Πολιτική|22.11.2022 11:58

Χαρίτσης με αφορμή δημοσιεύμα Politico: «Η Ελλάδα στις ελάχιστες χώρες που αντιδρούν σε πλαφόν στη διεθνή τιμή πετρελαίου»

Newsroom

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που εναντιώνεται στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με το «Εγχειρίδιο των Βρυξελών» του Politico.

Οι G7 θα ανακοινώσουν την Τετάρτη το πολυαναμενόμενο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο Κύπρος, Μάλτα και  Ελλάδα φαίνεται πως ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει στον ναυτιλία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, που επικαλείται το Politico οι χώρες αυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία πως ορισμένα τάνκερ προκειμένου να αποφύγουν το πλαφόν μπορεί να αλλάξουν σημαία.

Αν προχωρήσει το μέτρο θα επιτρέπεται σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, μόνο αν αυτό πωλείται σε τιμή κάτω από το συμφωνημένο πλαφόν και για να προχωρήσει θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα ίσως εκφράσουν ενδοιασμούς τελευταία στιγμή. Από την άλλη, σύμφωνα με το Politico, αξιωματούχοι ειναι καθησυχαστικοί και δηλώνουν ότι η ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει σε υποχωρήσεις, κάνοντας ηπιότερες τις κυρώσεις σε ορισμένα ρωσικά προϊόντα όπως τα λιπάσματα καιτο τσιμέντο, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις στη ναυτιλία.

Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 5η Δεκεμβρίου, μέχρι την οποία οι 27 της ΕΕ θα πρέπει να έχουν υπογράψει την σχετική συμφωνία. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση των πρέσβεων των 27 στην ΕΕ.

Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης τονίζοντας πως «Η κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρες επιλογές που στοιχίζουν πολύ ακριβά στην κοινωνία αλλά και στη διεθνή θέση της χώρας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ρωσίαπλαφόνπετρέλαιοειδήσεις τώραΑλέξης Χαρίτσης