Πολιτική|24.02.2019 13:30

ΜέΡΑ25: Με δύο ενδεκάδες στην Ευρωβουλή

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι το «µεγάλο στοίχηµα» για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25: η εκλογική επίδοσή του τόσο σε ελληνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο θα καθορίσει αν το «πείραµα» ενός ευρωπαϊκού κινήµατος όπως το DiΕΜ25 και η Ευρωπαϊκή Ανοιξη έχει όντως πολιτικό µέλλον και µπορεί να αποτελέσει ένα καινοφανές υπόδειγµα πολιτικής δράσης.

«Ουδέποτε αφήσαµε πίσω µας το µνηµόνιο» ξεκαθάρισε παρουσιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιο του κόµµατος ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως διεκδικεί την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές για να σταµατήσει πραγµατικά το καθεστώς της «χρεοδουλοπαροικίας». ∆είχνοντας έτσι την πρόθεση να απευθυνθεί στο τµήµα εκείνο των ψηφοφόρων που αµφισβητεί την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015 µε την υπογραφή του 3ου µνηµονίου που είχε ως συνέχεια την υπογραφή της συµφωνίας για την αποπληρωµή του δηµόσιου χρέους το καλοκαίρι του 2017. Από την άλλη όµως το ΜεΡΑ25 θα στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία στις συνολικές όσο και γνωστές θέσεις του για ριζική αλλαγή της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσµών σε προοδευτική κατεύθυνση.

Τους παραπάνω πολιτικούς στόχους καλείται να εκφράσει το ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25, που αποτελείται από 11 άνδρες και 11 γυναίκες, σε απόλυτη ποσόστωση. Μάλιστα στο ΜέΡΑ25 δεν κρύβουν την ευαρέσκειά τους για το γεγονός ότι διαθέτει υποψήφιους από όλες τις περιφέρειες της χώρας, ως αποτέλεσµα της πανελλαδικής καµπάνιας που προηγήθηκε µε επισκέψεις κλιµακίων στις πιο σηµαντικές πόλεις της Ελλάδας.

Η Σοφία Σακοράφα

Η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, είναι ενα από τα πλέον αναγνωρίσιµα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 και η σύµπραξή της µε τον σχηµατισµό ανακοινώθηκε στις 19 ∆εκεµβρίου 2018. Η Σ. Σακοράφα έχει δηλώσει ότι στρατεύεται στο εγχείρηµα τουDiΕΜ25 συνολικά, χωρίς πάντως αυτό να σηµαίνει ότι απεκδύεται βασικές πολιτικές προσεγγίσεις της ιδίως στο µακεδονικό ζήτηµα. Η κ. Σακοράφα δεν έχει κρύψει τη διαφορετική προσέγγιση που έχει αναφορικά µε τη Συµφωνία των Πρεσπών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Αν και η κριτική της δεν εστιάζεται στο όνοµα του γειτονικού κράτους, έχει σαφέστατες ενστάσεις για τη λειτουργική της συµφωνίας. Μάλιστα έχει εκφράσει την αντίθεσή της για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε τονίζοντας ότι «ο τρόπος και ο βαθµός ωµής παρέµβασης απ’ όλους σχεδόν τους αξιωµατούχους της ΕΕ ακυρώνουν στην πράξη τις µεγαλοστοµίες της ΕΕ για δηµοκρατία και σεβασµό στη θέληση των πολιτών. Και αυτό το τιµωρούν οι πολίτες ανεξαρτήτως του αν αρέσει ή όχι. Συνέβη στο δηµοψήφισµα της Ελλάδας, επαναλήφθηκε στο Brexit, και µε µεγαλύτερη ένταση τώρα στη FYROM, µε τα ίδια αποτελέσµατα. ∆ηλαδή οι πολίτες να αντιδράσουν, να γυρίσουν την πλάτη και να απαξιώσουν όλες τις “σοφές νουθεσίες”. Παρ’ όλα αυτά οι “αρµόδιοι” συνεχίζουν να πιέζουν δείχνοντας περιφρόνηση για τη στάση των πολιτών. Λυπάµαι αλλά θα πρέπει να υπενθυµίσω ότι δηµοκρατία σηµαίνει πειθώ µέσω του διαλόγου και σεβασµός στην πλειοψηφία, όχι µονόλογος, απειλές και περιφρόνηση των δηµοκρατικών θεσµών».

