Πολιτική|25.11.2022 08:55

Ο νέος «διχασμός» για το φυσικό αέριο: Πώς καταλήξαμε στο «ναυάγιο» των Βρυξελλών για το πλαφόν και τι μέλλει γενέσθαι στον νέο γύρο της 13ης Δεκεμβρίου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Το μπλοκ 15 χωρών της ΕΕ, με την Ελλάδα να πρωτοστατεί στρίμωξε την Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, προκαλώντας εκνευρισμό στις Βρυξέλλες, καθώς τα δύο «στρατόπεδα» δεν κατέληξαν σε συμφωνία. To παρασκήνιο μάλιστα της αντιπαράθεσης ήταν έντονο, με τις διαφωνίες να καταγράφονται έντονα για μια ακόμα φορά.

Η Ελλάδα και η Ιταλία εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην πρόταση της Κομισιόν και στο πλευρό τους στάθηκαν: το Βέλγιο, η Πολωνία, η Κροατία, η Μάλτα, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία αλλά και η Ισπανία.

Φτάνοντας πρώτος στο συμβούλιο της Πέμπτης, ο Κώστας Σκρέκας επεσήμανε στους δημοσιογράφους τις κόκκινες γραμμές της χώρας: όχι στο πλαφόν των 275 ευρώ και όχι σε κανονισμό αλληλεγγύης χωριστό από την πρόταση για το πλαφόν.


Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ενέργειας, «το πλαφόν στα 275 ευρώ ουσιαστικά δεν είναι πλαφόν», επιμένοντας στην πρόταση της Αθήνας για πλαφόν μεταξύ 150 και 200 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο οι «15» διαμήνυσαν ότι πρέπει να υπάρξει κοινή συμφωνία σε όλα ή τίποτα. Με μία αναπάντεχη κίνηση για άλλα κράτη – μέλη αποφάσισαν ότι θα μπλοκάρουν, όχι μόνο την μόνο την πρόταση για το πλαφόν, αλλά και τους άλλους δύο κανονισμούς που βρίσκονταν στο τραπέζι και θεωρούνταν βέβαιο ότι θα συμφωνηθούν (μηχανισμός αλληλεγγύης – κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και κανονισμός για τις ΑΠΕ) διαμηνύοντας πως ή θα συμφωνηθούν όλα μαζί ή δεν θα συμφωνηθεί τίποτα.

Η μάχη συνεχίζεται μέχρι να βρεθεί ικανοποιητική λύση, όσον αφορά στην τιμή του πλαφόν δηλαδή να είναι κάτω από 200 ευρώ αλλά και διορθώσεις που αφορούν στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του διορθωτικού μηχανισμού.

Εκτός της Κομισιόν, οργισμένη είναι και η Ολλανδία καθώς εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός πως δεν ψηφίστηκε τίποτα.

Ο νέος γύρος έρχεται στη νέα έκτακτη Σύνοδο στις 13 Δεκεμβρίου όπου οι υπουργοί Ενέργειας αναμένεται να διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους και να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης περιόδου για όλη την Ευρώπη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κώστας Σκρέκαςυπουργείο ΕνέργειαςΕνεργειακή κρίσηφυσικό αέριοπλαφόνειδήσεις τώραΕυρωπαϊκή Ένωση