Πολιτική|24.11.2022 23:52

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Οι χώρες που «μπλόκαραν» την πρόταση της Κομισιόν - Αισιόδοξες οι προβλέψεις Σχοινά

Newsroom

Δεν έχει τέλος το θρίλερ με το πλαφόν στο φυσικό αέριο αφού, πριν από τη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ που έγινε την Πέμπτη, ομάδα 15 κρατών – μελών, μεταξύ των οποίων οι Ιταλία και Ελλάδα, αντέδρασαν έντονα στην πρόταση της Κομισιόν. Στο πλευρό τους στάθηκαν ακόμη το Βέλγιο, η Πολωνία, η Κροατία, η Μάλτα, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία αλλά και η Ισπανία.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο ίδιος τόνισε ότι, «απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών είναι να υπάρχει η πρόταση της Επιτροπής. Και η απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει πρόταση της Επιτροπής είναι να υπάρχει ένας συγκερασμός των διαφορετικών απόψεων γύρω από αυτό το ευαίσθητο θέμα».

Όπως εξήγησε ο Επίτροπος, «Κάνουμε λοιπόν εκκίνηση “ψηλά” γιατί ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο των υπουργών θα φέρει το όριο προς τα κάτω, αλλά τουλάχιστον είναι η πρώτη φορά που έχουμε πρόταση στο τραπέζι. Χωρίς υψηλό όριο δε θα υπήρχε καν πρόταση στο τραπέζι. Καταλαβαίνω ότι αυτά είναι λίγο πιο σύνθετα στην ευρωπαϊκή πολιτική από ότι η εθνική πολιτική ατζέντα που πολλές φορές απλοποιεί». Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ σημείωσε ακόμη ότι «εδώ μιλάμε για ένα θέμα που έχει να κάνει και με τους προμηθευτές μας, έχει να κάνει με το κατά πόσο η ύπαρξη του πλαφόν θα βοηθήσει να έχουμε παρόχους, ή θα τους διώξει να πάνε σε άλλες περιοχές του κόσμου».

Επιμένει στο «ταβάνι» των 200 ευρώ ο Σκρέκας

Φτάνοντας πρώτος στο συμβούλιο της Πέμπτης, ο Κώστας Σκρέκας επεσήμανε στους δημοσιογράφους τις κόκκινες γραμμές της χώρας: όχι στο πλαφόν των 275 ευρώ και όχι σε κανονισμό αλληλεγγύης χωριστό από την πρόταση για το πλαφόν.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός ενέργειας, «το πλαφόν στα 275 ευρώ ουσιαστικά δεν είναι πλαφόν», επιμένοντας στην πρόταση της Αθήνας για πλαφόν μεταξύ 150 και 200 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο οι «15» διαμήνυσαν ότι πρέπει να υπάρξει κοινή συμφωνία σε όλα ή τίποτα. Με μία αναπάντεχη κίνηση για άλλα κράτη – μέλη αποφάσισαν ότι θα μπλοκάρουν, όχι μόνο την μόνο την πρόταση για το πλαφόν, αλλά και τους άλλους δύο κανονισμούς που βρίσκονταν στο τραπέζι. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, πάντως, «η μάχη συνεχίζεται μέχρι να βρεθεί ικανοποιητική λύση, όσον αφορά στην τιμή του πλαφόν δηλαδή να είναι κάτω από 200 ευρώ αλλά και διορθώσεις που αφορούν στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του διορθωτικού μηχανισμού».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕειδήσεις τώραφυσικό αέριοΜαργαρίτης ΣχοινάςΚώστας ΣκρέκαςπλαφόνΕνεργειακή κρίση