Η Σοφία Σακοράφα δεν έχει κρύψει τη διαφορετική προσέγγιση που έχει αναφορικά µε τη Συµφωνία των Πρεσπών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή

Αντίθετα, το ΜέΡΑ25 έχει χαιρετίσει τη Συµφωνία των Πρεσπών «ως συµφέρουσα για όλους τους λαούς της περιοχής, συµπεριλαµβανοµένου και του ελληνικού, και τη σύνθετη ονοµασία ∆ηµοκρατία Βόρειας Μακεδονίας». Πάντως έχει καλέσει τη γειτονική χώρα να «εγκαταλείψει άµεσα κάθε προσπάθεια µονοπώλησης της έννοιας της Μακεδονίας και κάθε µορφή αλυτρωτισµού και υστερικού, εθνικιστικού αφηγήµατος», καθώς «το ΜέΡΑ25 θα σταθεί εµπόδιο στα αντίστοιχα υστερικά εθνικιστικά αφηγήµατα στην Ελλάδα, τα οποία διχάζουν τον λαό µας και δεν του επιτρέπουν να συµµαχήσει µε τον λαό της ΠΓ∆Μ, παρά το γεγονός ότι τα συµφέροντά µας είναι κοινά».

Ο Κλ. Γρηγοριάδης

Ο ηθοποιός Κλέωνας Γρηγοριάδης είναι ένα επίσης γνωστό πρόσωπο ανάµεσα στους υποψηφίους ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25. Οχι µόνον λόγω της δουλειάς του, αλλά και εξαιτίας της πολιτικής του δράσης το περίφηµο «καλοκαίρι του 2015». Εκεί όπου η δηµόσια παρουσία και η επιχειρηµατολογία του υπέρ του «ΟΧΙ» στο δηµοψήφισµα της 5ης Ιουλίου έγιναν ευρέως γνωστές.

Στο ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 κυριαρχούν οι νέοι σε ηλικία άνθρωποι µε έντονη ακτιβιστική δράση σε κινήµατα για επιµέρους ή ευρύτερα πολιτικά ζητήµατα. Ο Ερικ Εντµαν, εθελοντής σε φοιτητικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως και project manager σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στις Βρυξέλλες, είναι µία χαρακτηριστική περίπτωση. Ο Ε. Εντµαν είναι άλλωστε και ο γενικός συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του ΜέΡΑ25.

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων του ΜέΡΑ25 δεν είναι «πολιτικοί» µε την κλασική έννοια του όρου, δεν λείπουν και αυτοί που έχουν πολιτική δράση και «έκθεση» στο παρελθόν. Μάλιστα µε βάση αυτό το στοιχείο το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 δείχνει να έχει έντονη πολυσυλλεκτικότητα. Ανάµεσά τους η Ειρήνη Μήτσιου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη: υπήρξε µέλος της Νοµαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και παραιτήθηκε µε επιστολή της από τη δηµοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδρυτικό µέλος των Οικολόγων Πρασίνων υπήρξε ο Γιάννης Χαραλαµπάκης και υποψήφιος βουλευτής στην πρώτη περιφέρεια του Πειραιά. Επίσης ήταν υποψήφιος στις δηµοτικές εκλογές στον Πειραιά µε την παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, «Λιµάνι της Αγωνίας». Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 όµως βρίσκεται και η Ελευθερία Κατσούλη, που το 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής στον Νοµό Ηρακλείου µε τους Ανεξάρτητους Ελληνες, από όπου και παραιτήθηκε το 2014. Το 2002 η Ελευθερία Κατσούλη είχε κατέλθει µε τον συνδυασµό Κοινωνία των Πολιτών, που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Γιάνης ΒαρουφάκηςΣΥΡΙΖΑευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο