Πολιτική|24.02.2019 11:24

Κίνημα Αλλαγής: Επιχείρηση «ρίξτε τις… γέφυρες»

Φώφη Γιωτάκη

Στη χλευαστική απαξίωση των Κινήσεων που δηµιουργούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, απλώνοντας «γέφυρες» για τη συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου µε βασικό κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά και προσβλέπει το Κίνηµα Αλλαγής εν όψει των φετινών εκλογικών αναµετρήσεων. Η Φώφη Γεννηµατά, διά των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, διαµηνύει ότι θα είναι σκληρή η προεκλογική µονοµαχία µε τον Αλέξη Τσίπρα και ετοιµάζεται να υποδεχθεί µε όρους πλήρους αποδόµησης το εγχείρηµα νέων Κινήσεων.

Όπως είναι η «Γέφυρα», που αύριο κάνει πρεµιέρα µε την παρουσίαση της διακήρυξης και των περίπου 90 υπογραφών από στελέχη της εκσυγχρονιστικής-µεταρρυθµιστικής-ανανεωτικής Κεντροαριστεράς, των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και του πανεπιστηµιακού-συνδικαλιστικού χώρου. Μάλιστα, ο εκ των στενών συνεργατών της προέδρου του Κινήµατος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, αναφερόµενος προχθές στη «Γέφυρα» και στα πρόσωπα που τη στελεχώνουν, έσπευσε να προϊδεάσει για τη σφοδρή επίθεση της Χαριλάου Τρικούπη, λέγοντας, µεταξύ άλλων, ότι «έχουν αρχίσει και γράφουν ονόµατα από τηλεφωνικούς καταλόγους που δεν έχουν καµία σχέση µε το ΠΑΣΟΚ.

Yπάρχουν άλλοι που έχουν διορίσει τα παιδιά τους στον κρατικό µηχανισµό. Θα βγάλουµε στοιχεία όταν βγουν τα ονόµατα στη δηµοσιότητα – στοιχεία που θα βεβαιώνουν αυτά που λέω». Ωστόσο, ο κ. Κεγκέρογλου δεν παρέλειψε να συµπληρώσει ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν πραγµατική αγωνία για την πορεία της προοδευτικής παράταξης – χωρίς όµως να διευκρινίσει αν τα πυρά εξαιρούν τους Νίκο Μπίστη, Αντώνη Λιάκο, Σωτήρη Βαλντέν και άλλους που είναι στον πυρήνα της Κίνησης. Την ίδια αντιµετώπιση επιφυλάσσει το ΚΙΝΑΛ και για άλλες οµάδες που προέρχονται από το άλλοτε κραταιό κόµµα και οι οποίες δεν αποκλείεται να ανακοινώσουν µε τις «υπογραφές» τους πορεία διαλόγου µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για ιδιωτικό πάρτι µε τον κ. Τσίπρα» είναι, άλλωστε, η φράση µε την οποία επιχειρούν να απαξιώσουν στο ΚΙΝΑΛ και την εκδήλωση στις 4 Μαρτίου που οργανώνουν ο «απερχόµενος», κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, Ούντο Μπούλµαν, επικεφαλής της ευρωοµάδας των Σοσιαλδηµοκρατών, το Ινστιτούτο της Λούκας Κατσέλη και το Ιδρυµα των Γερµανών Σοσιαλδηµοκρατών. Η ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής απάντησε αρνητικά εξαρχής στην πρόσκληση να παραστεί στην εκδήλωση, η οποία, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα κλείσει µε οµιλία του Αλέξη Τσίπρα. Αποτελεί, δε, «κοινό µυστικό» ότι µέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την απάντηση στην πρόσκληση που έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου να είναι βασικός οµιλητής της εκδήλωσης (ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς) επικρατούσαν αναταραχή και κλίµα καχύποπτης δυσφορίας στη Χαριλάου Τρικούπη.

