Πολιτική|17.11.2022 15:00

Διπλωματικό επεισόδιο: Το παρασκήνιο της πτήσης στη Λιβύη - «Κανείς δεν θα υποδείξει με ποιον θα συναντηθώ», είπε ο Δένδιας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο έλαβε χώρα στην Τρίπολη της Λιβύης όταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο.  Αντί όμως να εμφανιστεί για να τον συναντήσει ο πρόεδρος του προεδρικού συμβούλιο Μοχάμεντ Αλ Μέμφι όπως είχε συμφωνηθεί, στο αεροδρόμιο βρέθηκε η Υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Ναιλα Αλ Μανγκούς η οποία επιχείρησε εκβιαστικά να δει τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Η κυρία Μανγκούς εκπροσωπεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η θητεία της οποίας έχει λήξει, και δεν νομιμοποιείται να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, όπως το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Μόλις ο Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε ότι η κ. Μανγκούς τον περίμενε για να τον συναντήσει,  ζήτησε να αναχωρήσει αμέσως με το κυβερνητικό αεροσκάφος. Με τον τρόπο αυτό ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν έπεσε στην «παγίδα» που επιχείρησε να του στήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το επεισοδιακό παρασκήνιο

Η δημοσιογράφος του OPEN Αλεξία Τασούλη έζησε λεπτό προς λεπτό τα όσα συνέβησαν και μετέδωσε από τη Βεγγάζη τις τελευταίες εξελίξεις και το παρασκήνιο πίσω από το διπλωματικό επεισόδιο. Όπως μετέδωσε, το ζήτημα είχε ξεκινήσει ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ο κ Δένδιας συμφώνησε την τελευταία στιγμή να προσγειωθεί με το κυβερνητικό αεροσκάφος και στην Τρίπολη αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ταξιδέψει μόνο στην Βεγγάζη. Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε όμως ότι θα πήγαινε στην Τρίπολη μόνο υπό τον όρο να μην συναντήσει εκεί την ομολογό του.

Ο κύριος Δένδιας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσει έστω με μια χειραψία ή μια φωτογραφία τα τετελεσμένα που θέλει να προκαλέσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και η κυρία Μανγκούς τον περίμενε μέσα στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου. Δεν βγήκε ποτέ στην πίστα του αεροδρομίου για να τον υποδεχθεί. Ωστόσο, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε για την παρουσία της και αμέσως αρνήθηκε να κατέβει από το αεροσκάφος. Δεν άνοιξε καν η πόρτα του αεροσκάφους καθώς ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι ήθελε να αποχωρήσει η κ. Μανγκούς από την αίθουσα VIP, για να κατέβει ο ίδιος από το αεροσκάφος και να οδηγηθεί στο προεδρικό Μέγαρο και να συναντήσει εκεί τον πρόεδρο Μένφι», μετέδωσε η Αλεξία Τασούλη στο OPEN και πρόσθεσε:

«Καθώς η κυρία Μανγκούς δεν αναχωρούσε, ο κ. Δένδιας έδωσε εντολή στο κυβερνητικό αεροσκάφος να αναχωρήσει ξανά με προορισμό την Βεγγάζη».

Η Τρίπολη δεν έδινε άδεια πτήσης

Ωστόσο, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του OPEN, η Τρίπολη αρνήθηκε να δώσει άδεια πτήσης ως αντίδραση για την απόφαση του κ. Δένδια με αποτέλεσμα το κυβερνητικό αεροσκάφος να περιμένει για ώρα καθηλωμένο στον αεροδιάδρομο.

Όταν τελικά η σχετική άδεια δόθηκε το αεροσκάφος με ολόκληρη την διπλωματική αποστολή χρειάστηκε να πετάξει μέσω του FIR Μάλτας προκειμένου να προσγειωθεί στην Βεγγάζη. Όση ώρα παρέμεινε καθηλωμένος στο αεροπλάνο, ο κ. Δένδιας σηκώθηκε από τη θέση του μόνο για να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τους λόγους της απόφασής του ενώ ξεκαθάρισε: «κανείς δεν θα υποβάλει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ποιον θα συναντήσει και ποιον όχι».

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τρίπολη

Αυτή όμως δεν ήταν η τελευταία αντίδραση της Λιβύης, η οποία καλεί πλέον τον επιτετραμμένο στην Τρίπολη να δώσει εξηγήσεις και παράλληλα ανακαλεί τον Λίβυο επιτετραμμένο στην Αθήνα πίσω στην λιβυκή πρωτεύουσα για εξηγήσεις. Μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Mohammed Hammude είπε ότι ως απάντηση στη στάση Δένδια, ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών (της Λιβύης) και λήφθηκε η απόφαση να ανακαλέσει τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Αθήνα πίσω για διαβουλεύσεις.

Δηλώνοντας ότι αυτή η στάση του Έλληνα υπουργού αντιμετωπίστηκε με λύπη από την κυβέρνηση της Λιβύης και ότι δεν θα ανακοινώσουν άλλα μέτρα, ο Hammude είπε: «Η στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σήμερα αποτελεί προσβολή για τους Λιβυκός λαός και κυβέρνηση». Ο Hammude πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο του Δένδια πήγε στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη.

Η αντίδραση του λιβυκού ΥΠΕΞ

Η επίσημη αντίδραση του ΥΠΕΞ της Λιβύης μετά το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη χώρα ήταν να ρίξει το φταίξιμο στην ελληνική πλευρά παρότι εκείνη αθέτησε την συμφωνία για τη συνάντηση του Δένδια. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Libya Review» το ΥΠΕΞ της Λιβύης αναφέρει πως ο «Νίκος Δένδιας έφτασε στην Τρίπολη αλλά αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και λίγο αργότερα αποφάσισε να αναχωρήσει. Η υπουργός Εξωτερικών Najla Al-Mangoush τον περίμενε για να τον υποδεχτεί». Μάλιστα, το ΥΠΕΞ αναφέρει πως «καταδικάζουμε την πράξη αυτή και θα αναλάβουμε δράση».

Πάντως, το ταξίδι του κυρίου Δένδια στην χώρα συνεχίζεται, καθώς προσγειώθηκε στη Βεγγάζη όπου έχει συνάντηση με τον κ. Χαφτάρ και τον κ. Σάλεχ, ενώ ο επιτετραμμένος είναι μαζί του.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μέμφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα Υπουργό Εξωτερικών. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αεροπλάνοΤρίποληειδήσεις τώραΛιβύηΝίκος Δένδιας