Πολιτική|17.11.2022 06:15

Με ένα μήνυμα συνδέει ο ΣΥΡΙΖΑ την επέτειο του Πολυτεχνείου με τις παρακολουθήσεις - «Το αίτημα για καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό»

Βούλα Κεχαγιά

Με το μήνυμα πως το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα, ιδίως σε εποχές που αντιμετωπίζουμε νέες μορφές αυταρχισμού και ανελευθερίας η Κουμουνδούρου συνδέει τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφές πως το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για να “θωρακίσει” το θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις αποσκοπεί ακριβώς στο αντίθετο και κυρίως στο να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνει λόγο για θεσμοποίηση της “ομερτά” καθώς εισάγονται νέες διατάξεις με τις οποίες εξαφανίζονται τα ίχνη των παρακολουθήσεων τουλάχιστον έως τις εθνικές εκλογές. “Το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις αποτελεί ταφόπλακα στην προσπάθεια διαλεύκανσης και επιβεβαιώνει πανηγυρικά την ενοχή Μητσοτάκη” αναφέρει η Κουμουνδούρου καταγγέλλοντας πως το καθεστώς Μητσοτάκη λειτουργεί με όρους μαφίας.

Εξετάζοντας τις διατάξεις του επίμαχου σχεδίου νόμου η Κουμουνδούρου εξηγεί πως δεν επανέρχεται σε ισχύ η διάταξη που κατήργησε και μάλιστα αναδρομικά η τροπολογία Πικραμμένου για τη δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου όταν δεν υπάρχει αντίθετος λόγος εθνικής ασφάλειας. Αντιθέτως, προβλέπεται ότι το σχετικό αίτημα μπορεί να διατυπωθεί τρία χρόνια μετά τη λήξη της παρακολούθησης.

“Αυτό σημαίνει ότι έως τις εκλογές δεν θα ξέρουμε ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποιο παρακολουθήθηκαν οι κκ. Ανδρουλάκης και Κουκάκης αλλά και τα άλλα θύματα του Predator ανάμεσά τους και υπουργοί της κυβέρνησης που βρίσκονταν σε παράλληλη επισύνδεση από την ΕΥΠ” σχολιάζουν παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγχρόνως επισημαίνουν την υποβάθμιση του ρόλου της ΑΔΑΕ που βάσει του Συντάγματος είναι το αρμόδιο όργανο για την διασφάλιση του απορρήτου, καθώς η απόφαση για την ανακοίνωση της παρακολούθησης στο θύμα δεν ανατίθεται σε αυτήν, αλλά σε τριμελές όργανο, όπου την πλειοψηφία θα έχουν ο διοικητής και η εισαγγελέας της ΕΥΠ που έχουν αποφασίσει την παρακολούθηση. “Το νομοσχέδιο με βάναυσα αντισυνταγματικό τρόπο επιχειρεί να παραγκωνίσει πλήρως την ΑΔΑΕ, η οποία είναι κατά το Σύνταγμα η αρμόδια αρχή για την προστασία του απορρήτου” είπε στη Βουλή ο Α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου μνημείο συσκότισης και διαστρέβλωσης της αλήθειας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου προβλέπεται η καταστροφή όχι μόνο του υλικού παρακολούθησης από την ΕΥΠ αλλά και του υλικού τεκμηρίωσης για την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, έπειτα από έξι μήνες αντί για τα πέντε έτη που ισχύουν σήμερα. Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των πολιτικών προβλέπεται τυπική έγκριση από τον Πρόεδρο της Βουλής, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάει για προσπάθεια στεγανοποίησης της όλης διαδικασίας. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση διατηρείται το ΚΕΤΥΑΚ, δηλαδή μία ΕΥΠ εντός της ΕΥΠ, που καθιερώθηκε στην προσπάθεια “του συστήματος Μητσοτάκη να ενισχύσει την αδιαφάνεια στη λειτουργία της υπηρεσίας”.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξης Τσίπραςπαρακολουθήσεις17 Νοέμβρηεπέτειος ΠολυτεχνείουΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΠολυτεχνείο