Πολιτική|28.11.2022 16:22

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Άγνοια δήλωσε ο Δημητριάδης για τις παρακολουθήσεις - Δεν υπήρξε χρήση Predator

Αλέξανδρος Διαμάντης

Άγνοια δήλωσε ο Γρηγόρης Δημητριάδης σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημητριάδης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις λέγοντας ότι, δεν έχει γνώση, δεν γνωρίζει πρόσωπά, εταιρείες και πως δεν γνωρίζει να συνέβη οτιδήποτε μεμπτό.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της κατέθεσής του υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ούτε κτήση ούτε χρήση κακόβουλων λογισμικών. Την ίδια ώρα, παραδέχτηκε ότι γνωρίζει τον κ. Λαβράνο, ωστόσο όπως είπε δεν έχει δει κανένα επιχειρηματία. Επέμεινε, δε, ότι αυτοβούλως και μόνο παραιτήθηκε από το Μαξίμου αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν γνώριζε τόσο ο ίδιος, άρα ούτε και ο Μητσοτάκης, οτιδήποτε για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Σε ό,τι αφορά νέο αίτημα κλήσης των τριών επιχειρηματιών από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι θα εξεταστεί αν θα υπάρξει νέο αίτημα. «Δυστυχώς η ΝΔ αποδέχθηκε το αίτημα Μπίτζιου και Ντίλιαν να τους στείλουμε ερωτήσεις μέσω προξενείων. Εμείς ούτε κατά διάνοια δεν θα στείλουμε», επισήμαναν χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, πάντως, υπήρξε έντονη κόντρα ανάμεσα στον Π. Πολάκη και τον Δ. Μαρκόπουλο. Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να φωνάζει προς τον Δ. Μαρκόπουλο «βούλωσε το ηλίθιε», με αφορμή τοποθέτηση γαλάζιου βουλευτή. Από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε πως η συμπεριφορά του Π. Πολάκη αποτελεί «πολιτική αλητεία και γελοιότητα», προσθέτοντας ότι  τον φοβάται.

Το επεισόδιο δεν πήρε περισσότερη έκταση, μολονότι ζητήθηκε η αποβολή του κ. Πολάκη από την αίθουσα. Έληξε με την παρέμβαση του προέδρου της επιτροπής Θανάση Μπούρα.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας: Στο κενό οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζουν ότι «οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών έπεσαν στο κενό» και προσθέτουν:

«Ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Γρηγόρης Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ και Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα.

Αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες.

Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του. Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση.

Και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμάεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Τέλος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή, η αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής».

Κατρούγκαλος: Η ΝΔ επέλεξε να συντηρήσει κλίμα ομερτά - Δεν κάλυψαν τα ερωτηματικά οι απαντήσεις

«Η ΝΔ που επικαλείται τάχα σκευωρία και τοξικό κλίμα από την αντιπολίτευση, σήμερα ακολούθησε ακριβώς την αντίθετη τακτική με τις διαρροές αυτές, και επέλεξε να συντηρήσει κλίμα ομερτά και να μην πέσει φως στο σκάνδαλο και τις ευθύνες του πρωθυπουργού», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως είπε μετά το πέρας της συνεδρίασης: «Η ίδια η συσχέτιση των ιδιωτών που κλήθηκαν με την ΕΥΠ, αποτελεί την καλύτερη ομολογία  ΕΥΠ και Predator βρίσκονταν σε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων. Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν κάλυψαν τα πραγματικά ερωτηματικά και τις αποκαλύψεις».

Τόνισε πως «θα επιμείνουμε να έρθουν και οι τρεις στην επιτροπή, να μην γελοιοποιείται η κοινοβουλευτική διαδικασία και απαντήσουν μέσω πρεσβειών».

Σημειώνεται πως η ΝΔ αρνήθηκε να διαταχθεί βίαιη προσαγωγή για τους απόντες της συνεδρίασης Γιάννη Λαβράνο, Φέλιξ Μπίζιο και Ταλ Ντίλιαν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΓρηγόρης ΔημητριάδηςΠαύλος ΠολάκηςΕπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειαςπαρακολουθήσειςυποκλοπές