Πληροφορίες λένε ότι οι ρυθµοί επανήλθαν στη συνήθη κανονικότητα στη Χαριλάου Τρικούπη έπειτα από επικοινωνία της κυρίας Γεννηµατά µε τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος µε µακροσκελή και αναλυτική δήλωσή του επέλεξε να «υπενθυµίσει» την πορεία του υπέρ της ενότητας της παράταξης και να διαµηνύσει, εντός και εκτός των τειχών, ότι εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, αρνούµενος να αφήσει περιθώρια παρερµηνειών για τη στάση του απέναντι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στον Μάρτιο, εξάλλου, θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται στο προσκήνιο όλες οι πρωτοβουλίες που δηλώνουν την έντονη κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, µετά και τις συνεχείς κρούσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που, κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, µεταφράζονται σε «επιχειρήσεις λεηλασίας του Κινήµατος Αλλαγής».

Η ∆ΗΜΑΡ, για παράδειγµα, µέσω του Θανάση Θεοχαρόπουλου και εν όψει της συγκρότησης του πλάνου προς τις ευρωεκλογές εκτιµάται ότι θα τοποθετηθεί ευθέως απέναντι στο κάλεσµα περί προγραµµατικών συγκλίσεων και συνεργασιών από το Μέγαρο Μαξίµου και κυβερνητικά στελέχη – όπως από τον πρώην πρόεδρο της ∆ΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, που µε τη σηµερινή του συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής» απλώνει «γέφυρες» διαλόγου προς τα κόµµατα της προοδευτικής παράταξης για ένα προοδευτικό µοντέλο διακυβέρνησης.

Δύσκολο εγχείρημα

Υπέρ της πρωτοβουλίας να γίνει και τρίτη προσπάθεια ενοποίησης της Κεντροαριστεράς τάσσεται και ο επικεφαλής των Μεταρρυθµιστών, Σπύρος Λυκούδης, χωρίς να «ξεκόβει» από τα σενάρια το ΚΙΝΑΛ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κορυφαίο στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς εκτιµά, βέβαια, ότι θα είναι πολύ δύσκολο το εγχείρηµα, συνιστά όµως στους βασικούς αποδέκτες να µην είναι «βιαστικοί» και να προσέχουν πολύ καλά τη ρητορική τους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάµι -µε το οποίο συνεργάζεται ο κ. Λυκούδης- προχωρά, από την άλλη πλευρά, στην ανακοίνωση των υποψήφιων ευρωβουλευτών, µεταξύ των οποίων θα είναι ο νυν Μίλτος Κύρκος και ίσως ο κ. Γραµµατικάκης, ο οποίος έχει, σύµφωνα µε κάποιες πληροφορίες, δεχθεί κρούση για την κάθοδό του µε τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι απαραίτητα στην Ευρωβουλή. Στους ρυθµούς της προεκλογικής εκστρατείας για τη µάχη των ευρωεκλογών κινούνται και τα στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής. Εκτός από την Εύα Καϊλή και τους νεοεισερχόµενους στη µάχη Νίκο Παπανδρέου, Σάκη Αρναούτογλου και άλλους, της αναµέτρησης των ευρωεκλογών θα ηγείται και πάλι ως υποψήφιος ευρωβουλευτής ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι θέµα χρόνου να αρχίσει περιοδείες ανά την Ελλάδα.

Οι προσυνεδριακές διαδικασίες δίνουν, εν τω µεταξύ, «ευκαιρίες» τόσο στην ηγεσία όσο και στα άλλα στελέχη και τους υποψηφίους να οργανώνουν περιοδείες και ανοιχτές συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα. Αύριο η Φώφη Γεννηµατά θα µιλήσει σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, µε τίτλο «Η Μακεδονία στο επίκεντρο». Και την προσεχή Παρασκευή θα κάνει «απόβαση» στην Κρήτη µε την ίδια λογική: την προσέγγιση στοχευµένων κοινών και πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που είτε µετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ είτε «έµειναν στο σπίτι τους» στις προηγούµενες εκλογικές αναµετρήσεις.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Φώφη ΓεννηματάΚίνημα ΑλλαγήςΘανάσης ΘεοχαρόπουλοςΚΙΝΑΛΔΗΜΑΡ