος Μουρελάτος

Παρά την ταραχώδη άτυπη προεκλογική περίοδο των τελευταίων εβδοµάδων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιµά -όσο αυτό είναι δυνατόν- να µην εµπλέκεται στις «κοκοροµαχίες» που στήνει -όπως λένε στην Πειραιώς- ελλείψει σοβαρότερης γραµµής άµυνας ο ΣΥΡΙΖΑ, και να αφοσιώνεται στη µεγάλη εικόνα της προετοιµασίας του αύριο της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσµα η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας εξέλαβε ως τουλάχιστον ενθαρρυντική την παραδοχή του υπουργού Οικονοµικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι αφενός τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσµατα «στραγγαλίζουν» κατ’ ουσίαν την προοπτική της ελληνικής οικονοµίας και αφετέρου ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει αξιωµατική αντιπολίτευση, θα στηρίξει την προσπάθεια που έχει ήδη εκκινήσει η Ν∆ για τον επανακαθορισµό του ύψους τους.

Μάλιστα, µολονότι ορισµένοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ειρωνική την ανάρτησή του στο Twitter µε την οποία ευχαριστούσε τον άτυπο επικεφαλής της εσωκοµµατικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ «53+», ο πρόεδρος της Ν∆ το έκανε µε ειλικρίνεια, ευελπιστώντας σε µια στοιχειωδώς υπεύθυνη αντιπολίτευση µετά τις εκλογές, κάτι για το οποίο δεν έχει πείσει µέχρι σήµερα ο Αλέξης Τσίπρας, όπως επισηµαίνουν «γαλάζια» στελέχη. Εξάλλου στην Πειραιώς σηµειώνουν την «αµηχανία και εντέλει την αφωνία του Μεγάρου Μαξίµου έναντι της ηχηρής διαφοροποίησης του κεντρικού στελέχους του κυβερνώντος κόµµατος».

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εξηγούν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αµφισβήτησε ευθέως την κεντρική γραµµή άµυνας του κλειστού πρωθυπουργικού κύκλου, όταν ο κατά τα φαινόµενα επόµενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέµπερ, άφηνε προ ηµερών ορθάνοιχτο το παράθυρο µείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυµίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αξιώσει ευθέως από τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί κατά πόσον υιοθετεί τον στόχο αποκλιµάκωσης του πρωτογενούς πλεονάσµατος. Και αυτό γιατί η «πανικόβλητη», όπως χαρακτηρίζεται από στελέχη της Ν∆, αντίδραση του Μεγάρου Μαξίµου ήταν να ζηµιώσει κατ’ ουσίαν την εθνική προσπάθεια, προκαλώντας διά του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων την ούτως ή άλλως... διπλωµατική όσο και αναµενόµενη αντίδραση της γερµανικής καγκελαρίας ότι «ισχύουν οι συµφωνίες που έχουν συναφθεί στο Eurogroup».

Αποστάσεις

Ανώτερες κοµµατικές πηγές της Ν∆ συσχετίζουν τις διακριτικές αποστάσεις Τσακαλώτου µε τις διογκούµενες εσωκοµµατικές αντιδράσεις για τις πρακτικές Πολάκη, εκτιµώντας ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογικών ηττών το εσωτερικό σκηνικό θα δυσχεραίνει για τον κ. Τσίπρα. Σηµαντικοί σταθµοί της προσεχούς εβδοµάδος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρώτη επίσηµη επίσκεψη στη Ρωσία, όπου θα συναντηθεί µε τον πρωθυπουργό Ντµίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους υψηλόβαθµους αξιωµατούχους της ρωσικής κυβέρνησης. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν∆ χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ενδιαφέρον το εν λόγω ταξίδι, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως πρέπει να είναι ανοιχτός και ενισχυµένος ο ελληνορωσικός δίαυλος επικοινωνίας

Νέα ΔημοκρατίαΕυκλείδης Τσακαλώτος